De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 4 januari 2007.

Cultuurdonderdag, 4 januari 2007

Chess moet het van de muziek hebben

De musical Chess was het eerste musicalsucces van Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus (de mannelijke helft van de formatie Abba) en Tim Rice. Chess kwam in 1986 uit en is gebaseerd op een aantal schaakwedstrijden in de jaren zeventig, waarin het er nogal hectisch aan toe was gegaan. Een roerige tijd in de schaakwereld, maar of dit gegeven nu zo interessant is voor een musical is nog maar de vraag. De première in Londen had succes, maar men vond het toch nodig om Chess voor Broadway in New York te bewerken. Er zijn nog vele bewerkingen bijgekomen; de laatste was een Zweedse productie uit 2002 met nieuwe nummers, een aangepaste verhaallijn en een groot symfonisch orkest. De Nederlandse bewerking door regisseur Marcel Slijm is uitgegaan van de Zweedse productie. Wat begeleiding betreft is teruggegaan naar een kleinere pop-rockbezetting.

Cultuurdonderdag, 4 januari 2007

Hoge amusementswaarde

Vorig seizoen stonden Karel de Rooij en Peter de Jong voor het eerst in een heus toneelstuk van Samuel Beckett. Ze bleken dus toch nog meer te kunnen dan alleen maar de perfecte muzikale clowns uithangen in hun wereldberoemde duo Mini (De Rooij) en Maxi (De Jong). Maar toch liet hun versie van Wachten op Godot destijds zien dat het werkelijke acteren een andere discipline is dan de clownerie. Met name Peter de Jong verloor het van zijn rol als Vladimir en compenseerde dat onder anderen met buitengewoon groot geschmier.

Cultuurdonderdag, 4 januari 2007

Elfjarige graaft tegelfragment op

Franeker - In Museum Martena in Franeker is gisteren een bijzondere bodemvondst ter beoordeling binnengebracht. Het gaat om een waarschijnlijk zestiende-eeuws fragment van een haardtegel. Op de voorkant staat een gekroonde leeuw afgebeeld, op de achterkant is een rune gekrast; waarschijnlijk een merkteken van de maker of opdrachtgever. Het tegelfragment is door Sander Snooy (11) gevonden in de tuin van zijn vader aan het Vliet in Franeker.

Cultuurdonderdag, 4 januari 2007

Concours op Schiermonnikoog al volgeboekt

Schiermonnikoog - Het jaarlijkse muziekconcours voor koren en korpsen op Schiermonnikoog is voor korpsen al volgeboekt. Al in november hadden zich 28 muziekverenigingen opgegeven voor het festival, waaronder één korps uit Duitsland.

Hoofdartikeldonderdag, 4 januari 2007

Verkenning

De aanstaande coalitie-partijen CDA, PvdA en ChristenUnie laten zich in hun beraadslagingen inspireren door de rust van het Friese platteland, en wel in het bosrijke Beetsterzwaag. De heren zitten in het koetshuis elkaar te ‘verkennen’, met als eerste oogmerk: groei van onderling vertrouwen. Dat zullen ze nodig hebben, de komende jaren. Want de verschillen tussen de partijen zijn groot, maar de verschillen tussen de personen zijn van minstens dezelfde orde. En wil je het vier jaar met elkaar uithouden, dan moet er niet alleen in de programmatische sfeer, maar ook in het persoonlijke voldoende basis zijn.

Regiodonderdag, 4 januari 2007

Zelfdoding - een taboe om voorzichtig te doorbreken

Leeuwarden - ,,Per jaar benemen circa 1500 Nederlanders zichzelf het leven. In Fryslân zijn dat er 75 per jaar. Dat is twee keer zoveel als het aantal verkeersdoden”, zegt Jos de Keijser. Hij is klinisch psycholoog bij GGZ Friesland en werd onlangs samen met de Groningse onderzoeker Marieke de Groot onderscheiden met de Ivonne van de Ven Prijs 2006. Ze kregen de prijs voor hun onderzoek naar de risico’s voor nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd.

Regiodonderdag, 4 januari 2007

‘Windjaar’ was productief

Woudsend - Een jaar van extreme windomstandigheden heeft eigenaren van windmolens toch een heel gemiddelde stroomproductie opgeleverd. Alle windturbines in Nederland samen kwamen tot een productie van ongeveer 3,2 miljoen megawattuur (MWh). Friese windmolens droegen daaraan ongeveer 290.000 MWh bij.

Regiodonderdag, 4 januari 2007

Piet seit: tot 2040 nog vier Tochten

Leeuwarden - Weerman Piet Paulusma verwacht voor 2040 nog vier Elfstedentochten. De aarde mag dan wel opwarmen, korte periodes met strenge vorst zullen er blijven. Of er dit jaar nog een Elfstedentocht komt, durft Paulusma niet te voorspellen. Hij stelt dat de winter iets kouder dan gemiddeld wordt, maar of het genoeg is om de Elfstedenroute dicht te laten vriezen, moet nog blijken

Regiodonderdag, 4 januari 2007

Muziekclubs bundelen de krachten

Leeuwarden - De Bond van Christelijke Muziekbonden in Friesland (BCMF) en de afdeling Friesland van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM) gaan vergaand samenwerken. Dit jaar komt er een gezamenlijke activiteitenkalender uit.

Regiodonderdag, 4 januari 2007

ESF-strop van honderden miljoenen

Leeuwarden - Door de abrupte sluiting van het ESF-loket voor Europese subsidies per 1 november 2005 heeft de overheid een strop van honderden miljoenen euro’s. De Raad van State heeft geoordeeld dat staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) alsnog ruim tweehonderd aanvragen met een totale waarde van 455,5 miljoen euro moet behandelen.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 januari 2007

‘Vriendenactie’ voor migrantenkerken

Leeuwarden - Mensen kunnen sinds kort vriend worden van een migrantenkerk. Met de actie ‘Word ook vriend van de migrantenkerken’ wil de Stichting Vrienden Migrantenkerken binnen vijf jaar minimaal vijfduizend donateurs werven die garant staan voor een bedrag van minimaal 25 euro per jaar.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 januari 2007

Alphacursus-festijn in Leeuwarden

Leeuwarden - De gezamenlijke kerken van Leeuwarden gaan de Alpha-cursus promoten met grote bijeenkomst in Post Plaza.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 januari 2007

Wijsheid en dialoog nodig voor uitweg geweld

Utrecht - Steeds vaker is in het nieuws dat er in Irak christenen worden vervolgd. Ook wordt Irak nogal eens voorgesteld als een land waar een burgeroorlog woedt tussen sjiiten en soennieten. Bij een snelle blik lijkt het daar ook het meeste op. Christenen zijn relatief vaker slachtoffer dan andere Irakezen, maar niet vanuit een geregisseerde vervolging, stelt Yosé Höhne-Sparborth van Kerk en Vrede.

Sportdonderdag, 4 januari 2007

Midwintercup krijgt weer wat glans terug


Sportdonderdag, 4 januari 2007

Groenendaal is weer baas in Centrumcross

Surhuisterveen - Hij leverde in Surhuisterveen heroïsche gevechten met Adri van der Poel en streed zij aan zij met het Belgische superkwartet Mario De Clercq, Sven Nijs, Bart Wellens en Erwin Vervecken. Toch leek Richard Groenendaal en de Centrumcross lange tijd geen gelukkig huwelijk. Tot de Brabander in de nadagen van zijn carrière alles recht zette.

Weerdonderdag, 4 januari 2007

Regen

Het wordt een morgen een regenachtige dag. Het waait vanmiddag hard tot stormachtig uit het westen, maar de wind neemt geleidelijk af. Het is ontzettend zacht met temperaturen rond 10 graden, ruim 5 graden boven normaal. Het waait morgen matig tot krachtig uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties