De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 31 mei 2008.

Hoofdartikelzaterdag, 31 mei 2008

Embryo’s, wetenschap...

Mag je embryo’s onderzoeken en selecteren op risico’s op erfelijke ziekten? Hierover gaat de politieke onrust die deze week ontstond over een brief van staatssecretaris Bussemakeraan de Kamer.

Regiozaterdag, 31 mei 2008

Ouderen met hoorprobleem in isolement

Leeuwarden - Verzorgers in Friese zorginstellingen moeten op cursus om te leren hoe ze om moeten gaan met ouderen met gehoorproblemen. Het Friese Centrum voor Doven en Slechthorenden (FCDS) zet samen met verzorgingshuizen zulke cursussen op. Nu weten verzorgers nog te weinig over doof- en slechthorendheid, waardoor ouderen in een isolement raken.

Regiozaterdag, 31 mei 2008

Twijfels over uitstoot afvaloven

Harlingen - De milieugevolgen van een Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen blijven onduidelijk. Dat kan worden geconcludeerd uit het derde en definitieve advies van de onafhankelijke Commissie voor de Milieueffectrapportage (mer). De commissie heeft een positief advies afgegeven voor het verlenen van een vergunning, maar houdt wel enkele slagen om de arm.

Regiozaterdag, 31 mei 2008

Slecht geschoten? Dan bureauwerk

Leeuwarden - Agenten van de Friese politie moeten meteen hun wapen inleveren als zij zakken voor de schiettest. De korpsleiding kan daardoor uitsluiten dat er in de provincie agenten onbevoegd met een wapen de straat op gaan, zoals elders in het land wel gebeurt. Deze week werd bekend dat er mogelijk honderden ‘gezakte’ agenten gewoon met een wapen lopen.

Regiozaterdag, 31 mei 2008

Junglebrug en vissteiger in ‘Hossebos’

Drogeham - Klauteren op een ‘junglebrug’, waterbeestjes zoeken vanaf een vissteiger en lekker met zand en water kliederen in een waterspiraal. In het ‘Hossebos’ in Drogeham, onderdeel van de Hege Bulten, kunnen kinderen uit de omgeving voortaan spelenderwijs de natuur ontdekken. Staatsbosbeheer en het Natuur- en Milieueducatief steunpunt (NME) De Mieden openden er gisteren het eerste educatieve speelbos van Fryslân.

Geloof & Kerkzaterdag, 31 mei 2008

Eigen geloof samenstellen maakt je hondsmoe

Tilburg - ,,Ik geloof in God: gewoon mijn eigen stemmetje. Gewoon proberen van jezelf te houden en aardig voor jezelf zijn”, citeerde dr. Hessel Zondag de Amerikaanse Sheila, die haar religie naar zichzelf noemde: sheilaisme. Religie is iets wat mensen zelf maken. Op de Universiteit van Tilburg ging het gisteren over vreemde verschijnselen op het terrein van godsdienst en kerk.

Geloof & Kerkzaterdag, 31 mei 2008

‘Tel iedere dag je zegeningen’

Haar hele leven gaf Diny van Bruggen (62) zorg aan anderen. Alskinderarts in Nederland, als hulpverlener in de vluchtelingenkampen van Thailand en in de ziekenhuizen van Cambodja. Nu is ze zelf ernstig ziek, maar ze kreeg nog energie om aan een boek te werken: Nog eenmaal over de Brug.

Geloof & Kerkzaterdag, 31 mei 2008

Leeuwarder jeugd houdt ‘talentenjacht’

Leeuwarden - De jongeren van de Ark of Covenant Church in Leeuwarden laten vanmiddag en vanavond, van twee tot zeven uur aan het Zuidvliet 38, hun talenten zien bij de talentenjacht, die de gemeente houdt.

Geloof & Kerkzaterdag, 31 mei 2008

Themaweek Calvijn bij Vrije Universiteit

Amsterdam - De Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) houdt van 12 tot en met 18 januari 2009 een Nationale Calvijnweek. 2009 is het vijfhonderdste geboortejaar van kerkhervormer Johannes Calvijn (10 juli 1509 -27 mei 1564). De VU komt met een tentoonstelling, boekpresentaties, debatten, een symposium, concerten, een stadswandeling in Amsterdam en een dienst in de Westerkerk. Gisteren werden delen van het programma bekendgemaakt.

Sportzaterdag, 31 mei 2008

Jan Bos wint verrassend Pompeblêd Tweedaagse

Harkema - Jan Bos uit Nieuwehorne is gisteravond in Harkema de verrassende winnaar geworden van de Pompeblêd Tweedaagse. In het criterium van Harkema sprintte de 22-jarige student rechten naar de tweede plaats, achter Fokke Postma. Voor de renner uit Drachtstercompagnie was het na de Leeuw van Leeuwarden van vorig jaar de tweede overwinning. Voor Bos betekende het dat hij ploeggenoot Germ van der Burg uit Nijland net voor bleef in het klassement. Van der Burg kwam in Gerkesklooster als derde over de streep.

Sportzaterdag, 31 mei 2008

De weg naar de Spelen was lang, maar Epke is er

Moskou - De NS gebruikt hem als één van de sporters in de campagne ‘Road to Beijing’. Maar de weg naar deelname aan de Olympische Spelen werd de afgelopen maanden voor turner Epke Zonderland uit Lemmer door een blessure langer dan de bedoeling was. Zijn ticket voor Peking lag al klaar sinds hij zich vorig jaar tijdens de wereldkampioenschappen in Stuttgart kwalificeerde, maar het tonen van vormbehoud was noodzakelijk om deelname aan de Spelen definitief veilig te stellen. Donderdag lukte het de Fries. Tot opluchting van hemzelf.

Sportzaterdag, 31 mei 2008

Hans Visser kijkt uit naar een nieuwe uitdaging

Heerenveen - Het is nog niet helemaal rond, maar Hans Visser (41) heeft goede hoop dat hij aan de slag kan bij Racing Genk. De huidige assistent van Gertjan Verbeek bij sc Heerenveen tekent naar alle waarschijnlijkheid een contract voor onbepaalde tijd bij de Belgische subtopper.

Sportzaterdag, 31 mei 2008

Cambuur haalt Jansen, maar is nog niet klaar

Leeuwarden - Het gonsde al enige tijd in Leeuwarden dat SC Cambuur-Leeuwarden interesse had in Michael Jansen. Anderhalve week geleden spraken de twee partijen met elkaar en gisteren werd officieel bekend gemaakt dat de 23-jarige oud-speler van onder meer Vitesse een contract heeft getekend voor één seizoen. Jansen kan zowel centraal achterin als op de linksbackpositie uit de voeten. De 23-jarige Jansen is de vijfde aanwinst voor komend seizoen, maar de Leeuwarders zijn nog niet klaar met ‘shoppen’. De blik van Cambuur is nu gericht op het vastleggen van Rudy Jansen en Nassir Maachi.

Sportzaterdag, 31 mei 2008

Boersma keert terug naar Sneek

Leeuwarden Age Hains Boersma speelt komend seizoen weer voor Sneek. De Friese spits heeft BV Veendam laten weten dat hij zijn contract inlevert. Boersma zegt het plezier in voetballen te zijn verloren en wil dat bij zijn oude club terug krijgen. Daarnaast gaat hij zich richten op een maatschappelijke loopbaan. De nu 26-jarige aanvaller vertrok twee seizoenen geleden van Sneek naar sc Heerenveen. Daar kwam hij niet verder dan één invalbeurt in het eerste elftal. Na één seizoen legde Veendam hem vast. Boersma heeft in totaal 32 wedstrijden gespeeld in het betaalde voetbal. De aanvaller kwam vijfmaal tot scoren.

Sportzaterdag, 31 mei 2008

Oldeholtpade wint penaltyserie opnieuw

Oldeberkoop Oldeholtpade speelt ook volgend seizoen in de vijfde klasse van het zondagvoetbal. De nummer tien uit de vijfde klasse A waande zich afgelopen zondag al veilig na winst in een strafschoppenreeks tegen zesdeklasser Oosterstreek. Die ploeg tekende protest aan tegen een wissel van keepers bij Oldeholtpade, op het einde van de wedstrijd. De KNVB oordeelde vervolgens dat gisteravond de hele strafschoppenreeks opnieuw moest worden genomen. In de goal stond echter wederom Martin Jonker, de tweede keeper van Oldeholtpade, die zondag in het veld was gekomen. Eerste doelman Peter Visser was geblesseerd. Net als zondag bleek Oldeholtpade de beste: de ploeg won met 5-4 en mocht zo voor de tweede keer in een week een feestje vieren.

Sportzaterdag, 31 mei 2008

Wilusz van Heerenveen naar Sparta

Rotterdam Sparta heeft Maciej Wilusz overgenomen van SC Heerenveen. De Poolse verdediger ondertekent een tweejarig contract bij Sparta. De 19-jarige Pool was de afgelopen maanden op huurbasis al actief in Rotterdam. Wilusz kwam bij Heerenveen nooit verder dan het belofte-elftal. Hij speelde sinds 2005 in Fryslân. Daarvoor stond hij in zijn vaderland onder contract bij Slask Wroclaw.

Sportzaterdag, 31 mei 2008

Schuil/Nummerdor naar derde ronde

Den Haag Oud-Leeuwarder Richard Schuil en zijn partner Reinder Nummerdor hebben zich gisteren verzekerd van een plaats in de derde ronde van de Dutch Masters in Schevingen. De Nederlandse beachvolleyballers versloegen in de tweede omloop de Polen Grzegorz Fijalek en Mariusz Prudel met 21-18 en 21-15.

Sportzaterdag, 31 mei 2008

Succes voor roeier Hamburger

Luzern De uit Oldeberkoop afkomstige Sjoerd Hamburger heeft zich gisteren gekwalificeerd voor de halve finales van de wereldbekerwedstrijden roeien in Luzern. De Friese skiffeur stelde in de herkansing een plek in de volgende ronde veilig. Hamburger won zijn race op overtuigende wijze.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties