De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 31 mei 2011.

Economiedinsdag, 31 mei 2011

Economie in het Noorden groeit in tweede kwartaal

Leeuwarden - Ondernemers in de drie noordelijke provincies verwachten dat de economie in het tweede kwartaal verder groeit. Dat blijkt uit de peiling van de Conjunctuurenquęte Nederland (COEN) van de Kamer van Koophandel onder enkele honderden bedrijven. In het eerste kwartaal was de stemming onder ondernemers nog neutraal.

Economiedinsdag, 31 mei 2011

Bonden boos over loonbod van moederbedrijf Sara Lee

Joure De vakbonden zijn boos op het levensmiddelenbedrijf Sara Lee. Het moederbedrijf van Douwe Egberts, met fabrieken in Joure, heeft een voorstel gedaan voor een nieuwe cao. Daarin worden de voorwaarden voor de werknemers sterk versoberd. De bonden dreigen met acties als er geen verbetering komt.

Economiedinsdag, 31 mei 2011

Voedsel wordt twee keer zo duur in 2030

Den Haag - In de komende twee decennia verdubbelen wereldwijd de prijzen van voedsel. Dat meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam in het rapport Growing a Better Future. De prijzen van de belangrijkste gewassen kunnen zelfs stijgen met 120 tot 180 procent.

Hoofdartikeldinsdag, 31 mei 2011

Botsende belangen bij koninginnedag

Een paar bussen met Polen moest het koninginnefeest redden in Lienden, in de Betuwe. De Oranjevereniging kon geen voldoende vrijwilligers vinden om de festiviteiten te laten doorgaan. Dat feit was aanleiding voor het CDA-kamerlid Margreeth Smilde om te proberen minister Donner in actie te krijgen. In Kamervragen vroeg ze de minister of die bereid was in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten partijen bij elkaar te brengen om mensen te motiveren zich in te zetten als vrijwilliger voor de viering van Koninginnedag en 4 en 5 mei. Het belang van Koninginnedag en andere nationale gebeurtenissen komt onder meer tot uiting in de betrokkenheid van de vrijwilligers, meent het Kamerlid. De minister heeft geantwoord dat hij zich niet wil bemoeien met de vraag hoe Koninginnedag wordt georganiseerd en uitgevoerd. En hij wil geen oordeel uitspreken over Oranjeverenigingen die bij gebrek aan vrijwilligers buitenlanders inhuren.

Regiodinsdag, 31 mei 2011

CZ zegt Nij Smellinghe de wacht aan voor blaasoperaties

Nij Smellinghe in Drachten krijgt van zorgverzekeraar CZ volgend jaar geen contract om blaasverwijderingsoperaties uit te voeren. Het ziekenhuis voert per

Regiodinsdag, 31 mei 2011

Meint en Marie stoppen met de winkel, niet met de tuin

Niawier - Komkommers, tomaten en spekboontjes uit eigen tuin verkopen aan huis. Meint (64) en Marie de Jong (61) uit Niawier hebben het twintig jaar met plezier gedaan, maar na vandaag houden ze het voor gezien. Dorpsbewoners mogen zo nu en dan nog best een bloemkool komen halen, maar de druk van een winkel runnen: dat zien de twee niet meer zitten. ,,We worden allebei al wat ouder, het was tijd om ermee te stoppen”, zegt Meint.

Regiodinsdag, 31 mei 2011

Leeuwarden berust in vertrek van Florijn

Dat Marco Florijn (PvdA) wethouder wordt in Rotterdam was voor de gemeenteraad in Leeuwarden niet echt een verrassing. Zodra Dominic Schrijer in de havenstad zijn biezen pakte, circuleerde Florijns naam in ‘het circuit’ als opvolger.

Regiodinsdag, 31 mei 2011

Zeilster had geen vest en kon niet zwemmen

Woudsend - De 24-jarige Arnhemse studente die sinds donderdag vermist wordt op de Sleattemer Mar droeg geen zwemvest en kon niet zwemmen. Dit meldt Omroep Gelderland, die met een vriend van de familie van de 24-jarige studente heeft gesproken.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 mei 2011

Een vreemd soort politiek antisemitisme

Op het internet ontdekte ik een heel bijzondere vorm van antisemitisme: als een politiek leider je niet bevalt, dan probeer je, suggestief en denigrerend, ‘aan te tonen’ dat hij of zij een Jood/Jodin is!

Geloof & Kerkdinsdag, 31 mei 2011

GKV: miljoen voor gemeentestichting

Harderwijk - Binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) komt een Advies-en Studiecentrum Gemeentegroei om de ervaringen uit bestaande gemeentestichtingsprojecten en missionaire kerken meer en breder uit te dragen. De synode van de GKV heeft een voorstel daartoe van deputaten Ondersteuning Ontwikkeling Gemeenten (OOG) - een commissie binnen de GKV - overgenomen.

Sportdinsdag, 31 mei 2011

Aris zet ambities kracht bij door strikken hoofdsponsor

Leeuwarden - De Friesland Aris bestaat niet meer. Vanaf morgen gaat de Leeuwarder basketbalclub door het leven als Lasaulec Aris. Gisteravond presenteerde manager Gert Schurer de nieuwe hoofdsponsor, die voor drie jaar heeft getekend. Beide partijen hebben de intentie om daarna nog eens drie jaar verder te gaan. ,,We zijn ambitieus en dat blijven we. Deze deal past daar prima bij”, aldus Schurer.

Sportdinsdag, 31 mei 2011

Beschamend slecht basketbalboek

Je eigen boek hebben, wie droomt daar nou niet van. Het begint met een passie, iets om überhaupt een boek over te schrijven. Dan komt er een idee, dan nog de uitvoering en zie daar: met een beetje geluk gaat je wens gaat in vervulling. Wat zal Fred Roggen dan ook blij geweest zijn toen hij het eerste exemplaar van zijn boek 50 seizoenen Nederlands Basketball in handen had. Liefde maakt blind, dus heel kritisch zal hij er zelf niet op zijn. Maar om maar met de deur in huis te vallen: het ziet er niet uit.

Sportdinsdag, 31 mei 2011

Nieuw kaatsteam wil met passie professionaliseren

Leeuwarden - Hoe het nieuwe kaatsteam ‘Puur Passie’ eruit komt te zien en welke kaatsers er voor in aanmerking komen is nog onbekend. Dat moet allemaal eind van dit jaar gestalte krijgen. Het vormde geen belemmering voor een groep ondernemers, verenigd in een stichting, om hun ambitieuze plannen met betrekking tot de kaatssport te lanceren. Gisteren maakten ze het nieuws wereldkundig.

Sportdinsdag, 31 mei 2011

Niet genoeg paarden: ‘Wolvega’ geannuleerd

Wolvega - Er wordt deze zaterdag niet gekoerst op de Drafbaan Victoria Park in Wolvega. Er werden te weinig paarden ingeschreven. Alleen de series voor het Criterium der Vierjarigen trokken een behoorlijk aantal deelnemers. Die kunnen zich nu meteen gaan richten op de finale die over twee weken verreden wordt; de series komen te vervallen. In Wolvega wordt nog gekoerst op de zaterdagen 11 en 18 juni. Daarna sluit de baan voor een elf weken durende zomerpauze.

Sportdinsdag, 31 mei 2011

SC Cambuur speelt negen oefenwedstrijden

Leeuwarden SC Cambuur begint op vrijdag 24 juni met de trainingen in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Exact een week later speelt Cambuur de eerste oefenwedstrijd tegen DTD. De rest van het oefenprogramma (in totaal negen duels) is als volgt: 2/7 ONB - Cambuur, 5/7 Kollum - Cambuur, 8/7 Balk - Cambuur, 9/7 Flevo Boys - Cambuur, 15/7 Heracles Almelo - Cambuur, 19/7 BV Veendam - Cambuur, 22/7 Kootstertille - Cambuur, 29/7 Harkemase Boys - Cambuur, 5/8 Start competitie.

Sportdinsdag, 31 mei 2011

Voetbal International: Positie van Jans wankelt

Heerenveen - Volgens het doorgaans goed ingevoerde voetbalweekblad Voetbal International krijgt Heerenveen-trainer Ron Jans deze week zijn ontslag. De clubleiding, directeur Robert Veenstra en technisch directeur Johan Hansma, evalueert vandaag samen met Jans het eerste seizoen onder de oud-trainer van FC Groningen. Volgens VI heeft Jans geen toekomst meer bij de club. De magere resultaten in de competitie en de problemen in de spelersgroep zouden hieraan ten grondslag liggen.

Sportdinsdag, 31 mei 2011

‘De FIFA begint op Irak te lijken’

Vandaag: de presidentsverkiezing van de FIFA

Sportdinsdag, 31 mei 2011

Ernst Pieter Bantema naar Harkemase Boys

Harkema Ernst Pieter Bantema verkast van Sneek Wit Zwart naar Harkemase Boys. De 32-jarige doelman wordt in Harkema achter Jacob de Vries de tweede keeper.

Sportdinsdag, 31 mei 2011

Sportquiz: Voor wie viel Kluivert in tijdens CL-finale?

FC Barcelona won zaterdag voor de vierde keer in de geschiedenis de Champions League. Daarmee hebben de Catalanen nu evenveel Europese titels als Ajax op hun naam. De laatste keer dat een Nederlandse club de cup met de ‘grote oren’ in de lucht mocht houden was in 1995, toen Ajax in Wenen met 1-0 won van AC Milan. Daarom deze keer een kennisquiz over die finale.

Sportdinsdag, 31 mei 2011

Nacompetitie zondagvoetbal krijgt nog een klein staartje

Leeuwarden - De nacompetitie voor de zondagclubs is voorlopig nog niet ten einde en krijgt voor een aantal clubs die deelname aan de nacompetitie nog een staartje. Door de terugtrekking van het eerste elftal van voetbalvereniging Appingedam is er een open plaats ontstaan in de tweede klasse. Het district Noord van de KNVB heeft besloten die leemte op te vullen vanuit de nacompetitie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties