De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van maandag, 31 juli 2006.

Economiemaandag, 31 juli 2006

Regen komt voor gewassen veel te laat

Leeuwarden - De regen van het afgelopen weekend komt voor de meeste akkerbouwgewassen te laat. Ook de verwachte neerslag van de komende dagen zorgt er niet voor dat de groeiachterstand nog kan worden ingehaald. Hoosbuien zorgden plaatselijk voor overlast.

Hoofdartikelmaandag, 31 juli 2006

Valsspelen...

Een willekeurig Nederlands gezin placht z’n verregende vakantieweken door te brengen met het spelletje Monopoly. Voorafgaande aan de competitie werd afgesproken of het spel dit jaar ‘met of zonder valsspelen’ zou worden gespeeld. ‘Mét valsspelen’ betekende in feite dat er een kleine reeks spelregels van sanctionele aard werd toegevoegd: forse strafpremies bij het ontdekken van eenvoudige malversaties, tijdelijke schorsing of definitieve diskwalificatie in geval van moreel verwerpelijke praktijken. Dit alles ter beoordeling van de moeder, die als onpartijdige arbiter een groot vertrouwen genoot. Vooral de oudere kinderen vonden ‘Monopoly met valsspelen’ veel leuker en spannender dan het gewone spel, omdat het appelleerde aan sluwheid en maskerade, aan de gave om met een goudeerlijke facade de ander te slim af te zijn, en om in geval van betrapping toch zó sip te kijken dat moeder over haar hart streek en de dreigende diskwalificatie liet varen voor een eenvoudige werkstraf.

Hoofdartikelmaandag, 31 juli 2006

Terugkeerbaan is mooi...

Het is niet waarschijnlijk dat staatssecretaris Van Hoof staat te juichen bij een project als de De Klussenfabriek in Joure. Daar mogen straks een stuk of honderd mensen aan de slag, voor dertig uur per week, met behoud van uitkering. De gemeente Skarsterlân houdt daarbij zo veel mogelijk rekening met de belangstelling en behoefte van de deelnemers. De gemeente ,,hoopt” dat ze zo veel leren dat ze doorstromen naar een gewone baan. ,,Maar ook als dat er niet in zit, brengt het werk de uitkeringsgerechtigde ’terug in de samenleving’, en wordt het sociale isolement daarmee kleiner”, berichtte deze krant vorige maand. En dat is naar de zin van deze staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. een ietsje te veel de nadruk op ,,meedoen in de maatschappij” en ietsje te weinig op ,,zelf je brood verdienen”.

Regiomaandag, 31 juli 2006

Nieuwe drankrichtlijn voor keet

Leeuwarden - Jongerenketen worden veel te willekeurig aangepakt. Gemeenten worstelen met het maken van beleid dat alcoholmisbruik in de keten moet voorkomen. Dat zegt directeur W. van Dalen van de Stichting Alcholpreventie (STAP). De organisatie komt daarom binnenkort met een nieuwe richtlijn, die gemeenten moet helpen een duidelijke visie voor de verzamelplekken vast te stellen.

Regiomaandag, 31 juli 2006

'Tweederangssloepen bederven de markt'

Den Haag - Op de Nederlandse meren en plassen zijn steeds meer motorboten te vinden die niet aan de normen voldoen. Niet-erkende handelaren brengen met hun goedkope, geïmporteerde sloepen en speedboten de branche schade toe, omdat die niet altijd aan de Europese normen voldoen. Dat zegt de hoofd branchebelangen G. Dijks branchevereniging van watersportbedrijven Hiswa. De Hiswa baseert zich op signalen uit de markt, harde cijfers zijn hier nog niet over.

Regiomaandag, 31 juli 2006

Gouddame wordt kampioene in Drachten

Drachten - Na anderhalve dag keuren heeft de fokvereniging It Fryske Greidhynder zaterdag zijn nieuwe kampioene begroet. Het is Gouddame fan Bommelsteyn van oud-stamboekvoorzitter Jaap van der Meulen uit Broek-Noord. Gouddame is op twee manieren een eigen fokproduct: zowel moeder Sjiekedame als vader Onne waren destijds in het bezit van Van der Meulen.

Regiomaandag, 31 juli 2006

Grondsma verrassend één

Grou - Het was zijn weer niet, zijn schip is lang niet het snelste en het tuig is niet optimaal - en toch won Jitse Grondsma van het Drachtster skûtsje d’Halve Maen afgelopen zaterdag de proloog van het SKS-skûtsjesilen bij Grou. In een zenuwslopende wedstrijd eindige hij ruim voor Pieter Brouwer van Heerenveen en Douwe Visser van Grou.

Regiomaandag, 31 juli 2006

Starumers laten ’niet met zich speulen’

Grou - Meindert de Groot, schipper van het skûtsje van Stavoren, stond in de SKS-vloot altijd bekend als een beminnelijk man. Hij streek nogal eens met de hand over zijn hart als een schipper onterecht in zijn vaarwater kwam. Hij houdt er niet van om na afloop van een wedstrijd te moeten bakkelijen in de protestkamer van de jury. Die tijd is echter voorbij. Strijdlustig knoopte hij afgelopen zaterdag het rode doek in het want om zijn protest tegen Eldert Meeter van Bolsward kenbaar te maken toen die meende een gaatje bij de ton te zien die de Súdwesthoek net zou ronden.

Geloof & Kerkmaandag, 31 juli 2006

‘Wij zijn een vrijplaats voor een ieder’


Geloof & Kerkmaandag, 31 juli 2006

Ledenverlies NBG, ondanks ledenwerfactie

Haarlem - Het ledental van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) is in 2005 gedaald naar 215.503. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2005.

Geloof & Kerkmaandag, 31 juli 2006

Spaanse camino, een geschiedenisboek


Geloof & Kerkmaandag, 31 juli 2006

‘Wow, God is heel anders dan ik dacht!’


Geloof & Kerkmaandag, 31 juli 2006

‘Ik vertrouw er op dat God me helpt’


Weermaandag, 31 juli 2006

Valsspelen...

Weermaandag, 31 juli 2006

Hollands zomerweer

Vandaag is het Hollands zomerweer. Er is zon, bewolking en er kan een enkele bui tot ontwikkeling komen. Het wordt 23 graden en de west tot zuidwestenwind is matig en bij zee vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties