De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 februari 2005.

Bijschriftvrijdag, 4 februari 2005

Uit je bol

Twee mannen ontdekken de schat van hun leven.

Cultuurvrijdag, 4 februari 2005

Moeskroen houdt hoofd boven water

Het was even afwachten geblazen hoe het allemaal zou ‘klinken’ nu een tweetal oerpaters en muzikale sfeermakers, Ton Smulders en Wilbert van Duinhoven, de band hebben verlaten. Maar het typische Pater Moeskroen-geluid is er als vanouds en de Vlaming Bart Swerts is een meer dan volwaardige vervanger van Smulders, hoewel diens Brabantse stemgeluid ook schitterend in het nieuwe theaterconcert Zee zou hebben gepast.

Cultuurvrijdag, 4 februari 2005

Teaterfoarstelling ‘Dit bisto en dat bin ik’ foar pjutten

Oentsjerk - Nei it sukses fan de Tomke-foarstelling Tomke, hiperdepyp, Hoera! is der no in twadde |foarstelling foar pjutten. Skriuwster Riemkje Pitstra hat op ’e nij in foarstelling foar de lytskes skreaun űnder de titel Dit bisto en dat bin ik . De spilers Lyan van der Meulen en Sake Hylkema hawwe der in |foarstelling fan makke, dęr’t de pjutten yn behelle wurde en meidwaan kinne.

Cultuurvrijdag, 4 februari 2005

Tryater speelt volgend seizoen stuk ‘Blowing’

Tryater gaat komend seizoen het stuk Blowing spelen. Dat maakte artistiek leider Hans Man in ’t Veld gisteravond bekend bij de presentatie van het aanbod van Tryater voor het seizoen 2005-2006. Blowing zorgde onlangs nog voor opschudding in de Gelderse pers, omdat theatergroep Oostpool eveneens deze voorstelling speelt en de ChristenUnie bezwaar tegen deze schoolvoorstelling aantekende. Volgens de partij is het stuk nodeloos kwetsend vanwege het grove taalgebruik.

Economievrijdag, 4 februari 2005

Sluiting scheepswerf Amels Makkum kost 170 banen

Makkum - Scheepswerf Amels in Makkum, die in het verleden luxe jachten heeft vervaardigd voor onder anderen Donald Trump en Saudische oliesjeiks, sluit de poorten. De 170 werknemers van de werf komen uiterlijk eind juli op straat te staan, zo heeft bestuurder A. de Vos van FNV Bondgenoten gisteren laten weten.

Hoofdartikelvrijdag, 4 februari 2005

Kiesgerechtigd burger worden…

Godsdienst, cultuur, geschiedenis en democratie zijn onderwerpen die veel aandacht krijgen in het publieke debat. Dat heeft ermee te maken dat onze samenleving de laatste tientallen jaren flink werd opgeschud door de komst van een miljoen mensen met een andere godsdienst en een andere cultuur. Toen hun werd gevraagd deel te nemen aan en zich niet afzijdig te houden van onze samenleving, kwam terecht de vraag aan de orde wat de belangrijkste kenmerken van onze samenleving zijn. Die vraag bleek niet gemakkelijk te beantwoorden. Dus ontstond er discussie over de vraag of er een Nederlandse cultuur is en wat die precies inhoudt. Ook ontstond er discussie over de vraag hoe mensen met godsdiensten die wij hier nauwelijks kenden, vreedzaam en tolerant met ons konden samenleven. Temeer omdat sommige mensen gedrag vertoonden dat strijdig was met onze wetten.

Regiovrijdag, 4 februari 2005

Calvinisme redde dykwâl en elzensingel

Oentsjerk – Een goede dykswâl heeft steile zijden, met daarop bomen als de zomereik en de zachte berk, die op hun beurt omringd worden door struiken en kruiden als de eikvaren, het muizenoor en de vroege haver. En wie een mooie dykswâl, of elzensingel, wil bekijken kan eigenlijk alleen in de noordelijke Friese Wouden terecht, want in bijvoorbeeld Brabant zijn ze in het begin van de twintigste eeuw vrijwel allemaal weggehaald. Opdracht van de kapelaan.,,Die had in Holland gezien dat ze daar ook geen bomen als afscheiding tussen de weilanden hadden. Dat was alleen maar zonde van de ruimte. Weg ermee dus.” Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) had de lachers op haar hand toen ze gisteren in Oentsjerk uitlegde dat het calvinisme het typische coulissenlandschap van de Wouden heeft gered.

Regiovrijdag, 4 februari 2005

Jongens vallen op pestende meisjes

Groningen – Meisjes die op school andere kinderen pesten zijn populair onder de jongens in de klas. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zijn erachter gekomen dat bitchy meisjes op de onverdeelde aandacht van de stoere jongens kunnen rekenen. ,,Jongens lijken het te waarderen als meisje pesten’’, zegt socioloog René Veenstra. Hij is vaste onderzoeker bij het TRAILS-project van de RuG, een langlopend onderzoek naar het gedrag en de ontwikkeling van een vaste groep van 2800 jongeren in Noord-Nederland.

Regiovrijdag, 4 februari 2005

Supermarkten strijden tegen nieuwkomer

Dokkum – Supermarkten in Dokkum vrezen voor ,,duurzame ontwrichting van de winkelvoorziening’’ in Dokkum als er een zevende supermarkt bijkomt. Vijf van de zes supermarkten eisten gisteren in een kort geding dat de sloop- en bouwwerkzaamheden op het terrein van toekomstig concurrent Jumbo worden stilgelegd, in afwachting van de hoorzitting van de gemeentelijke commissie voor beroeps- en bezwaarschriften.

Regiovrijdag, 4 februari 2005

Advocate uit Velp wordt burgemeester van Boarnsterhim

Grou – Petronella Schadd-de Boer (55) uit Velp, PvdA-wethouder van de gemeente Rheden en van beroep advocate, wordt zeer waarschijnlijk de opvolger van Ype Dykstra als burgemeester van Boarnsterhim. De gemeenteraad in Grou heeft Schadd gisteravond als ‘eerste keus’ voorgedragen voor benoeming door de Kroon, en het is niet waarschijnlijk dat de regering van dit advies zal afwijken.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 februari 2005

‘Helemaal stoppen met diaconaat’

Rotterdam – Een diaconaal predikant die er voor pleit om helemaal te stoppen met diaconaat vanuit de kerken. Het is een opmerkelijk geluid. Toch kan dr At Polhuis uit Rotterdam niet anders. ,,Wij moeten ons eerst weer richten op kerkopbouw en daarom álle mensen en middelen inzetten voor evangelisatie.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 4 februari 2005

Eerste gebouw voor Bijlmerkerken

Driebergen – De eerste paal van het multifunctioneel kerkencomplex ‘De Kandelaar’ in de Amsterdamse Bijlmermeer gaat op vrijdag 22 april de grond in. Daarmee zijn de bouwplannen van de eerste van drie kerkgebouwen voor migrantenchris-tenen binnen een jaar gerealiseerd. Stichting De Bijlmerkerk spreekt van een klein wonder in geseculariseerd Nederland.

Sportvrijdag, 4 februari 2005

Martha Maltha wil ook wel eens hogerop

Sinds de rentree in 2001 is VC Sneek er niet in geslaagd uit te groeien tot een stabiele eredivisionist. Sterker nog, net als de afgelopen twee jaar zijn de volleybalsters van Sneek dit seizoen gewikkeld in een strijd om handhaving. Martha Maltha, bezig aan haar derde seizoen in de hoofdmacht, weet niet beter, maar zou graag anders willen.

Sportvrijdag, 4 februari 2005

Haico Bouma wil niet alleen nog knecht spelen

Techendorf - De kaarten voor de Alternatieve Elfstedentocht, zaterdag op de Oostenrijkse Weissensee, zijn donderdag geschud. Niet alle troeven werden uitgespeeld, omdat een aantal schaatsers de laatste voorbereidingsmarathon over veertig kilometer liet schieten om krachten te sparen. Maar met de derde plaats achter Andres Landman (Amsterdam) en Yoeri Lissenberg uit Almere, maakte Haico Bouma duidelijk dat hij goed genoeg is om morgen in de wedstrijd over 200 kilometer voorin mee te rijden. ,,Ik haw dizze wike it gefoel krigen dat ik wer mei de bęsten mei kin.”

Sportvrijdag, 4 februari 2005

Slecht Cambuur bezorgt TOP prettig carnaval

Oss – Hij zat donderdagavond in Oss op de tribune, maar na het zien van de confrontatie tussen Cambuur en het plaatselijke TOP, zal de nieuwe trainer Roy Wesseling zich allerminst Prins Carnaval hebben gevoeld. De Leeuwarders stelden ouderwets teleur in een uitduel, met een nederlaag als gevolg. En dus kunnen de periode-ambities voorlopig weer de koelkast in.

Weervrijdag, 4 februari 2005

Meer zon

Vandaag is er bewolking, maar breekt de zon ook nu en dan door. Het wordt 6 ŕ 7 graden en de zuid tot zuidwestenwind is zwak tot matig. Vannacht daalt het kwik tot rond het vriespunt en is er kans op een mistbank.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties