De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 31 juli 2007.

Cultuurdinsdag, 31 juli 2007

Opera Spanga verlaagt prijs jubileumproductie

Spanga - Opera Spanga heeft de prijs van de kaartjes voor de multimedia opera Gods Videotheek en de operafilm Samson en Delilah verlaagd. De jubileumproductie is deze week voor het laatst te zien in Spanga.

Cultuurdinsdag, 31 juli 2007

Dirk Donker toont muzikale kwaliteiten

De muziek van Buxtehude wordt dit jaar meer gespeeld dan andere jaren. Reden hiervoor is dat het dit jaar driehonderd jaar geleden is dat deze componist, wiens invloed niet gering is geweest, is overleden. Er is geen orgelconcertserie waarin zijn werken dit jaar ontbreken. Ook in de serie orgelconcerten in de Martinikerk in Sneek zijn ze ruim vertegenwoordigd. Dirk Donker wijdde er gisteravond de helft van zijn concert aan.

Dossierdinsdag, 31 juli 2007

De geheimen van fierljeppen blootgelegd


Dossierdinsdag, 31 juli 2007

Dit jaar drie keer SKS bij Lemmer

Lemmer - Op het IJsselmeer bij Lemmer worden dit jaar drie SKS-wedstrijden gezeild. De Leeuwarder commissie houdt morgenmiddag een race en de Lemster commissie organiseert op donderdagmiddag twee wedstrijden. De eerste begint om een uur en de tweede tussen drie uur en half vier. Dat is gisteravond besloten nadat de wedstrijd op de Hegemermar bij Woudsend was afgelast vanwege te harde wind. Het was al de derde wedstrijd dit seizoen die niet doorging; eerder werden Earnewâld en Stavoren afgeblazen.

Economiedinsdag, 31 juli 2007

Ondernemer moet afval opruimen

Leeuwarden - Ondernemers moeten zwerfvuil in een straal van honderd meter rond hun zaak mogelijk zelf opruimen. Minister Cramer van VROM werkt aan de opzet van een nieuw ‘Activiteitenbesluit Milieubeheer’, waarvan die verplichting wellicht onderdeel gaat worden. Op die manier wil ze klachten van burgers over zwerfvuil serieus nemen.

Economiedinsdag, 31 juli 2007

De ‘robuuste spaarregeling’

Een belastingvrij spaarpotje voor alle mensen, te gebruiken voor alle vormen van inkomensderving, dat moet de levensloopregeling redden, vindt de architect van de regeling, topeconoom Lans Bovenberg.

Economiedinsdag, 31 juli 2007

Helft melkveehouders op randje

Leeuwarden Bijna de helft van de melkveehouders heeft grote moeite om financieel rond te komen. Zij hebben een dusdanige schuld opgebouwd, dat zij in grote moeilijkheden komen als de situatie verslechterd, bijvoorbeeld bij prijsdalingen. Dat concludeert accountantsorganisatie Alfa Beag uit Leeuwarden naar aanleiding van een onderzoek naar de jaarcijfers van melkveehouders over 2006. De melkveehouders die financieel op het randje balanceren, geven over de hele linie meer geld uit dan hun financieel gezonde collega’s. Zo besteden zij meer geld aan mechanisatie, terwijl ze ook meer loonwerkers inhuren. Volgens woordvoerder J. Rijpma van Alfa Beag is de situatie in 2006 niet slechter dan een jaar eerder.

Hoofdartikeldinsdag, 31 juli 2007

De EO, censuur...

De EO is in opspraak over het ‘censureren’ van een documentaire-serie van de BBC over de zoogdieren. Alle verwijzingen naar de evolutietheorie zijn uit de serie geschrapt, tot en met een complete aflevering die in haar geheel over de evolutietheorie gaat. De christelijke omroep heeft veel negatiefs te horen gekregen over haar handelwijze. Niet dat ze illegaal zou hebben gehandeld - alles is in overleg met de BBC gedaan - maar de EO heeft censuur toegepast. En dat is vreselijk. Dergelijk gedrag hoort niet bij de publieke omroep, want die is er voor iedereen. En niet uitsluitend voor een groepje mensen dat nog steeds zo dom is om het niet over de evolutietheorie te willen hebben of die zelfs te ontkennen.

Regiodinsdag, 31 juli 2007

Zoemtoon tegen hangjeugd populair

Harlingen - De Mosquito, het apparaat dat hangjongeren verdrijft met een hoogfrequente zoemtoon, wordt op steeds meer plaatsen in Nederland ingezet. Vorig jaar had de Bouwvereniging in Harlingen de primeur, door de antihangklank te laten horen op het woonpleintje de Harnzerhof. Inmiddels zijn winkels in Drachten en Franeker ook overgestapt op het goedkope en efficiënte middel om jongeren op een afstand te houden. In Drachten gaathet om een Aldi-filiaal, dat in totaal twee exemplaren heeft besteld. De Aldi was niet beschikbaar voor commentaar op de aankoop van het apparaat.

Regiodinsdag, 31 juli 2007

Huurder kan eerder een huis kopen

Heerenveen - Huurders en starters op de woningmarkt kunnen van woningcorporaties extra steun krijgen bij de aanschaf van een koophuis. Dat is mogelijk geworden door een verruiming in de regels door minister Vogelaar. Maar voor de Friese starter zal dat weinig uitmaken, denkt Aedes Fryslân, de koepelorganisatie van Friese woonbedrijven.

Regiodinsdag, 31 juli 2007

Mediterrane sfeer in Friese tuinen

Leeuwarden - Vierhonderd jaar oud is-ie, en afkomstig uit Spanje. De olijfboom die sinds kort bij Hotel Hardegarijp in Hurdegaryp staat, trekt veel bekijks. Eigenaar Giovanni Ponticorvo heeft er flink voor moeten betalen, maar hij vindt ’t meer dan de moeite waard.

Regiodinsdag, 31 juli 2007

Aluminium: remedie tegen koperdieven

Pekela/Kollum - De Groningse gemeente Pekela is het zat: nadat dieven in een half jaar tijd drie keer koperen bliksemafleiders van het dak van het gemeentehuis stalen, heeft de gemeente besloten over te gaan op aluminium exemplaren. Volgens burgemeester Schollema hebben de koperdieven gezorgd voor een strop van dertigduizend euro.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 juli 2007

Friezen geven meest aan Kerkbalans

Leeuwarden - De Friese leden van de Protestantse Kerk in Nederland geven het meeste geld aan de plaatselijke kerk via de jaarlijkse geldwervingscampagne Kerkbalans. Dat blijkt uit het verslag van de actie van januari dit jaar, dat is uitgebracht door de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving van de PKN.

Sportdinsdag, 31 juli 2007

Heerenveen doet het niet voor minder

Heerenveen - Topscorer Afonso Alves was gisteren de grote afwezige bij de perspresentatie van SC Heerenveen. De Braziliaan wordt morgen terug verwacht in Fryslân. Geen paniek derhalve, want de Friese club ziet het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet. Heerenveen doet het in elk geval niet voor minder en gaat weer voor een plaats in de top vijf.

Sportdinsdag, 31 juli 2007

Tourwinnaar Contador aan start in Surhuisterveen

Surhuisterveen - Voor de derde keer in de historie doet de winnaar van de Tour de France de Profronde van Surhuisterveen aan. Met enige trots meldde de Stichting Wielercomité Surhuisterveen gisteren dat Alberto Contador op dinsdag 7 augustus zal starten in de 26ste editie van de profronde. Na Laurent Fignon (’84) en Marco Pantani (’98) is Contador de derde renner die de gele trui naar Fryslân brengt. ,,We zijn er als comité trots op dat we voor het eerst sinds negen jaar de geletruidrager weer naar Surhuisterveen hebben gehaald”, zei voorzitter Joop Heida.

Sportdinsdag, 31 juli 2007

Eerste klap is een daalder waard voor Watte Bruinsma

Norg - Het zijn drukke dagen voor de Friese tuigpaarden. Gisteren traden de combinaties aan in Norg, morgen volgt Buitenpost en zaterdag staat Rijs op het programma. En dat de eerste klap nog altijd een daalder waard is, bewees Watte Bruinsma met de nationale titel tweespannen.

Sportdinsdag, 31 juli 2007

Brandenburg blijft op koers

Dieren Daan Brandenburg heeft gisteren me zwart een aanval van Manuel Bosboom af kunnen slaan. De Drachtster schaker heeft zijn pijlen op het Open NK in Dieren gericht op zijn eerste grootmeesterresultaat en blijft door zijn remise daarvoor op koers. Nog twee punten uit de resterende drie partijen zou in principe voldoende moeten zijn.

Sportdinsdag, 31 juli 2007

Mid-Fryslân versterkt zich

Reduzum Korfbalvereniging Mid-Fryslân (Grou/Reduzum) heeft zich voor het volgend seizoen versterkt met Jan Sjoerd Tolsma en Lotte van der Bijl. Tolsma komt over van Węz Warber uit Goutum, terwijl Van der Bijl LDODK uit Terwispel/Gorredijk achter zich laat.

Sportdinsdag, 31 juli 2007

Droomloting voor Berkepas c.s.

Franeker - Van een fantastische loting voor de 154ste PC morgen in Franeker was gisteren geen sprake. Vijf van de zes hoofdklasseparturen belandden in het ‘bovenste blokje’. Slechts de formatie van Klaas Berkepas ontsprong de dans. Op de weg naar de finale komt het partuur slechts eersteklassers tegen. Alle reden dus om met vertrouwen naar de PC toe te leven.

Sportdinsdag, 31 juli 2007

Minne Dijkstra, de eerste onder de gelijken, is het nieuwe PC-gezicht

Franeker - De 154ste PC brengt een wezenlijke verandering ten opzichte van de afgelopen jaren met zich mee. Jan van der Meij is sinds 29 januari 2007 niet meer het boegbeeld van de PC. Door gezondheidsproblemen moest de man die veertien jaar leiding gaf aan het belangrijkste kaatscollege van Fryslân gedwongen afstand nemen van zijn functie.

Sportdinsdag, 31 juli 2007

Taeke Triemstra: ‘Ik bin in PC-keatser’

St. Jacobiparochie - Erg veel plezier beleeft Taeke Triemstra ondanks vier zeges nog niet aan het huidige kaatsseizoen. De PC-koning van 2006 worstelt met een lichte doch hardnekkige enkelblessure en de resultaten dit seizoen staan in schril contract met die van een jaar eerder. Toch twijfelt de Sint Jabuurster er niet aan dat hij ook dit jaar kanshebber is op het Sjűkelân. ,,Ik bin in PC-keatser.”

Weerdinsdag, 31 juli 2007

Vrij zonnig

Vandaag krijgen we nog wel enkele buitjes vanuit het noordwesten, maar morgen blijft het droog en vrij zonnig. De temperaturen liggen morgenmiddag rond 22 graden en het waait matig uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties