De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 31 mei 2010.

Cultuurmaandag, 31 mei 2010

Entűsjasme en lef by ‘Jesus Christ Superstar’ op ’e Tynje

Wa ken net de histoaryske rockopera en film Jesus Christ Superstar fan musicus Andrew Lloyd Webber en tekstskriuwer Tim Rice dy’t yn 1970 útbrocht waard? Yn dy opera stiet de lęste wike út it libben fan Jezus sintraal - benammen út it eachweid wei fan Judas dy’t ôfstân nimt fan Jezus. Jezus soe de minsken te folle konsintrearje litte op it feit dat hy soan fan God is ynstee op de goede dieden dy’t er docht. De muzyk fan Andrew Loyd Webber hat dy opera űnstjerlik makke. Yn ’e Tynje binne se mei de Fryske premięre fan dizze opera in ein op wei om deselde status te berikken.

Hoofdartikelmaandag, 31 mei 2010

Kinderen, leren, spelen...

Er kwam gelukkig direct veel kritiek op het voorstel van de Onderwijsraad om driejarigen ‘naar school’ te sturen. Uit zorg voor de kwaliteit van pedagogische begeleiding bepleit de Onderwijsraad uitbreiding van de basisschool naar driejarigen en een duidelijker ‘kleuterperiode’ in de basisschool. De kritiek richt zich op de verschoolsing: kinderen moeten steeds eerder in hun leven onderwijs krijgen, ook al is dat in aangepaste vorm; er is steeds minder ruimte voor ‘spelen’.

Regiomaandag, 31 mei 2010

Knus buiten, zuinig binnen: energie besparen is niet moeilijk

Bolsward - ,,De gevoelstemperatuur in deze wijk ligt hoger dan in de rest van Fryslân. Dat komt doordat mensen bij elkaar komen om goede acties op te zetten om energie te besparen. Daarbij komt veel energie vrij.”

Regiomaandag, 31 mei 2010

‘Gemeente, fuseer voor je burgers’

Leeuwarden - Samenwerking tussen gemeenten, zoals bijvoorbeeld in het Middelseegebied of op de Waddeneilanden, is vaak ondoorzichtig. De burger zit niet bij de overleggen en heeft weinig invloed op besluiten. Het zou eerlijker voor de inwoners zijn als zulke gemeenten fuseren. Dan heeft de burger tenminste wat te kiezen.

Regiomaandag, 31 mei 2010

Bewuste zonaanbidder controleert vaak zijn huid

Leeuwarden - Nee, met dat plekje op het voorhoofd, dat Klaas Wapstra (80) zaterdag graag even wilde laten checken op de Bescherm je huid-dag in het Medisch Centrum Leeuwarden, is niet zoveel aan de hand. Maar wat is dat daar op zijn neus? ,,Och, in bultsje. Dat hat wol folle dikker west, is no al hast wer oer.”

Regiomaandag, 31 mei 2010

‘Het leukste is al die bekenden weer tegenkomen’

Sneek - Het Dr. Wumkeshűs bestaat dit jaar precies een eeuw. Vandaag start de feestweek en krijgen de kleindochters van Dr. Wumkes het eerste jubileumboek uitgereikt.

Geloof & Kerkmaandag, 31 mei 2010

Is de Bijbel een vuurtoren of schat in een akker?

Geen boek heeft waarschijnlijk meer invloed gehad in de wereld dan de Bijbel. Toch rijst telkens weer de vraag: hoe lees je? Is de Bijbel een vuurtoren die van de hemel knalt of een schat in de akker die met liefde moet worden gedolven? Jean Bastiaens voelt zich meer thuis bij dat laatste beeld, en schreef daar een sympatieke inleiding bij, meent Wessel ten Boom.

Geloof & Kerkmaandag, 31 mei 2010

Baptisten: opleiding met Azusa en Windesheim

Wijster - Op 1 september start het Baptisten Seminarium met een nieuwe deeltijdopleiding theologie, in samenwerking met de Azusa Theologische Hogeschool van de Vereniging van Pinkster- en Evangeliegemeenten en de Christelijke Hogeschool Windesheim. De Unie van Baptistengemeenten in Nederland hebben een voorstel hierover zaterdag unaniem angenomen tijdens hun Algemene Vergadering in het Drentse Wijster.

Sportmaandag, 31 mei 2010

De koning is terug op zijn troon

Dongjum - Al toeterend reed Chris Wassenaar gisteren na zijn rentree in de hoofdklasse met een overwinning in Dongjum nog even langs het huis van Johannes Brandsma. De Minnertsgaster vond het wel lachen om een lange neus te maken naar de kaatslegende die hij door zijn drie punten voorbij stak in het kaatsklassement aller tijden.

Sportmaandag, 31 mei 2010

Helmholt springt op het nippertje naar derde zege

Joure - In navolging van de fierljepwedstrijd in It Heidenskip van woensdag, kwamen zaterdagavond in Joure dezelfde namen als winnaars uit de strijd. Zo trok Bart Helmholt in zijn laatste finalesprong (19,54) voor de derde keer aan het langste eind bij de senioren, vervolgde Nard Brandsma zijn hegemonie overtuigend bij de junioren en was Gregor Boelens weer de beste in de jongenscategorie. Hiske Galama won deze keer het stuivertje wisselen met Hilianne van der Wal bij de dames.

Sportmaandag, 31 mei 2010

Anticlimax op een mooie dag in een mooie wereld

Norg - Het getuigt van moed en zelfvertrouwen om een strafschop te nemen ŕ la de Tsjech Antonin Panenka. Sander Couperus deed het zaterdag namens Heerenveense Boys in de beslissende strafschoppenreeks tegen CVVB en ... miste. Omdat Hans Setz vervolgens in de gelijkmakende beurt wel scoorde, ging in het rustieke Norg de promotie naar de eerste klasse aan de neus van de ploeg van trainer Sjoerd Jan Eppina voorbij.

Sportmaandag, 31 mei 2010

Eastermar scoort 113 keer, maar heeft er niets aan

Ulrum - Met een imposant aantal van 113 treffers in 26 wedstrijden werd Eastermar dit seizoen kampioen in de zesde klasse C. Toch had de ploeg van coach Jacob Postma graag een of twee treffers ingeleverd in ruil voor directe promotie naar de vierde klasse, een unieke mogelijkheid met de komst van de topklasse en de herindeling van de competities.

Sportmaandag, 31 mei 2010

Wolvega vanaf de stip in finale

Wolvega - FC Wolvega miste dit seizoen in de competitie maar liefst vier penalty’s. Gisteren was de strafschopstip de ploeg gunstiger gezind. Het tweeluik met Titan voor een plek in de nacompetitiefinale voor de eerste klasse, werd op eigen veld gewonnen vanaf elf meter. Saillant detail: in de eindstrijd wacht de nieuwe trainer.

Sportmaandag, 31 mei 2010

Kootstertille promoveert na eclatante overwinning

Kootstertille - Kootstertille heeft zaterdag in de return tegen Leeuwarden een plek in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal afgedwongen. De Tilsters maakten de minimale achterstand uit het eerste duel (2-1) ruimschoots goed tegen de zwak spelende Leeuwarders.

Sportmaandag, 31 mei 2010

Laura Zwart verbijt pijn voor thuiszeges dressuur

Oosterwolde - Voor Laura Zwart was het concours hippique in haar woonplaats Oosterwolde gisteren pas de derde dressuurwedstrijd van dit seizoen. De geboren Drentse amazone won net als de eerste twee concoursen, ook al moest zij daarvoor af en toe wel behoorlijk pijn lijden.

Sportmaandag, 31 mei 2010

Mid Fryslân naar hoofdklasse

Reduzum - De hoofdklasse in het veldkorfbal telt volgend seizoen drie Friese vertegenwoordigers: SCO, LDOKD en Mid Fryslân. De laatste club verzekerde zich dit weekeinde van een plaats in het voorportaal van het veldkorfbal. De place to be is de ereklasse, waarmee volgend seizoen wordt afgetrapt.

Sportmaandag, 31 mei 2010

Westereender zwemclub in actie tegen sluiting bad

Leeuwarden -Medailles, records en wat al niet meer: tijdens een zwemkampioenschap is er altijd genoeg gesprekstof voorhanden. Bij de Friese sprintkampioenschappen in Leeuwarden was de voorgenomen sluiting van het zwembad in De Westereen zaterdag echter een veelbesproken iets. Zwemclub ZPD vreest voor haar voortbestaan en weet zich inmiddels verzekerd van de steun van Kring Friesland van zwembond KNZB. Tijd voor actie, meent voorzitter Albert Wijbenga van de zwemclub uit de gemeente Dantumadiel. Voor de zwemmers en voor de gemeenschap. ,,We moeten op de barricaden. Sluiting van het bad is een ramp.”

Sportmaandag, 31 mei 2010

Na vier jaar opnieuw zege voor Steigenga in Roden

Roden - Wielrenner Sierd Steigenga is in vorm. De routinier uit Exmorra greep gistermiddag voor de tweede maal in zijn carričre de zege in de Ronde rond het Ronostrand. Steigenga versloeg in de clubcompetitieklassieker provinciegenoot Sipke Zijlstra in de eindsprint. Joris de Boer uit ’t Veld completeerde het podium.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties