De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van donderdag, 31 mei 2007.

Cultuurdonderdag, 31 mei 2007

Reuzenschelpen op strand tijdens Oerol

Leeuwarden - Zeventig reuzenschelpen zullen de komende maanden langs de Nederlandse kust ‘aanspoelen’ om verhalen uit de zee te vertellen. In een voorstelling waarbij beeldende kunst, literatuur, poëzie, klankkunst en landschapskunst samenvloeien, vertellen de schelpen hun verhaal. Zomersprookjes, zoals het project heet, is een een initiatief van Stichting Landschapstheater en Meer (SLEM) en gaat half juni van start tijdens Oerol op Terschelling. Daarna zakken de schelpen af naar het zuiden en is de voorstelling op meerdere locaties te zien. Het eindpunt is Zeeland. Aan het project werken meer dan zestig schrijvers, dichters en klankkunstenaars mee.

Cultuurdonderdag, 31 mei 2007

.Pasveer verbindt oud en nieuw

Leeuwarden - ,,Chique hoor. Erg mooi. Veel beter dan het vorige uniform”, complimenteert Thommy Westra. Haar man Sjoerd, oud-slagwerkinstructeur bij Pasveer, vult aan: ,,En gelukkig niet te veel rood. Dit staat gedistingeerd.”

Dossierdonderdag, 31 mei 2007

Slecht voorbereid door school: een her?

Leeuwarden - Als er in een examen vragen staan over onderwerpen die in de les of in het boek nooit of te nimmer behandeld zijn, is dat dan de schuld van de leraar en de school? En, belangrijker, kun je in zo’n geval een herkansing of het schrappen van vragen eisen?

Dossierdonderdag, 31 mei 2007

Alle lof voor examenbundel en voor Jan

Opende - Ze wil naar het Cios, dus eigenlijk had opgave 1 van wiskunde voor vmbo-kaderberoeps Gerbrich de Heij (16) uit Opende wel aan moeten spreken; die ging namelijk over volleybal. ,,Ja, maar dat was wel net de vraag waar ik niet zoveel van snapte”, zegt de leerling van het Lauwerscollege in Buitenpost. ,,Maar verder ging het heel goed hoor, ik denk niet dat ik een onvoldoende heb.”

Economiedonderdag, 31 mei 2007

Bomen scannen met geluidssignalen

Burgum - Omzagen om binnen in een monumentale boom te kijken kan altijd nog. En een gat boren is volgens salesmanager Hielke Dijkstra van Frisia Terreininrichters en Hoveniers in Burgum ook niet meer nodig om te beoordelen wat de levenskansen voor de boom zijn. Om een oude monumentale boom wordt nu een riem gelegd met scanapparatuur. ,,Wij zijn het eerste bedrijf in Fryslân dat op deze manier met geluidsgolven kan zien hoe een boom er van binnen aan toe is”, vult zijn collega Jelle Kooistra aan. Hij werkt bij het bedrijf op de afdeling boomverzorging en heeft de franchiseformule Pius Floris onder zijn hoede.

Hoofdartikeldonderdag, 31 mei 2007

De donorshow...

De grote BNN-show rondom orgaandonatie heeft haar doel al bereikt voordat de uitzending is geweest: in binnen- en buitenland wordt er over gesproken. Vooral schande, want je maakt van zo’n ernstig probleem als het donortekort geen show met mensen die gaan sterven wegens kanker en met mensen die zitten te wachten op een donornier.

Regiodonderdag, 31 mei 2007

‘Blitsaerd geen incident’

Leeuwarden - Bij de aanleg van walbeschoeiing in de Leeuwarder nieuwbouwwijk Blitsaerd werd ‘fout hout’ gebruikt en de gemeenteraad werd daarover niet tijdig ingelicht. Kan dat nog een keer mis gaan? Wethouder Waanders gelooft van niet: het was een incident. Maar de Rekenkamer en politieke partijen zien dat heel anders.

Regiodonderdag, 31 mei 2007

Subsidie ‘Jorwert’ voorlopig van tafel

Leeuwarden - De organisatie van het Iepenloftspul van Jorwert kan nog geen eenmalige subsidie tegemoet zien van 125.000 euro. Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten heeft dit eerdere voorstel van het oude college teruggedraaid. Over het besluit hadden Provinciale Staten nog moeten oordelen. Het nieuwe college komt met een nieuw voorstel.

Regiodonderdag, 31 mei 2007

Piet Adema krijgt vertrouwen van PS

Leeuwarden - Piet Adema en de andere vier gedeputeerden van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten zijn gistermiddag geïnstalleerd. De kandidatuur van ChristenUnie-lijsttrekker Adema was het meest besproken, omdat hij richting de verkiezingen meermaals negatief in het nieuws kwam. Een krappe meerderheid van 22 van de 41 leden van Provinciale Staten (PS) gaf gisteren het vertrouwen aan Adema.

Regiodonderdag, 31 mei 2007

Maatregelen PS na huisvestingsaffaire

Hieronder volgen de maatregelen die Provinciale Staten (PS) hebben genomen naar aanleiding van de affaire ‘tijdelijke huisvesting’ en de onthullingen over salarissen van 30.000 euro per maand voor interim-managers. In alle gevallen gaat het om moties (dat is een verzoek aan Gedeputeerde Staten (GS) om de opdrachten uit te voeren. Het dagelijks bestuur kan zo’n verzoek naast zich neerleggen, maar dat is hoogst ongebruikelijk).

Regiodonderdag, 31 mei 2007

‘Bestuurders net kleuters’

Leeuwarden - De grootste fracties van Provinciale Staten, CDA en PvdA, betreuren het dat de gedeputeerden Baas (VVD), Ploeg (CDA) en Bijman (CDA) dinsdagavond zijn opgestapt tijdens het debat over de gang van zaken rond de tijdelijke huisvesting van de provincie. Dat was volgens hen beslist niet nodig geweest, zeiden ze gisteren in het vervolg van het debat.

Geloof & Kerkdonderdag, 31 mei 2007

‘Over onderlinge breuken heenkijken’

Utrecht - ,,Wie zich in dit tijdsgewricht van ongekende kerkverlating en teloorgang van geloofsengagement verschanst in eigen bastion, overschat zichzelf. En wie in zelfgenoegzaamheid vergeet dat het Evangelie het gezámenlijke erfgoed van heel de wereldwijde christenheid uitmaakt, onderschat de ander.”

Geloof & Kerkdonderdag, 31 mei 2007

Plek van rust en meditatie

In Nederland is het aantal kerken dat een kerktuin heeft aangelegd, beperkt. En als ze er al zijn, worden ze veelal gepresenteerd als symbolische tuin. Hoe anders is dat in Engeland. Daar voert de organisatie ARC actie voor de aanleg van heilige tuinen.

Geloof & Kerkdonderdag, 31 mei 2007

Nieuwe liedbundel Leger des Heils

Almere - Het Leger des Heils komt volgende week met een nieuwe liederenbundel. Er is acht jaar aan gewerkt door het kerkgenootschap. Opvallend is dat het oude strijdlied vrijwel geheel is verdwenen. Van de 125 nieuwe liederen kent het merendeel zijn oorsprong bij het Leger, maar een aantal is ook overgenomen uit het Liedboek voor de Kerken en de Opwekkingsbundel.

Sportdonderdag, 31 mei 2007

Kamstra blijft maar winnen

Bolsward Titelverdediger Jippe Kamstra uit Akkrum heeft gisteren ook zijn vijfde partij op het Fries kampioenschap schaken in winst omgezet. In Bolsward gaf Kamstra zijn naast achtervolger Erik Sparenberg klop.

Sportdonderdag, 31 mei 2007

Een gedreven fluitist met menselijke trekjes

Stiens - Er gaat geen dag voorbij zonder dat hij denkt aan die ene grote finale. Gerlof van Tuinen uit Stiens leidt morgenavond het beslissende duel in de play-offs om het Nederlands kampioenschap futsal tussen FCM Kras en FCK de Hommel. Over een gedreven fluitist met menselijke trekjes.

Weerdonderdag, 31 mei 2007

Morgen warm

Vandaag is het nogal bewolkt met eerst regen en later nog enkele buien. Het wordt nog wel ongeveer 18 à 19 graden. Morgen wordt het warm met temperaturen tussen 20 en 23 graden, bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. Het blijft zo goed als droog.

Weerdonderdag, 31 mei 2007

Morgen warm

Vandaag is het nogal bewolkt met eerst regen en later nog enkele buien. Het wordt nog wel ongeveer 18 à 19 graden. Morgen wordt het warm met temperaturen tussen 20 en 23 graden, bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. Het blijft zo goed als droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties