De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 31 maart 2005.

Bijschriftdonderdag, 31 maart 2005

Een volle zaal

Het onvoorstelbare gebeurt.

Cultuurdonderdag, 31 maart 2005

Ondanks het cliché toch een dansfeestje

Ohad Naharin is vele keren gastchoreograaf bij het Nederlands Danstheater geweest. Zijn werk viel zo in de smaak dat het NDT zeven jaar geleden een avondvullend programma aan hem wijdde. Hij is dus geen onbekende meer bij het Nederlandse publiek.

Cultuurdonderdag, 31 maart 2005

Tryater komt met extra voorstellingen van ‘Lytse Fűgel’

Leeuwarden - Tryater komt met drie extra voorstellingen van de jubileumproductie De op & delgong fan Lytse Fűgel . Het stuk is sinds de premičre op 11 maart zo succesvol dat er onvoldoende kaarten beschikbaar zijn, meldt de Friese theatergroep. Met de ingelaste voorstellingen zijn er ruim duizend extra toegangskaarten beschikbaar.

Cultuurdonderdag, 31 maart 2005

Vlam brandt niet in ‘Gelukkige Mandarijn’

Het is een leuk stuk voor het amateurscircuit. Het bevat een duidelijke verhaallijn met veel vrouwenrollen (er zijn vaak meer toneelspeelsters dan spelers bij de dorpsverenigingen) en je kunt erom lachen. Bovendien is het ook nog eens een who has done it-story en dat maakt de voorstelling helemaal geschikt om een lange winteravond in Lutjewinkel op te vrolijken.

Cultuurdonderdag, 31 maart 2005

Hessel Van der Wal mist innerlijke drive

Hessel van der Wal is een goede tekstdichter, een redelijke zanger en een aimabel mens. Het is alleen zo ontzettend jammer dat hij geen echte toneelflair heeft. Aan de ene kant heeft dat a-populaire, dat anti-glamourachtige ook wel weer een bepaalde persoonlijke sfeer die aantrekkelijk is. Maar aan de andere kant genieten er nu maar zo weinig mensen van zijn nieuwe theatershow Een hoofd vol vogels . En dat gun je zo’n kunstenaar met al zijn tekortkomingen in ons klein taalgebied niet.

Dossierdonderdag, 31 maart 2005

‘De oorlogsverhalen hebben nu een gezicht gekregen’

Leeuwarden – Veertien jaar was Ans Zwollo toen ze in 1944 met haar vader, moeder en zusjes Arnhem ontvluchtte na de Slag om Arnhem. Ze vertrokken, op de fiets, richting Fryslân. Opgejaagd door de Duitsers, onwetend van wat hen te wachten stond. Na verschillende omzwervingen bereikte het gezin familie in Fryslân. Gescheiden van elkaar wachtten ze het einde van de oorlog af. Na de bevrijding keerden ze terug naar Arnhem. De oorlog was afgelopen, maar de ervaringen en belevenissen zaten voor altijd in het hoofd.

Dossierdonderdag, 31 maart 2005

Het eerste ‘grote’ Oranje met Beb Bakhuys


Dossierdonderdag, 31 maart 2005

Carel, de held op sokken van de Formule 1


Dossierdonderdag, 31 maart 2005

‘Schuldgevoel afgewenteld op Drie van Breda’

Amsterdam - Waarom heeft de discussie over de vrijlating van de Drie van Breda zoveel emotie opgeroepen? Waarom moesten de Duitse oorlogsmisdadigers tot hun dood of bijna tot hun dood in de gevangenis blijven? Hinke Piersma (41) concludeert dat dit een gevolg is van een nationaal schuldgevoel over het grote aantal joden dat in de Tweede Wereldoorlog uit Nederland is gedeporteerd. Vandaag promoveert de uit Hemelum afkomstige historica aan de Universiteit van Amsterdam op het onderzoek ‘De Drie van Breda’. Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap 1945-1989 , dat tevens in boekvorm verschijnt.

Economiedonderdag, 31 maart 2005

Enna Aerosols ontslaat bijna helft personeel

Dokkum – Spuitbussenfabrikant Enna Aerosols ontslaat 45 van de honderd medewerkers. De ontslagen zullen voor het overgrote deel gedwongen zijn. Door het verdwijnen van een aantal grote klanten is de onderneming in de problemen geraakt. Dat maakten de vakbonden FNV en CNV gisteren bekend.

Economiedonderdag, 31 maart 2005

Geen gedwongen ontslagen bij Vos Surhuisterveen

Surhuisterveen – Logistiek dienstverlener Vos Logistics gaat geen medewerkers ontslaan bij de voorgenomen reorganisatie. Bij twee andere vestigingen van Vos vallen wel gedwongen ontslagen. In de vestiging Nuth (Limburg) vervallen 76 arbeidsplaatsen, in Veendam 26. Dat maakte H. Bos van CNV Bedrijvenbond gisteren bekend. Directie en bonden zijn het gisteren eens geworden over een sociaal plan voor de medewerkers die ontslagen worden.

Hoofdartikeldonderdag, 31 maart 2005

Harde aanpak verkeersgekken...

Automobilisten die keer op keer de verkeersregels overtreden, moeten strenger worden bestraft. Hoe vaker ze worden gepakt voor bijvoorbeeld te hard rijden of dronkenschap achter het stuur, hoe zwaarder ze moeten boeten. Scheidend officier van justitie Klaas Bunk heeft daar vorige week in deze krant twee keer voor gepleit en gisteren deed hij op een symposium een boekje open over zijn plannen op dat front.

Regiodonderdag, 31 maart 2005

Jeugd zuipt zich klem in gevaarlijke keten

Leeuwarden - Jongeren, vooral op het platteland, drinken op zogenoemde indrinkavonden in hun eigen keten ongeveer een half kratje bier per persoon op een avond. De keten - oude caravans, hokken of zolderruimtes - zijn in de meeste gevallen brandgevaarlijk. Vrijdag- en zaterdagavond zijn de favoriete ‘indrinkavonden’.

Regiodonderdag, 31 maart 2005

Vanwaar kom je, waarheen ga je?

Leeuwarden – Niet dat de Passage gisteren in de Kurioskerk in Leeuwarden overkwam als een zieltogend clubje, maar de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage is in een cruciale fase beland. Hoe betrek je jonge vrouwen nog bij zo’n beweging? Hoe moet het wegvallen van de overheidssubsidie opgevangen worden? Is er anno 2005 in onze samenleving nog wel ruimte voor een christelijke organisatie als de Passage? En hoe moet die identiteit dan concreet vormgegeven worden?

Regiodonderdag, 31 maart 2005

‘Handtekeningen’ voor een extra weg

Gytsjerk – Eén ontsluitingsweg voor een woonwijk die wordt uitgebreid? De bewoners van de nieuwbouwwijk Oer de Feart in Gytsjerk moeten er niet aan denken. Dat er een stuk tegen hun wijk wordt aangebouwd, vinden ze prima maar dan moeten de nieuwe bewoners wel een ‘eigen’ weg krijgen. De ongeveer honderd kinderen uit de buurt overhandigden wethouder Nijboer van Tytsjerksteradiel gisteren zelfgemaakte handtekeningen, met als achterliggende gedachte: een tweede ontsluitingsweg.

Regiodonderdag, 31 maart 2005

Voorlopig geen zoutwinning bij Sexbierum

Workum – Hernieuwde zoutwinning bij Sexbierum is voorlopig nog niet toegestaan. Provinciale Staten willen eerst een nieuw onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van zoutwinning in Noordwest-Fryslân. Dat hebben zij gisteravond in een commissievergadering besloten.

Geloof & Kerkdonderdag, 31 maart 2005

Een veelkleurige Kerkendag

Amersfoort – De vierde landelijke Kerkendag moet een dag worden van bemoediging, waarop de veelkleurigheid van geloven en hoe mensen geďnspireerd worden door de Bijbel naar voren komt. Een festival met ,,voor elk wat wils’’, zo bestempelde drs Ineke Bakker van de Raad van Kerken gisteren de manifestatie die op 23 april in Zwolle plaatsvindt.

Geloof & Kerkdonderdag, 31 maart 2005

Van black gospel tot chillen op de hangplek

Amersfoort – De landelijke oecumenische Kerkendag op zaterdag 23 april heeft dit keer een speciaal programma voor de jeugd en dat maakt de manifestatie tot ,,een dagje uit voor het hele gezin’’, vindt Ineke Bakker.

Geloof & Kerkdonderdag, 31 maart 2005

‘Luisteren, meer kun je niet doen’

Vaticaanstad/Rome – ,,Of ik in één zin mijn functie kan omschrijven? Daar heb ik eigenlijk maar één woord voor nodig: luisteren.’’ Monique Frank werd vorig jaar al benoemd tot de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, bij het Vaticaan dus, waar ze in januari van dit jaar haar werk begon. Vrouwelijke ambassadeurs zijn bij het Vaticaan niet ongewoon. Maar het is voor het eerst sinds 1826 dat Nederland een vrouw op die post heeft benoemd.

Geloof & Kerkdonderdag, 31 maart 2005

Angst onder een verleidelijk roze hoedje

Ds Toos Reichman-Scheffer, predikante van de Lutherse Gemeente te Leeuwarden, verblijft voor drie maanden in Zuid-Afrika. Ze gebruikt haar studieverlof om te helpen bij diaconale projecten voor straatkinderen en aids-wezen. Voor het Friesch Dagblad bericht ze regelmatig over haar ervaringen. Deel 6.

Sportdonderdag, 31 maart 2005

Hakansson wil in het buitenland aan de slag

Roosendaal – In zijn hart had Jesper Hakansson al lang afscheid genomen van SC Heerenveen. Zijn woning in het Friese Haagje had de 23-jarige aanvallende middenvelder inmiddels al verkocht en het telefoontje van de Friese club dat zijn contract niet werd verlengd kwam dan ook niet als een verrassing. Integendeel zelfs. ,,Het was geen schok voor me. Ik wist wel dat het die kant uit zou gaan. Ik heb ze netjes bedankt voor het telefoontje en dat was het.’’

Sportdonderdag, 31 maart 2005

Tuttel hoofdtrainer De Meeuwen

Putten – Jan Tuttel gaat volgend seizoen aan de slag als trainer van veldhoofdklasser De Meeuwen uit Putten. De 45-jarige Wolvegaster was in het verleden als trainer actief bij ASV Dronten en KV Drachten.

Sportdonderdag, 31 maart 2005

Koopman maakt geen fout

Leeuwarden – Sjoerd Koopman heeft woensdagavond in de zevende en voorlaatste ronde van de halve finale van het Fries kampioenschap dammen geen fout gemaakt. De dammer uit Rotsterhaule won van Sietse Nagel uit Leeuwarden.

Weerdonderdag, 31 maart 2005

Zonnig en zacht

Het is stralend weer met flinke perioden en ook morgen is het zonnig en zacht met temperaturen rond 14 graden. Vannacht koelt het af tot rond 2 graden met vorst aan de grond. Morgen is de wind zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties