De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 4 januari 2005.

Bijschriftdinsdag, 4 januari 2005

Onder vier ogen

Jezus op de bruiloft! Als Hij aanwezig wil zijn op ons feest, dan kan het niet misgaan, dan moet het een heel fijn feest worden.

Cultuurdinsdag, 4 januari 2005

Wergea speelt ‘Lucky Manuelo’ als iepenloftspul 2005

Wergea - Het iepenloftspul van Wergea heeft dit jaar als titel Lucky Manuelo. Dat heeft de iepenloftspulcommissie in de oudjaarsjnacht bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 4 januari 2005

Kleine musea samen tot Museum Joure

Joure - Het natuurmuseum en het museum Johannes Hesselhuis in Joure zijn gefuseerd. Op 31 december ondertekenden de besturen van beide stichtingen officieel de fusie.

Cultuurdinsdag, 4 januari 2005

Bioclear Groningen

Groningen - Het management van adviesbureau Bioclear te Groningen heeft 70 procent van de aandelen van het bedrijf overgenomen van collega-adviesbureau Royal Haskoning. De overige aandelen zijn overgenomen door de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM). Bioclear is een adviesbureau op het gebied van milieu en duurzame (bio)technologie. Royal Haskoning uit Nijmegen is een technisch adviesbureau.

Cultuurdinsdag, 4 januari 2005

Kollum wil kunst in lege boerderijen

Kollum - Leegkomende boerderijen zijn een prima plek voor kunstgaleries. Dat opperde burgemeester Bilker van Kollumerland gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak.

Dossierdinsdag, 4 januari 2005

Hand in hand door de geschiedenis heen

Wie de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid kent, weet hoe volks de ontstaansgrond van de voetbalclub Feyenoord is. Diverse generaties van families woonden in dezelfde straat. Bij mooi weer werden de keukenstoelen van drie hoog naar beneden gesjouwd en de kratten bier eronder geplaatst. Voor de andere dagen waren er cafés in overvloed. Brouwerij d’Oranjeboom stond aan de ene kant net buiten de wijk, in Feijenoord, de hoerenbuurt van Katendrecht begrensde de wijk aan de andere kant.

Hoofdartikeldinsdag, 4 januari 2005

Nederlanders in Irak…

De Tweede Kamer is op reces, maar het politieke bedrijf gaat gewoon door. Of het nu is om minister Remkes van Binnenlandse Zaken een reprimande te geven dat hij niet ‘even’ naar het rampgebied in Thailand is gegaan vanuit zijn vakantieverblijf, of over kwijtschelding van de schuldenlast van door de zeebeving getroffen landen, of over eventuele verlenging van de Nederlandse aanwezigheid in Irak. Over dat laatste wordt de afgelopen dagen en weken voluit gediscussieerd.

Regiodinsdag, 4 januari 2005

Bijman blijft in spoeddebat simpel overeind

Leeuwarden – Gedeputeerde Staten (GS) hadden Provinciale Staten van Fryslân eerder en beter moeten informeren over de gewijzigde subsidieregeling voor door de mkz-crisis gedupeerde agrarische bedrijven. Dat heeft gedeputeerde Bijman gisteravond in een door de oppositie aangevraagd spoeddebat meteen aan het begin van de discussie erkend. De suggestie van de oppositie dat hij de Staten willens en wetens verkeerd zou hebben geďnformeerd, kon niet worden gestaafd. Bijman bleef moeiteloos overeind.

Regiodinsdag, 4 januari 2005

Grote actie voor Azië in het Provinsjehűs

Leeuwarden – Friezen blijven acties bedenken voor de slachtoffers van de vloedgolven in Azië. Verreweg de grootste bijdrage aan giro 555 moet donderdag bijeengebracht worden. Ongeveer vijfhonderd bekende en onbekende Friezen gaan dan vanuit de Statenzaal in het Provinsjehűs alle Friese bedrijven bellen voor een bijdrage. Deze ‘Fryslân foar Azië’-actie is bedacht door Peter Dijkstra en Jenny Jellema uit Boazum. Statenleden coördineren de actie, de provincie Fryslân stelt ruimte beschikbaar. Omrop Fryslân brengt de actie de hele dag live op radio en televisie.

Regiodinsdag, 4 januari 2005

Bestuurders roepen op tot nuchterheid

Leeuwarden – Friese burgemeesters roepen de bevolking op tot rust, nuchterheid en onderlinge betrokkenheid. Dat is de teneur van veel nieuwjaarsspeeches die dezer dagen in de provincie worden uitgesproken.

Regiodinsdag, 4 januari 2005

Hoog water en wind worden jonge zeehondjes fataal

Terschelling – Harde wind en hoog water hebben de afgelopen dagen tientallen pasgeboren zeehonden weggespoeld van zandplaat de Richel bij Vlieland. Zestig jongen zijn als ‘huiler’ aangespoeld op de stranden van Vlieland en Terschelling, zeker tien zijn omgekomen. Enkele dieren werden bij Vlieland gevonden met gebroken kaken, stukgeslagen op de stenen dammen. De huidige weersomstandigheden zijn zeer ongunstig voor de zeehondenpopulatie op de Waddenzee. Normaliter is het in januari koud, maar zorgt de oostenwind ook voor een lage waterstand zodat de pasgeboren zeehonden veilig en droog gezoogd kunnen worden.

Regiodinsdag, 4 januari 2005

Drachtster naar Phuket: ‘er moet iets zijn wat ik kan doen’

Drachten – Besmettelijke ziekten liggen op de loer in Azië, beseft Noek de Haan (27) uit Drachten. Maar hij gaat toch. Hij wil helpen. ,,Ik spreek vloeiend Nederlands, Engels en Thais. Er moet iets zijn wat ik kan doen.’’ Zijn automatiseringsbedrijf laat hij voor de komende twee maanden over aan zijn twee assistenten en op 7 januari stapt hij op het vliegtuig.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 januari 2005

Eerste ‘Jaarboek PKN’ verschijnt in augustus

Leeuwarden – Het eerste Jaarboek van de Protestantse Kerk in Nederland 2005-2006 verschijnt in augustus van dit jaar. Dat maakt uitgever Boekencentrum bekend.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 januari 2005

Dokkumer jeugd houdt sit-in voor slachtoffers

Dokkum – Jeugdige leden van de Vrije Baptisten Gemeente Nehemia in Dokkum houden woensdag vanaf 10.00 uur een Sit In voor Azië. De actie duurt 48 uur. Jongeren hebben onder meer bij Dokkumer middenstanders gebruiksartikelen en sponsorgeld opgehaald. De goederen worden gebruikt als prijsjes bij spelletjes die rond de Sit-In worden georganiseerd. Zo is er morgenmiddag een Kidsknutselklub in het gemeentecentrum ‘De Poort’ aan de Zaagmolenstraat in Dokkum.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 januari 2005

Van breien tot lobbyen

Sneek - De Baptisten Vrouwenvereniging Zusterhulp Sneek heeft heel wat afgebreid. Ontelbare hoeveelheden sokken en onderlijfjes ofwel borstrokken moeten er in het 125-jarig bestaan zijn geproduceerd. Sinds de jaren ‘60 zitten de leden met de armen over elkaar: om te luisteren naar en te praten over actuele onderwerpen. Maar passief zijn de baptisten-vrouwen van de Waterpoortstad allerminst.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 januari 2005

Nederlandse editie van SMS-bijbel in de maak

Heerenveen – Er komt een Nederlandse editie van de SMS-bijbel. Uitgeverij Jongbloed BV in Heerenveen werkt aan zo’n speciale uitgave. In Groot-Brittannië en in Scandinavië zijn al boekjes waarin delen uit de bijbel in SMS-taal zijn weergegeven. Die zijn daar een groot succes.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 januari 2005

Jongbloed herdrukt deel NBV in buitenland

Heerenveen – De verkoop van De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) loopt zo goed dat drukkerij Jongbloed bv in Heerenveen een deel van de herdrukken in het buitenland laat maken.

Sportdinsdag, 4 januari 2005

Eerste finalisten Midwintercup bekend

Leeuwarden – In diverse sporthallen in Fryslân zijn maandagavond de eerste poulewedstrijden voor de Midwintercup – het Open Fries kampioenschap futsal – afgewerkt. Friesland, De Herauten, DIO Oosterwolde, Blauw Wit’34 2 en Waterpoort Boys overleefden de eerste schifting.

Sportdinsdag, 4 januari 2005

Woon!Aris contracteert Freeman

Leeuwarden – Basketbalvereniging Woon!Aris heeft zich per direct versterkt met Derrick Freeman. De Amerikaan met een Duits paspoort komt over van het Duitse Krefeld Panthers.

Sportdinsdag, 4 januari 2005

Sierd van der Berg zou boek over Japan kunnen schrijven

Leeuwarden – Mocht hij willen, dan zou hij een boekwerk vol kunnen schrijven over de avonturen die hij in 2004 beleefde. Keeperstrainer Sierd van der Berg (36) uit Leeuwarden oefende de afgelopen elf maanden zijn vak uit in Japan. En hoewel het afscheid eerder kwam dan gehoopt, koestert de oud-goalie van Cambuur warme herinneringen aan het Japanse volk. ,,Als je als eerste bij de halte staat, stap je ook als eerste de bus in. Dat zie je in Nederland toch niet meer.’’

Sportdinsdag, 4 januari 2005

Heerenveen start het jaar zonder Selakovic

Heerenveen – Met een lichte training is Sportclub Heerenveen maandagmiddag de voorbereidingen gestart op de tweede seizoenshelft. Op de eerste training ontbrak de Zweed Stefan Selakovic. De aanvaller werd eind vorig jaar de trotse vader van een zoon en mag daar in Zweden nog een paar dagen extra van genieten.

Sportdinsdag, 4 januari 2005

Roy Wesseling nieuwe trainer Cambuur

Leeuwarden – Roy Wesseling is met ingang van komend seizoen de nieuwe trainer van Cambuur Leeuwarden. De veertigjarige oefenmeester tekende maandag een contract dat hem twee seizoenen bindt aan de Friese eerste divisionist. Cambuur ontsloeg vorige week trainer Dick de Boer vanwege aanhoudende slechte resultaten.

Weerdinsdag, 4 januari 2005

Bijna droog

Vanmiddag is het wisselend bewolkt bij 8 graden. Vanavond en vannacht is het regenachtig, morgen blijft het bijna droog. Het kwik komt morgen te liggen rond 7 graden, bij een matige tot krachtige wind uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties