De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van woensdag, 4 februari 2004.

Bijschriftwoensdag, 4 februari 2004

Wereldwijde opdracht

Op de berg maken de leerlingen van Jezus de hoogtepunten van hun leven mee…

Cultuurwoensdag, 4 februari 2004

Proust voor de liefhebber

Marcel Proust hoort bij de top van de wereldschrijvers. Zijn werk A la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) wordt gezien als een absoluut literair meesterwerk. Alleen al wat betreft de omvang van het werk is het indrukwekkend te noemen: de roman bestaat uit 3500 pagina’s.

Cultuurwoensdag, 4 februari 2004

Bijzonder cabaret zonder duidelijk etiket

,,Misschien zijn we knetter geel of blauw, misschien is het waar ik zo van hou’’. In het slotlied vat Tim Kamps de onverklaarbare populariteit van Rooyackers, Kamps & Kamps nog eens samen. Want het ging en gaat wel heel snel met deze jonge cabaretiers die zomaar uit het niets lijken op te duiken en zich wild maar overtuigend manifesteren in het cabaretfirmament met programma’s waar je nou niet bepaald een duidelijk etiket op zou kunnen plakken.

Cultuurwoensdag, 4 februari 2004

Heldhaftigheid en moed van de Scheepsjongens

Op 28 december 1618 vertrok Willem IJsbrantsz. Bontekoe met zijn schip de ‘Nieu Hoorn’ vanaf Texel naar de Oost. Voor de kust van Afrika kreeg het schip te maken met stormen waarbij men de zeilen verspeelde. Men kon vanwege deze stormen Kaap de Goede Hoop niet aandoen en dus kon men ook de proviand niet verversen. Een groot aantal van de opvarenden kreeg scheurbuik en Bontekoe ging aan wal op het eiland Mauritius.

Cultuurwoensdag, 4 februari 2004

Three-ality zingt mee met Ali B

Laat ze maar gaan, de drie meiden die samen de groep Three-ality vormen. De jonge Friezinnen weten precies wat ze willen en hoe ze dat gaan aanpakken. Aan ambities hebben de zusjes Femke en Sanne Hoeksma en Marieke Meijer uit Leeuwarden geen gebrek. ,,Wij willen beroemd worden’’, zeggen ze in koor. Ze zijn intussen hard op weg. Afgelopen weekeinde namen de meiden samen met de rapper Ali B het liedje Dit Is Ali op.

Cultuurwoensdag, 4 februari 2004

Rely Jorritsmapriis no ek foar jongerein

Ljouwert - De priisfraach fan it Rely Jorritsma Fűns bestiet dit jier fyftich jier. Yn ferbân mei dat jubileumjier is der foar it earst in Junior Rely foar learlingen fan it fuortset űnderwiis mei 750 euro oan prizejild, sa hat de organisaasje tiisdei bekend makke.

Cultuurwoensdag, 4 februari 2004

Jopie Huisman krijgt straat in Utrecht

Utrecht – De Friese schilder Jopie Huisman (1922-2000) krijgt een naar hem vernoemde straat in Utrecht. Dat heeft een woordvoerster van het Jopie Huisman Museum dinsdag bekendgemaakt.

Hoofdartikelwoensdag, 4 februari 2004

De rollator…

Jantsje de Boer uit, pakweg, Winsum, is achterin de zestig en ze wil niet meer zo hard. Vorig jaar een open-hart-operatie gehad, de rug speelt op en ze raakt het vocht in de benen maar moeilijk kwijt. Of de dokter even een briefje wil schrijven: ze wil graag een rollator. Best, zegt de dokter, zorgt hij voor.

Regiowoensdag, 4 februari 2004

Toestand Lauwersmeer kritiek

Zuidhorn – De regen en de storm van de afgelopen dagen had niet veel langer moeten duren of rondom het Lauwersmeer waren er ,,serieuze problemen’’ ontstaan. Dat zei dijkgraaf H. van ’t Land van Waterschap Noorderzijlvest gisteravond op een bijeenkomst van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen in zaal Balk in Zuidhorn.

Regiowoensdag, 4 februari 2004

Winkeliers Nieuwestad willen vergoeding

Leeuwarden - Winkeliers aan de Leeuwarder Nieuwestad willen een schadevergoeding nu er opnieuw een omvangrijke herbestrating plaatsvindt in het centrum. Terwijl de ondernemers hierdoor veel overlast ondervinden, stelt de gemeente stelt zich erg laconiek op, oordeelden de ondernemers gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst in het stadskantoor. ,,We hebben nog geen excuusbrief gehad, laat staan een voorstel ter compensatie van de overlast’’, aldus H. Bosma van damesmode Spring Garden.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 februari 2004

Vrijgemaakte organist kan op gezangencursus

Leeuwarden – Organisten die actief zijn in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) kunnen in februari en maart meedoen aan een cursus om de liederen uit de nieuwe bundel Negentig Gezangen onder de knie te krijgen. De Generale Synode van Zuidhorn (2002) van de vrijgemaakt-gereformeerde kerken heeft negentig liederen in eerste lezing vrijgegeven voor liturgisch gebruik.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 februari 2004

Sleutelverhalen over het geheim

Spiegelverhalen werden ze een aantal jaren geleden vaak genoemd, de verhalen die een bijbelverhaal en de strekking ervan nader uitwerken. Willem van der Meiden noemt dit soort verhalen sleutelverhalen, eveneens een doorzichtige term. Het verhaal geeft een sleutel voor het bijbelverhaal, is een sleutel voor het Geheimschrift dat deze verhalen vaak vormen. Bovendien zetten dergelijke verhalen je aan het nadenken: waarom net dit verhaal bij deze bijbeltekst? In een woord vooraf van het boek Geheimschrift wijst de theologe Hanna van Dorssen op de verschillende manieren waarop een bijbelverhaal verteld kan worden. Het hier eveneens besproken boek En dat is zeven! laat daarvan proeven zien.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 februari 2004

‘Voor christen is verpleegkunde een roeping’

Leiden – Hij werkte zes maanden als gediplomeerde in de verpleging. Bart Cusveller (39) weet dus hoe het in de praktijk van het ziekenhuis is. Inmiddels is hij docent aan een opleiding tot verpleging. Onlangs promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op de dissertatie Met zorg verbonden, een filosofische studie naar de zindimensie van verpleegkundige zorgverlening .

Sportwoensdag, 4 februari 2004

Marathonschaatsster Kleibeuker uit ploeg

Heerenveen - Marathonschaatsster Carien Kleibeuker uit Heerenveen maakt volgend seizoen geen deel meer uit van de ploeg die gesponsord wordt door accountantskantoor Nicolai-Lourens & Tabak.

Sportwoensdag, 4 februari 2004

Heerenveen ziet af van deelname Finse competitie

Heerenveen – Sportclub Heerenveen ziet af van participatie in de Finse competitie. De Friese voetbalclub werd onlangs door Harry Harkimo, de steenrijke voorzitter van FC Jokerit, benaderd om de club onder de nieuwe naam Heerenveen Helsinki te herstructureren. Op het financiële vlak konden de clubs het echter niet eens worden.

Sportwoensdag, 4 februari 2004

Wielrennen in Fryslân zit met drie klassiekers in de lift

Leeuwarden - Het wielrennen in Fryslân zit in de lift. Het komende seizoen worden er in Fryslân maar liefst drie klassiekers voor elite en beloften gehouden. Daarmee tekent de provincie voor de helft van de wedstrijden van de noordelijke clubcompetitie.

Weerwoensdag, 4 februari 2004

Zeer zacht

Vandaag is het met 13 graden weer zeer zacht winterweer. Er is veel bewolking en soms valt er lichte regen. De zuidwestenwind is vrij krachtig, langs de kust soms hard, 7 bft. Morgen valt er nog wat meer regen en blijft het met 12 graden zacht


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties