De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 31 juli 2008.

Cultuurdonderdag, 31 juli 2008

‘De Brief voor de Koning’ krijgt een Gouden Film

Amsterdam - De familiefilm De Brief voor de Koning heeft al honderdduizend bezoekers naar de bioscoop getrokken. De film van regisseur Pieter Verhoeff krijgt daarom vandaag een Gouden Film. Dat heeft een woordvoerster van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film, die de prijs uitreiken, bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 31 juli 2008

Supermarkten zien meer koopjesjagers

Dongen - Consumenten gaan vaker naar verschillende supermarkten, op zoek naar koopjes en aanbiedingen. Goedkope supermarktformules lijken daarvan te profiteren. Onder meer Aldi, Lidl, Dirk en Hoogvliet hebben hun klantenkring in juli zien groeien. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeksbureau GfK gisteren heeft gepubliceerd.

Economiedonderdag, 31 juli 2008

Runderimport verder toegenomen

Voorburg - Er zijn in de periode januari tot en met april 2008 15 procent meer runderen Nederland binnengekomen dan in de eerste vier maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Begin dit jaar werden 357.000 runderen geïmporteerd. Ook in 2007 was er een stijging in het aantal ingevoerde runderen: 8 procent ten opzichte van 2006. Alle in Nederland ingevoerde runderen zijn afkomstig uit landen van de EU. De belangrijkste leverancier is Duitsland, met een aandeel van ruim 40 procent. Sinds de toetreding tot de Europese Unie in mei 2004 levert ook Polen veel runderen aan Nederland. Uit het Verenigd Koninkrijk komt 6 procent van de totale runderimport.

Economiedonderdag, 31 juli 2008

Leeuwarder autobedrijf dingt mee naar titel

Leeuwarden - Autobezitters hebben tien onafhankelijke Bovag-autobedrijven gekozen die in aanmerking komen voor de titel MijnAutoBedrijf van het Jaar. Deze verkiezing wordt voor de tweede keer gehouden. Auto Buikema uit Leeuwarden is een van de tien halve finalisten en is als enige Friese autobedrijf genomineerd.

Economiedonderdag, 31 juli 2008

Stijgend aantal zorgboerderijen in Nederland

Voorburg - In 2007 waren er ruim zeshonderd agrarische bedrijven waar mensen met een zorg- of hulpvraag een passende dagbesteding vinden en eventueel meewerken. Het aantal zorgboerderijen is in vier jaar tijd met ruim twee derde toegenomen. In 2003 telde Nederland 372 zorgboerderijen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die gisteren werden gepresenteerd. Enerzijds is er steeds meer vraag naar zorg op maat, anderzijds is de landbouw op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Steeds meer agrariërs bieden zorg aan ex-verslaafden, ouderen en andere zorgbehoevende mensen.

Hoofdartikeldonderdag, 31 juli 2008

De heilzame combinatie...

In vier jaar tijd is het aantal zorgboerderijen in Nederland verdubbeld. Er zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim zeshonderd agrarische bedrijven waar mensen die zorg of hulp nodig hebben, hun heil komen halen. Het Steunpunt Landbouw en Zorg stelt dat het er intussen nóg veel meer zijn en dat het aantal van 950 al is overschreden.

Regiodonderdag, 31 juli 2008

De spiegel van de geschiedenis in de klas

WYBE FRAANJE

Regiodonderdag, 31 juli 2008

Alweer nieuwe winnaar bij IFKS: De Koe

Sloten - De IFKS heeft in de A-klasse elke dag een nieuwe winnaar. Peter de Koe van de Hoop op Zegen uit Franeker won gisteren op de Sleattemer Mar. Net als de vorige drie winnaars lag hij vanuit start op kop. Anders was dat hij volop moest vechten voor de eerste plek.

Regiodonderdag, 31 juli 2008

Op de grond bevallen in Gambia

In 2000 hebben de regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Acht concrete doelstellingen werden vastgelegd: de millenniumdoelen. Veel Friezen helpen mee om zo’n millenniumdoel te halen. Deze week: Anne Offereins en de Gambian Aid Foundation.

Regiodonderdag, 31 juli 2008

Warme augustus moet bootverhuur redden

Leeuwarden - Een warme augustusmaand kan de trend nog keren, maar tot dusver valt de verhuur van open zeilboten en kleine kajuitzeiljachten tegen. Dat blijkt uit een rondgang langs Friese watersportondernemers door Fryslân Marketing. De overige onderdelen van de watersportsector doen het een stuk beter. In de breedte genomen zijn de ondernemers in Fryslân tevreden over de verhuur van boten.

Regiodonderdag, 31 juli 2008

Natuur is veel te belangrijk in beleid wad

Amsterdam - Het beleid voor het waddengebied leunt veel te zwaar op het beschermen van de natuurwaarden. Activiteiten die vanuit economisch of cultuurhistorisch oogpunt belangrijk zijn, komen hierdoor in de knel. Dat moet anders, vindt voorzitter Pavel Kabat van de Waddenacademie die gisteren is geopend. ,,Het beleid moet uitgaan van de waarde van het wad voor natuur én mens.”

Geloof & Kerkdonderdag, 31 juli 2008

Bleeker uit Blauwhuis zestig jaar priester

Blauwhuis - Pater One Bleeker (88) viert zondag in Blauwhuis zijn zestigjarig priesterjubileum. ,,Ik ben in Blauwhuis geboren en getogen, ik ben een echte dorpsgenoot en heb er nog veel goede contacten”, is zijn uitleg waarom hij het jubileum juist in Fryslân viert. De priester woont in Uden.

Geloof & Kerkdonderdag, 31 juli 2008

Evert Jonker reageert op kritiek PKN-vicevoorzitter ds. Arenda Haasnoot

Ds. Arenda Haasnoot, vicevoorzitter van het bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland gaf in juni aan dat ze zich zorgen maakte over het samenstelling van het nieuwe Liedboek. Zij kreeg de indruk dat populaire liederen uit bijvoorbeeld de Opwekkingsbundel geen kans maken bij de selectie. Prof. dr. Evert Jonker, voorzitter van de redactie van het nieuwe Liedboek, pleit voor meer vertrouwen in de deskundigen die inmiddels aan het werk zijn gegaan.

Geloof & Kerkdonderdag, 31 juli 2008

Werken aan een protestants alternatief

Klagenfurt - In Karinthië, Zuid-Oostenrijk, staan de protestantse gemeenten nog in de kinderschoenen. De Duitse gemeenteopbouwer Uwe Neumann probeert hen door onderwijs ruggengraat te geven. ,,Alles is nog in opbouw. De gemeenten moeten stabiliseren.” Deel vijf van een serie interviews over kerk en geloof in Europa.

Sportdonderdag, 31 juli 2008

Cambuur toont creativiteit in laatste ‘generale’

Leeuwarden - Sandor van der Heide had het er gisteravond zichtbaar moeilijk mee. De 30-jarige Sneker, wiens vader vorige week overleed, verliet in het laatste oefenduel van SC Cambuur met het Schotse Falkirk een kwartier voor tijd huilend het veld. De publiekslieveling kreeg daarvoor een staande ovatie, maar liet ook op de mat zien dat hij de handen op elkaar krijgt. Met Van der Heide als spelverdeler was er meer aanvoer richting spits Ruud ter Heide. En die betaalde het vertrouwen uit.

Sportdonderdag, 31 juli 2008

Heerenveen houdt de nul

Appelscha - Dat sc Heerenveen verloor van eerstedivisionisten Eindhoven (4-1) en Emmen (3-1) was een verrassing. Uitslagen in oefenwedstrijden zeggen echter niet alles, zeker niet als er zwaar getraind is vooraf en er veel spelers ontbreken. Toch was de oefenzege op het Griekse Iraklis Saloniki, gisteren in Appelscha, een welkome. Ook omdat de ploeg dit keer de nul hield.

Sportdonderdag, 31 juli 2008

De koning is dood, lang leve de koning

Franeker - De afgelopen twee jaar waren Johan van der Meulen en Taeke Triemstra de onbetwiste smaakmakers op de PC. Vorig jaar met Auke van der Graaf, het jaar daarvoor (2006) met Kor Zittema. Gisteren op de 155e PC kwam een einde aan het bewind van het partuur van Johan van der Meulen. Met voorinse Herman Sprik kwam het trio op een zonovergoten woensdag niet verder dan een derde plaats.

Sportdonderdag, 31 juli 2008

Een subliem afscheid voor een fenomenaal kaatser

Franeker - Er waren gisteren op het Sjûkelân in Franeker zes kaatsers die voor de laatste keer de PC aandeden. Het was echter niet voor alle zes een onverdeeld genoegen. Twee van de zes (Auke van der Graaf en Tjitte Bonnema) bereikten de finale, op weg naar de eeuwige roem. Chris Wassenaar kreeg, met de uitschakeling in de halve finale, niet zijn gedroomde afscheid. Maar het werd een groot afscheid van een groot kaatser.

Sportdonderdag, 31 juli 2008

Groenendijk maakt belofte aan pake waar

Franeker - Als kleine jongen ging Douwe Groenendijk aan de hand van pake Douwe Hilarides voor het eerst naar de PC in Franeker. Hij bracht hem de liefde bij voor het kaatsen. En voor het Sjûkelân. Daar wilde Groenendijk ook schitteren als hij groot was.

Sportdonderdag, 31 juli 2008

Degelijkheid de grote troef van Bouma c.s.

Franeker - Zonder echt te excelleren hebben Jochum Bouma, Auke van der Graaf en Douwe Groenendijk de 155ste PC op hun naam geschreven. Op een wel zeer onderhoudende kaatsdag beschikten zij over de meeste onverzettelijkheid. De winst was gezien het lot van de heren niet meer dan dik verdiend. Met Groenendijk als terechte koning op deze vijfde woensdag van juli.

Sportdonderdag, 31 juli 2008

155e PC vol dramatiek en boeiend van begin tot eind

Franeker - De PC draagt haar helden op handen. Het stokoude jaarlijkse kaatsevenement op het Sjûkelân in Franeker nam gisteren in gepaste stijl afscheid van maar liefst zes matadors die gezamenlijk negentig keer acte de présence gaven op de jaarlijkse hoogmis van het kaatsen. Alsof het zo had moeten zijn, kregen ze ieder een geheel eigen afscheid toebedeeld. De een in relatieve stilte, de ander op majestueuze wijze. En waar oude koningen sneuvelen worden er nieuwe geboren. De 155ste PC maakte tevens duidelijk dat er nieuw ‘blauw’ kaatsbloed in aantocht is.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties