De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 31 juli 2009.

Economievrijdag, 31 juli 2009

‘Bedrijven lossen problemen met producten sneller op’

Den Haag - De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) merkt dat fabrikanten anders omgaan met de kans op reputatieschade door defecte producten. Dit bleek bij de presentatie van de cijfers van de VWA over het Europese uitwisselingssysteem Rapex.

Economievrijdag, 31 juli 2009

Verhuur kantoorruimte en bedrijfshallen zakt in

Amsterdam - De vraag naar kantoor- en bedrijfsruimte in Nederland is in het eerste halfjaar hard gedaald. Dat komt onder meer doordat bedrijven failliet gaan, afslanken of het moment van verhuizen uitstellen.

Economievrijdag, 31 juli 2009

Europeaan spaart meer en investeert minder in huis

Brussel - Huishoudens in de landen van de eurozone zijn in het eerste kwartaal meer gaan sparen en minder gaan investeren. Dit blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. De eerste drie maanden van het jaar bedroeg de gemiddelde spaarquote in de zestien eurolanden 15,6 procent, tegen 13,8 procent een jaar eerder. De spaarquote is het percentage van het beschikbare inkomen dat een huishouden spaart.

Hoofdartikelvrijdag, 31 juli 2009

Protest in Zuid-Afrika...

In Zuid-Afrika zijn deze week tienduizenden gemeenteambtenaren in staking gegaan. Ze eisen meer loon. De massale protesten zijn een nieuwe tegenslag voor de in mei aangetreden president Jacob Zuma. De staking volgt na dagen van rellen tegen slechte gemeentediensten en werkloosheid in sloppenwijken. Zuma kwam in april van dit jaar aan de macht met de belofte de armoede aan te pakken. Maar eenmaal aan de macht kreeg Zuma te maken met een economische recessie en er komt weinig terecht van zijn beloften.

Regiovrijdag, 31 juli 2009

Friese meisjes nu nog niet gevaccineerd

Leeuwarden - De omstreden vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker die in september weer zou beginnen, is uitgesteld tot volgend jaar. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van VWS hebben dat besloten vanwege de verwachte grote uitbraak van de Mexicaanse griep.

Regiovrijdag, 31 juli 2009

Met moderne ogen naar het oude Harlingen kijken

Harlingen - Honderd platen aan de Noorderhaven tonen deze dagen het verleden en heden van Harlingen. Dat hebben de inwoners gewoon zelf even gefixt.

Regiovrijdag, 31 juli 2009

Mantgumers dagen Nederlandse Staat voor Europees Hof

Mantgum - Een groep inwoners van Mantgum klaagt de Nederlandse Staat aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De Mantgumers willen dat het Europees Hof zich buigt over de vraag of UMTS-masten op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is voor het eerst dat de Nederlandse Staat om die reden bij het Europees Hof wordt aangeklaagd.

Regiovrijdag, 31 juli 2009

Een adempauze voor vijf cent: met beurtschip mee

IJlst - Op het programma stond het niet, maar nu de kans zich voordoet wordt er niet geaarzeld. Elly Achterbosch en Jacqueline Hagemann, vriendinnen uit Nijmegen die een paar dagen in Fryslân op vakantie zijn, stappen in IJlst aan boord van de Johanna Jacoba, het voormalige beurtschip dat tegenwoordig in handen is van een stichting.

Regiovrijdag, 31 juli 2009

Friese meisjes nu nog niet gevaccineerd

Leeuwarden - De omstreden vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker die in september weer zou beginnen, is uitgesteld tot volgend jaar. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van VWS hebben dat besloten vanwege de verwachte grote uitbraak van de Mexicaanse griep.

Geloof & Kerkvrijdag, 31 juli 2009

Bonifatiuskerk fotografeer je vanaf de Voorstreek het mooist

Leeuwarden - Ruim 240 kerken doen deze zomer mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad. De kerken tonen niet alleen hun historie als bedehuis, ze presenteren zich ook als gastvrije ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag: de rooms-katholieke Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 31 juli 2009

PKN verliest in 2008 58.000 leden, in Fryslân 3625

Leeuwarden - De ledendaling in de Protestantse Kerk in Nederland gaat onverminderd door. Vorig jaar gingen er opnieuw 58.000 leden af van het totaal. Dat blijkt uit cijfers van het ledenregistratiekantoor SMRA in Delft die de ledenregistratie voor de kerk bijhoudt.

Geloof & Kerkvrijdag, 31 juli 2009

Imams naar rechter voor vliegtuigrel na 9/11

Minnesota - Zes imams mogen een rechtszaak voeren voor het feit dat ze in 2006 van een vlucht van US Airways werden gehaald. Dat heeft een rechter bepaald.

Geloof & Kerkvrijdag, 31 juli 2009

Nepalezen kicken af voor familie

Geertruida de Jong (21) uit Damwoude is in het kader van een uitwisselingsproject van de Protestantse Kerk in Nepal. Voor het Friesch Dagblad vertelt ze over haar ervaringen.

Sportvrijdag, 31 juli 2009

De Vries buiten de prijzen op EK skeeleren

Karatsu Elma de Vries is op het EK skeeleren gisteren in het Belgische Zandvoorde als vijfde geëindigd op de 300 meter sprint. De inwoonster van Meppel, oorspronkelijk afkomstig uit Haule, bleef landgenote Bianca Roosenboom daarmee net een plaatsje voor. De Nederlandse vrouwen stelden teleur, want er was hoop op een medaille. De gouden plak was voor de Italiaanse titelverdedigster Nicoletta Falcone, die met 26.572 seconden ook nog een wereldrecord liet noteren. Bij de mannen eindigde Ronald Mulder als vierde. De Belg Wouter Hebbrecht prolongeerde voor eigen publiek zijn Europese titel.

Sportvrijdag, 31 juli 2009

Brandenburg en Ernst eindigen als vijfde

Dieren De schakers Daan Brandenburg (Drachten) en Sipke Ernst (Damwoude) zijn gisteren als gedeeld vijfde geëindigd bij de nationale titelstrijd. Beide Friezen speelden een sterk toernooi. Brandenburg sloot met zwart af met remise tegen Roi Miedema. Ernst won met wit van Aleksandar Wohl uit Australië. Babak Tondivar uit Franeker volgde zijn voorbeeld met een zege op Wesley Vermeulen. Voor Yge Visser, Fries om utens, zat er tegen Arno Bezemer niet meer in dan remise. Visser eindigde als gedeeld achtste, Tondivar als gedeeld vijftiende. De titel ging naar Erwin L’Ami. In een rechtstreeks duel tegen nummer twee Jan Timman had hij aan remise voldoende om een voorsprong van een half punt te houden.

Sportvrijdag, 31 juli 2009

Bouwmeester op weg naar top tien op WK

Karatsu Zeilster Marit Bouwmeester is in het klassement van de wereldkampioenschappen Laser Radial in Japan weer een paar plaatsen opgeschoven. De zeilster uit Warten behaalde een vierde en een achtste plek in de twee regatta's die gisteren in Karatsu werden gehouden. Met 34 punten staat de Friezin nu op de elfde plaats. Landgenote Claire Blom steeg ook enkele plaatsen en is de nummer negentien van het klassement. De Chinese Lija Xu gaat met 15 punten aan de leiding.

Sportvrijdag, 31 juli 2009

Beerens ziet zichzelf nog belangrijker worden voor sc Heerenveen

Heerenveen - Dat Roy Beerens zijn contract bij sc Heerenveen in mei verlengde tot medio 2013, zorgde voor de nodige gefronste wenkbrauwen. De rappe vleugelspits wist zich dankzij zijn goede spel van vorig seizoen in de belangstelling van diverse clubs uit binnen- en buitenland. Maar in de aanloop naar het eerste competitieduel met Roda JC van vanavond, blijft Beerens kalm en overhaast hij niets. ,,Ik heb genoeg fantastische talenten gezien waar niets van terechtgekomen is.’’

Sportvrijdag, 31 juli 2009

Rentree Vandenbussche door blessure bij Steppe

Heerenveen - Dat het kan verkeren in de voetballerij, weet Brian Vandenbussche als geen ander. De Belgische doelman van sc Heerenveen, die lange tijd mocht vertrekken, kwam allang niet meer voor in de plannen van trainer Trond Sollied. Maar omdat landgenoot Kenny Steppe op de training een middenhandsbeentje heeft gebroken, moet Sollied bij de seizoensouverture vanavond tegen Roda JC alsnog terugvallen op Vandenbussche.

Sportvrijdag, 31 juli 2009

Menzo: geen idee waar Cambuur staat

Leeuwarden - Met twee forse nederlagen de voorbereiding afsluiten; het is wat SC Cambuur een week voor de start van de competie tegen De Graafschap is overkomen. Gisteren bleek het Spaanse Racing Santander niet één, maar wel vijf maatjes te groot. Van paniek is geen sprake, al erkent trainer Stanley Menzo dat hij geen idee heeft waar zijn ploeg staat.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties