De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 31 oktober 2012.

Cultuurwoensdag, 31 oktober 2012

Collectie Jan Jongepier naar Tresoar

Leeuwarden | De collectie boeken en documenten over orgels en orgelmuziek van Jan Jongepier (1941-2011) wordt op 8 november overgedragen aan Tresoar in Leeuwarden. Jongepier was van 1981 tot 2006 organist van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Voor orgelbouwers gold hij als een onmisbare adviseur.

Cultuurwoensdag, 31 oktober 2012

Sopraan zingt Friese liederen van overgrootmoeder

Goingarijp | Sopraan Wanda Peters uit Bilthoven en pianiste Nynke Atsma uit Luttenberg geven zondag een recital van Friese liederen vanaf begin twintigste eeuw tot nu. Het concert, ’k Sil foar dy sjonge getiteld, vindt plaats in De Bloemerstee in Goingarijp.

Economiewoensdag, 31 oktober 2012

Animo om eigen bedrijf te starten neemt af

Groningen | In het derde kwartaal van dit jaar zijn er minder bedrijven opgericht dan in dat kwartaal vorig jaar. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) zakte het aantal in Noord-Nederland met bijna 5 procent van 2638 tot 2510. Landelijk liep het aantal terug met ruim 7 procent en is daarmee weer terug op het niveau van 2010. De omslag tekende zich volgens de KvK in de vorige kwartalen al af.

Economiewoensdag, 31 oktober 2012

Boerma Surhuisterveen Failliet

Leeuwarden | Installatiebedrijf Boerma aan De Zoom in Surhuisterveen is failliet. Het bankroet is gisteren door de rechtbank in Leeuwarden uitgesproken. Het bedrijf is in 1988 begonnen als een eenmansbedrijf, opgericht door Doekele en Lia Boerma. Het installatiebedrijf is in mei 2008 verhuisd van de Boelenswei in Boelenslaan naar Surhuisterveen. Over de achtergronden van het faillissement en de eventuele doorstartkansen was vanochtend bij het ter perse gaan van deze krant nog niets bekend. De curator was niet bereikbaar voor commentaar. Bij het bedrijf werkten in betere tijden ruim zestig mensen. Of er voor hen mogelijkheden zijn bij een nieuw bedrijf, is nog onzeker.

Hoofdartikelwoensdag, 31 oktober 2012

Bestuur niet gebaat bij grotere gemeenten

Als het aan het komende kabinet ligt gaat de kaart van Nederland op de schop. Het streven is dat de twaalf provincies opgaan in vijf landsdelen, met een fusie tussen Noord-Holland, Utrecht en Flevoland als begin. Daarnaast moeten de gemeenten opschalen naar een niveau van 100.000 inwoners. Al zal die laatste eis voor landelijke gebieden, zoals Fryslân, er anders uit gaan zien.

Regiowoensdag, 31 oktober 2012

Duurzamer leven door minder vlees te eten

Sneek | Lekker eten zonder vlees: voor veel mensen klinkt het als een onmogelijkheid. Maar het kan wel en moet eigenlijk ook, vinden de provincie Fryslân en de Friese Milieu Federatie (FMF). Zij willen van Fryslân de duurzaamste provincie van Nederland maken en één middel om dat te bereiken is Friezen minder vlees te laten eten.

Regiowoensdag, 31 oktober 2012

Weg Drachten naar Drenthe kan aangepakt

Drachten | De weg is vrij voor opwaardering van de provinciale weg N381 van Drachten naar de Drentse grens. De Raad van State, het hoogste bestuursrechtorgaan, heeft vanochtend negen bezwaren ongegrond verklaard en één niet ontvankelijk.

Regiowoensdag, 31 oktober 2012

Doorstart van studie Fries lijkt wel zeker

Leeuwarden | Het lijkt erop dat er vanaf het studiejaar 2013-2014 weer een zelfstandige positie binnen de Rijksuniversiteit Groningen is voor het Fries. De oude studie Fries is dit jaar opgegaan in een brede opleiding Europese talen en culturen, maar vanaf volgend jaar komt daar de bachelorstudie ‘minorities & multilingualism: into the Frisian laboratory’ voor in de plaats. Daarin ligt de nadruk op meertaligheid en minderheden, met Fryslân als uniek werkveld om meertaligheid in de praktijk te onderzoeken.

Regiowoensdag, 31 oktober 2012

Steeds meer gezinnen raken dakloos

Leeuwarden | Steeds meer gezinnen met hypotheekproblemen kloppen aan bij de crisisopvang. Zienn, de maatschappelijke organisatie voor opvang in Fryslân, krijgt dagelijks een paar telefoontjes van mensen die onderdak zoeken. Ook bij de nachtopvang hebben zich al een paar keer gezinnen gemeld.

Geloof & Kerkwoensdag, 31 oktober 2012

Keen en Abel in verhalenark van Aad Peters

,,Dit gaat over Keen en Abel”, zegt Kim de Vries tegen haar twee dochters Nicole (8) en Monique (6) als ze vragen waarom die ene meneer een lammetje op zijn schouders draagt. Ze zijn op de verhalenark die momenteel in Drachten ligt.

Sportwoensdag, 31 oktober 2012

Oenema ligt voor op eigen toekomstschema

Heerenveen - Met nationale titels op de 500 en 1000 meter, zilver op het NK sprint en brons bij het WK afstanden, beleefde Thijsje Oenema vorig jaar haar internationale schaatsdoorbraak. Ondanks al die successen verruilde ze werkgever Op=Op voor de Liga-ploeg van Marianne Timmer. Daar hoopt de schaatsster uit Joure zich verder te ontwikkelen in de richting van haar grote doel: de Spelen van 2014 in Sotsji. ,,Ik lig nu al een jaar voor op schema.”

Sportwoensdag, 31 oktober 2012

Ongeďnspireerd Buitenpost langs Rottevalle in beker: 0-2

Rottevalle | Buitenpost moest zich gisteravond bovenmatig inspannen om door te gaan naar de tweede ronde van de noordelijke districtsbeker. In en tegen Rottevalle werd het slechts 0-2. De doelpunten werden in de eerste twintig minuten na de pauze gemaakt door Dirk Rinse Pilat en Sip Jaap Bos.

Sportwoensdag, 31 oktober 2012

Heerenveense Boys moet periodefeest nog even uitstellen

Heerenveen | Heerenveense Boys is er gisteravond in de tweede klasse I niet in geslaagd de eersteperiodetitel in de wacht te slepen. Op sportpark De Akkers kwam de ploeg van trainer Marius Hendriks tegen debutant CVVO niet verder dan 1-1, waardoor BCV in theorie de periodetitel nog kan winnen. De Burgumers moeten dan wel met minimaal vijf doelpunten verschil het inhaalduel thuis met Blauw Wit’34 winnen.

Sportwoensdag, 31 oktober 2012

Positie Huistra verder onder druk na bekerdebacle

Doetinchem | De positie van Pieter Huistra als trainer van De Graafschap is gisteren verder onder druk komen te staan. In het bekerduel verloor de ploeg van de in Goënga geboren trainer kansloos met 0-3 van Go Ahead Eagles. Ook in de competitie loopt het niet goed. De degradant staat teleurstellend tiende en de supporters roerden zich tijdens het thuisduel. ,,Zulke dingen helpen natuurlijk niet”, zei Huistra. ,,Maar we moeten er met z’n allen in blijven geloven. Dat doe ik nog steeds.”

Sportwoensdag, 31 oktober 2012

Cynthia Verkaik opgenomen in selectie EK kortebaan

Damwâld | Cynthia Verkaik (17) uit Damwâld is opgenomen in de selectie voor de Europese kampioenschappen kortebaan volgende maand in het Franse Chartres.

Sportwoensdag, 31 oktober 2012

Ajax-trainer Frank de Boer laat vijf basisspelers thuis

Sneek | Ajax-coach Frank de Boer doet vanavond voor het bekerduel met ONS Sneek geen beroep op Niklas Moisander, Ricardo van Rhijn, Christian Poulsen, Kenneth Vermeer en Siem de Jong. Hij geeft de vijf vaste krachten rust.

Sportwoensdag, 31 oktober 2012

Cambuur gelukkigste in mat bekerduel

Leeuwarden | Rode kaart, verlenging en een penaltyserie: op papier had Cambuur - Telstar alles weg van een heroďsch bekeravondje. Schijn bedriegt. Cambuur was de gelukkigste in een slecht duel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties