De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 31 maart 2014.

Hoofdartikelmaandag, 31 maart 2014

Individualiteit mens ook in geneeskunde

Een patiënt met bepaalde klachten krijgt bij de huisarts een standaard behandeling. In voorschriften is vastgelegd wat er gedaan moet worden bij wel omschreven verschijnselen. Als de arts zich aan de voorschriften of protocollen houdt, doet hij zijn werk goed. Maar steeds duidelijker wordt dat bij hetzelfde verschijnsel hetzelfde medicijn bij de ene patiënt goed werkt en bij de ander niet. De individualiteit die bij de algemene voorschriften wordt ontkend, lijkt echter steeds belangrijker te worden: de medische wetenschap ontdekt eindelijk dat de ene mens de andere niet is.

Regiomaandag, 31 maart 2014

Gorredijksters knappen zelf het winkelcentrum op

Eén oproep op internet en er meldden zich meteen tientallen vrijwilligers aan. Op initiatief van vijf jonge ondernemers verzamelden zich zaterdag 24 Gorredijksters om het winkelcentrum mooier te maken.

Regiomaandag, 31 maart 2014

Friese PvdA-top trekt zich terug uit verkiezing

Akkrum | De PvdA-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in Fryslân, in maart 2015, wordt gekozen door de leden, en niet langer voorgedragen door het bestuur. De Friese afdelingen van de Partij van de Arbeid hebben dat afgelopen zaterdag besloten op de gewestelijke vergadering in Akkrum.

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2014

Debat over ‘The Passion’: Jezus als kijkcijferkanon

Groningen | Aan de vooravond van The Passion in Groningen (Witte Donderdag, 17 april) is er aan de Rijksuniversiteit Groningen op woensdag 16 april een debat over het paas-tvspektakel. ‘Jezus als kijkcijferkanon. Het succes van The Passion’ is de titel van het openbare debat over het programma. Zo’n 2,5 miljoen mensen keken vorig jaar naar de twee uitzendingen op de Nederlandse publieke omroep over de vertolking van het lijdensverhaal van Jezus. ‘De kruisiging van Danny de Munk als toppunt van volksvermaak, kan dat eigenlijk wel?’, zo vragen de organisatoren van het debat zich af. En: ‘Wat blijft er over van het Bijbelse verhaal en de religieuze betekenis van het lijden van Jezus?’

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2014

Nije kursussen foar ‘Frysk en tsjerke’

Der wurde op dit stuit plannen makke om kursussen te jaan mei as tema ‘Tsjerke en Frysk’. Dat moat der foar soargje dat it Frysk aanst mear brûkt wurdt.

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2014

Pastoraat door sociale media maakt kerken opener

Een randkerkelijke die je via Twitter of Facebook benadert voor een rouwdienst. Het is helemaal niet ondenkbaar, aldus ds. Janneke Nijboer. Social media is grensverleggend.

Sportmaandag, 31 maart 2014

Sneek bevestigt topdriestatus op slotdag

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdagavond op de slotdag van de play-offs beslag gelegd op de derde plaats in de kampioenspoule. Dat is exact dezelfde positie waarop de formatie van coach Petra Groenland eindigde na de reguliere competitie. In de Sneker sporthal rekende Sneek met 3-0 (25-15, 25-15 en 25-15) overtuigend af met Topvolleybal Twente Eurosped.

Sportmaandag, 31 maart 2014

De Wâlden moet regionaal niveau op peil houden

Oentsjerk/Tytsjerk | Met ingang van volgend seizoen komt er een korfbalvereniging bij in Fryslân. Het Oentsjerker DFD en Tietjerk gaan namelijk voor een groot gedeelte samenwerken onder de naam korfbalferiening De Wâlden. Met de fusie willen de beide clubs problemen in de toekomst voorkomen.

Sportmaandag, 31 maart 2014

Frisia pakt tegen lotgenoot laatste strohalm

LAC Frisia 1883 is nog in de race voor lijfsbehoud. In de eerste klasse F won de ploeg gisteren verdiend met 3-1 van Heerenveen, waardoor handhaving nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

Sportmaandag, 31 maart 2014

Sporttribunaal | Als je nu wint, dan motiveert dat enorm voor de rest van het jaar

Na overwinningen van Tom-Jelte Slagter, Moreno Hofland en Niki Terpstra was het dit weekeinde weer prijs voor Nederlandse wielrenners. Met Tom Dumoulin, Stef Clement en Lieuwe Westra bestormden ‘onze renners’ opnieuw met succes het erepodium. Breken er nieuwe en mooie tijden aan voor het Nederlandse wielrennen?

Sportmaandag, 31 maart 2014

Column | Partij verloren...

Van de perstafel

Sportmaandag, 31 maart 2014

Westra is dolblij met eerste zege als Astana-coureur

Barcelona | Lieuwe Westra was gisteren dolblij met zijn eerste overwinning in het shirt van Astana. De Friese wielrenner schreef de slotrit in de Ronde van Catalonië op zijn naam. ,,Het is heel belangrijk voor mij om een zege te behalen voor Astana. Met nog 2,5 ronden te gaan, was ik er wel zeker van dat ik zou kunnen winnen. Ik was een van de betere klimmers in de kopgroep. Toen ik weg reed, wist ik dat het voor de anderen vrij lastig zou worden om mij terug te halen”, zo zei de renner uit Tijnje, die dit seizoen voor het eerst actief is voor Astana.

Sportmaandag, 31 maart 2014

Hemmen, Ogbeche of Barto: wie van de drie?

Sinds de komst van Bartholomew Ogbeche begin dit jaar was er bij SC Cambuur altijd wel een centrumspits afwezig door blessureleed. Inmiddels hebben de Leeuwarders weer zowel over de Nigeriaan als over Martijn Barto en Michiel Hemmen de beschikking. Gisteren mocht Barto starten en vielen Hemmen en Ogbeche samen in tegen AZ, spelend achter elkaar. Iets voor de toekomst? Wie weet.

Sportmaandag, 31 maart 2014

Als Cambuur punten blijft pakken, is handhaving kwestie van tijd

Leeuwarden | Ja, Cambuur was gisteren de betere en gevaarlijkere ploeg in het duel met AZ (0-0). Ja, ze liet in die zin twee punten liggen. En ja, de nummer zestien RKC liep door winst juist twee punten in. Maar alles overwegende was een punt tegen AZ zo gek nog niet. Want zolang Cambuur (al zeven duels op rij ongeslagen) punten pakt, is handhaving nog slechts een kwestie van tijd.

Sportmaandag, 31 maart 2014

Het ene 2-2 gelijkspel is het andere niet voor Heerenveen

Arnhem | Voor het vierde achtereenvolgende jaar pakte sc Heerenveen zaterdagavond een punt bij Vitesse. Het werd in het Gelredôme, net als een week geleden thuis tegen NEC, 2-2. Maar het ene gelijkspel is het andere niet, vond ook trainer Marco van Basten. ,,Als je hier een punt pakt, dan doe je het niet slecht. Maar er zat meer in. We hebben in de counter heel veel mogelijkheden gehad om gevaarlijk te worden en daarin waren we te slordig.’’

Sportmaandag, 31 maart 2014

Piazon of Ronaldo: het maakt me niets uit

De 1-2 van sc Heerenveen in het Gelredôme was een product van de jeugdopleiding. Het voorbereidende werk kwam van Daley Sinkgraven, die Rochdi Achenteh op links het nakijken gaf, en zijn voorzet werd door Bilal Basacikoglu met het hoofd gepromoveerd tot een doelpunt. ,,Ik heb in de jeugd wel vaker met het hoofd gescoord, dus ik wist dat ik het kon. Maar dit was het moment om te laten zien dat ik ook kan kopen’’, vond Basacikoglu.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties