De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 31 oktober 2007.

Agendawoensdag, 31 oktober 2007

Klassiek

Cultuurwoensdag, 31 oktober 2007

Provincie wil weten wat burgers van cultuur vinden

Leeuwarden - De provincie Fryslân roept burgers op om mee te denken over het culturele profiel van de provincie. Iedereen die iets heeft met cultuur wordt gevraagd zijn mening te geven tijdens drie zogenaamde ‘Kultuertreffens’. De eerste bijeenkomst is morgen in het Centrum voor Lichtarchitectuur in Drachten, vrijdag gevolgd door een treffen in Leeuwarden en 13 november in Sneek.

Cultuurwoensdag, 31 oktober 2007

Eerste markt voor kinderboeken in Groningse Winsum

Winsum - De Stichting Kinderboek Cultuurbezit (SKC) in Winsum (Groningen) organiseert dit jaar voor het eerst een kinderboekenmarkt. Dat heeft een woordvoerder van het kinderboekenmuseum gisteren gemeld. De markt wordt op 24 november gehouden in de St. Nicolaaskerk in Winsum (Gr.)

Cultuurwoensdag, 31 oktober 2007

‘Mijn leven is één groot jongensboek’

Het is snel gegaan met VanVelzen. Een jaar geleden had nog nauwelijks iemand van die kleine zanger achter de piano gehoord, nu prijkt zijn naam regelmatig in de hitlijsten, sleepte hij dit weekend een TMF Award in de wacht en is hij begonnen aan zijn eerste clubtour, waarbij hij morgen Leeuwarden aandoet. ,,Mijn leven is momenteel één groot jongensboek.’’

Economiewoensdag, 31 oktober 2007

Meer werk voor mensen met beperking

Den Haag - Werkgevers werken met vakbonden aan afspraken om meer functies geschikt te maken voor mensen met een lichamelijke of psychische aandoening. Bedrijven zoeken nu al vaker naar mensen met een beperking door het personeelstekort. Meer kennis over financiële tegemoetkomingen moet deze ontwikkeling stimuleren.

Economiewoensdag, 31 oktober 2007

‘Groei bedrijven ook buiten de kernzones’

Leeuwarden/Groningen – Het provinciale beleid om sterk groeiende bedrijven vooral naar de kernzones zoals Drachten en Heerenveen te laten verhuizen, kan lang niet altijd rekenen op de steun van de Kamer van Koophandel. De organisatie die bedrijven kan ondersteunen in het gehele groeitraject, pleit er voor om vooral ook te kijken naar het behouden van de bedrijven in het landelijk gebied. Dat zegt Frans Boermans, de beoogde nieuwe voorzitter van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland. Boermans is nu nog voorzitter van de Kamer van Koophandel Drenthe die na 1 januari opgaat in de Kamer van Koophandel Noord-Nederland. De organisatie ontstaat uit de drie provinciale Kamers van Koophandel in het Noorden en heeft vandaag de actieplannen voor deze provincies voor de komende jaren gepresenteerd.

Expowoensdag, 31 oktober 2007

Ameland, Div. locaties: Ameland Kunstmaand, 1 t/m 25 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 31 oktober 2007

Halloween...

De belangstelling voor magie en de geestelijke realiteit neemt toe. Wekelijks vinden er paranormaalbeurzen van Paraview plaats, die ook steeds meer bezoekers trekken. Op televisie kunnen mensen met behulp van een medium in contact treden met overleden verwanten; astrologen, reikimeesters, reďncarnatietherapeuten en wat dies meer zij, krijgen het almaar drukker.

Regiowoensdag, 31 oktober 2007

Compost van vieze luiers Friese baby’s

Leeuwarden - Afvalverwerker Omrin wil de ingezamelde vieze luiers van baby’s gebruiken om compost te maken. Onder meer het Drachtster bedrijf Orgaworld moet de vijftig ton aan vieze luiers die de baby’s elke week maken, verwerken tot mest. Omrin komt hiermee nadat het Amerikaanse bedrijf Knowaste vrijdag bekendmaakte per direct te stoppen met de recycling van de vieze luiers.

Regiowoensdag, 31 oktober 2007

Een kwartier sneller over veiliger Wâldwei

Garyp - Op 29 augustus 1991 sloten de provincie Fryslân en de minister van Verkeer een contract voor de verdubbeling van de Wâldwei. Het werk had in 1997 klaar moeten zijn, maar pas vanaf vandaag kunnen Friezen van Leeuwarden naar Drachten rijden zonder 25 kilometer lang achter een vrachtwagen te hoeven hangen. ,,Scheelt toch al gauw een kwartier”, denkt forens Izaäk Zijnstra, die dagelijks in de spits van Drachten naar zijn werk in Leeuwarden rijdt. Het is nog even wachten totdat alle werkzaamheden klaar zijn. Nu is de maximumsnelheid nog even tachtig kilometer per uur, dat wordt honderd in december. ,,Maar geen mens gaat zich houden aan die snelheid”, voorspelt Zijnstra, die het traject al 31 jaar dagelijks aflegt. ,,Tussen Nijega en Drachten rijdt iedereen nu ook al 120 of harder.”

Regiowoensdag, 31 oktober 2007

Hoe zit het ook alweer?

Op 16 april 1998 maken het Rijk en Noord-Nederland in het Langman-akkoord de bestuurlijke afspraak tot versterking van de ruimtelijk-economische structuur van Noord-Nederland te komen. Een onderdeel hiervan was volgens noordelijke bestuurders de aanleg van een magneetzweefbaan of een hogesnelheidslijn van Schiphol naar Groningen, over Emmeloord, Heerenveen en Drachten met als het even kan een vertakking naar Leeuwarden. Hiervoor reserveert het Rijk 2,73 miljard euro. De regio spreekt af maximaal 1,02 miljard euro bij te dragen.

Regiowoensdag, 31 oktober 2007

Noorden eist een Zuiderzeelijnbesluit van het kabinet

Leeuwarden - Noord-Nederland accepteert geen verder uitstel van een besluit over de Zuiderzeelijn. In een resolutie roepen de volksvertegenwoordigers van de drie noordelijke provincies het kabinet op uiterlijk woensdag 7 november een keus te maken tussen een sobere variant van de hogesnelheidstrein tussen Schiphol en Groningen en een door de regio opgesteld alternatief pakket.

Regiowoensdag, 31 oktober 2007

Actiegroep: pak Frisia juridisch aan

Harlingen - Overheden als de provincie, het waterschap en de gemeenten het Bildt, Menaldumadeel en Franakeradeel zouden naar de rechter moeten stappen om nieuwe zoutwinning onder land tegen te gaan. Dat vindt voorzitter F. Jukema van de actiegroep Laat het Zout maar Zitten. ,,Zij zijn in naam wel tegen, maar ze moeten ook concreet iets doen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties