De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 4 februari 2009.

Cultuurwoensdag, 4 februari 2009

‘We voelen ons echte sterren’

Van jonge vrouwen in de popmuziek verwacht je glad geproduceerde, hitgevoelige dansplaatsjes, vergezeld van een hitsige videoclip op TMF. Hoe anders is dat bij de Leeuwarder dames van Three-ality. Zij brengen deze maand het album ’t Minne uit, met middeleeuwse teksten in een modern jasje.

Cultuurwoensdag, 4 februari 2009

Driejaarlijkse prijs voor Fries amateurtoneel

Leeuwarden - Stichting Amateurtoaniel Fryslân (STAF) heeft een nieuwe amateurtoneelprijs in het leven geroepen voor toneelgezelschappen die bij de organisatie zijn aangesloten. Dat heeft een woordvoerder van STAF gisteren bekengemaakt.

Cultuurwoensdag, 4 februari 2009

Animo voor NK Fanfare en Harmonie zeer gering

Balk - De animo voor de nationale kampioenschappen Fanfare, Harmonie en Blaaskapellen is naar een dieptepunt gezakt. Het NK Blaaskapellen dat voor 4 april op de rol stond, is inmiddels afgelast. Deze week wordt bekend of de NK Fanfare en Harmonie wel doorgaan, meldt Petra van der Aart van de stichting Nationale Kampioenswedstrijden (NKW). Deze stichting is een samenwerkingsverband van de drie landelijke muziekorganisaties.

Economiewoensdag, 4 februari 2009

Hunter Select in Heerenveen moet verhuizen bij groei

Heerenveen - Werving- en Selectiebureau Hunter Select in Heerenveen is dit jaar verhuisd. Reden is dat het bedrijf door groei meer ruimte nodig had. Sinds 2008 was het bedrijf gevestigd in het pand van Dommerholt Advocaten. Nu is het bedrijf verhuisd naar het pand ernaast op de Abe Lenstra Boulevard. Hunter Select heeft vestigingen in Groningen en Heerenveen en werft en selecteert medewerkers voor vaste banen in het midden- en hogere kader in Noord-Nederland. De krimp van de economie heeft nog geen gevolgen. ,,We hebben het in de afgelopen maand alleen maar drukker gehad”, meldt een woordvoerster.

Economiewoensdag, 4 februari 2009

Positief resultaat voor IJsselmeervisafslag Urk

Urk - De IJsselmeervisafslag Urk heeft over het jaar 2008 een positief resultaat in de exploitatie gerealiseerd. De omzet kwam uit op bijna 2,5 miljoen euro bij een aanvoer van bijna 100.000 kilogram minder dan vorig jaar. Het jaar 2008 gaat daarmee de boeken in als het beste omzetjaar tot nu toe en het exploitatieresultaat kwam uit op ruim dertigduizend euro.

Economiewoensdag, 4 februari 2009

Boelens Jorritsma ontslaat 35 werknemers

Leeuwarden – Makelaarskantoor Boelens Jorritsma met negen vestigingen in het noorden van het land ontslaat 35 van de 75 medewerkers. Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. Onduidelijk is nog bij welke vestigingen de meeste ontslagen gaan vallen en of er vestigingen gesloten worden.

Hoofdartikelwoensdag, 4 februari 2009

Turkije en Israël...

Turkije is een van de weinige vrienden die Israël heeft. Maar de verstandhouding tussen beide landen is danig bekoeld. Het islamitische Turkije maakt zich erg kwaad over de Israëlische behandeling van de Palestijnse geloofsgenoten. De ergernis kwam donderdag tot ontlading op het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos waar de Turkse premier Tayyip Recep Erdogan in aanvaring kwam met de Israëlische president Shimon Peres.

Regiowoensdag, 4 februari 2009

Met ritalin een klein beetje rust in het hoofd van Jacob Klompstra (60)

Lelystad - Een op de twintig volwassenen in Nederland heeft ADHD. Een groot deel van hen loopt vast in het werk en in relaties. Om meer bekendheid te geven aan het probleem wordt de Hoofdcollecte van deze week aan het thema gewijd. Jacob Klompstra (60) uit Lelystad kan precies vertellen waarom dit belangrijk is.

Regiowoensdag, 4 februari 2009

Niet alleen biertenten voor de jeugd op Flaeijelfeest

Oudehorne - Sinds kort is er een jeugdcommissie voor de Flaeijelfestiviteiten in Oude- en Nieuwehorne. ,,Overdag is het een feest voor vijftig- en zestigplussers, maar jongeren moeten zich er overdag ook thuisvoelen.”

Regiowoensdag, 4 februari 2009

Zwakke leerling doet vaker Niveautoets

Leeuwarden - Voor kinderen met een leerachterstand is er tegenwoordig de Niveautoets. Steeds meer scholen maken gebruik van deze ‘aangepaste Cito-toets’. Tegelijk rijzen er vragen over de achtergrond van de speciale behandeling van zwakke leerlingen.

Regiowoensdag, 4 februari 2009

Hou het klein, dan voelt buurt zich wél betrokken

Leeuwarden - De Doen!-projecten, waarbij ambtenaren van de gemeente Leeuwarden en bewoners van sociaal zwakkere wijken samen buurten hebben opgeleukt, zijn een enorme boost geweest voor de stad. Bewoners die zich nooit betrokken voelden, zijn zich gaan inzetten voor hun buurt, wijken zijn aangenamer geworden om te wonen, en het imago van de gemeente is verbeterd. De kern van het succes: alles werd klein gehouden. Dat valt te lezen in twee beoordelingen van het project dat van 2006 tot midden vorig jaar liep. De ene evaluatie is geschreven door de gemeente zelf, de ander door Gerard Heins, een onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen. Doen! was de nogal onorthodoxe Leeuwarder variant van een landelijke regeling voor wijken waar - aldus toenmalig minister Pechtold - ,,de problemen zo groot zijn dat mensen het hebben opgegeven en wegtrekken.” In Leeuwarden waren dat onder meer de buurten Tjerk Hiddes, Cambuursterhoek, de Vlietzone en de Wielenpôlle.

Regiowoensdag, 4 februari 2009

Opslag CO2 in Friese bodem niet aan orde

Leeuwarden - Ondergrondse opslag van kooldioxide (CO2) in lege gasvelden of zoutholtes is in Fryslân voorlopig niet aan de orde. Er moet eerst een brede politieke discussie op gang komen of de provincie de risico’s voor de gezondheid wil accepteren. Dat zei gedeputeerde Adema vanochtend.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 februari 2009

Zendingsvoorman Bert Boer (63) overleden

Utrecht - Bert Boer, predikant in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is zondag op 63-jarige leeftijd in zijn woning in Utrecht overleden. Hij was ernstig ziek. Dat heeft de PKN laten weten.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 februari 2009

Heeft paus Benedictus het echt niet geweten?

Nu ook bisschoppen en kardinalen hun verbijstering uitspreken over het opheffen van de excommunicatie van de vier Lefebvre-bisschoppen, onder wie Holocaustontkenner Richard Williamson, is het terugkerende refrein: de paus heeft zelf vast niet geweten van het anti-judaďsme van Williamson en consorten.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 februari 2009

Paus nog steeds welkom in Israël

Vaticaanstad - ,,We zien Benedictus XVI in mei wel in Jeruzalem!’’ Deze mededeling van het Opperrabbinaat van Israël klinkt dreigender dan is bedoeld. Want ondanks alle ophef rond de schokkende rehabilitatie van mgr. Richard Williamson, is er van een breuk in de Vaticaans-Israëlische betrekkingen geen sprake.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 februari 2009

Merkel wil duidelijke stellingname van paus Benedictus

Berlijn - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de paus duidelijk maakt dat het Vaticaan het ontkennen van de Holocaust niet accepteert. Merkel zei dat gisteren op een persconferentie.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 februari 2009

Augustinus kende geen prestatiespiritualiteit

Utrecht - Wat is de betekenis van kerkvader Augustinus (354-430) voor deze tijd, voor de werkvloer? Onlangs bogen managers zich over dit onderwerp. ,,Augustinus kende geen prestatiespiritualiteit'', aldus Augustinuskenner prof. dr. Paul van Geest.

Sportwoensdag, 4 februari 2009

Drie duels in een week voor Cambuur

Leeuwarden Het afgelaste duel in de eerste divisie tussen SC Cambuur-Leeuwarden en FC Zwolle wordt volgende week dinsdag gespeeld. Daardoor wacht Cambuur een zwaar programma met drie duels in een week. De wedstrijd kon door de vorst in de grond gisteravond geen doorgang vinden en was om dezelfde reden al van vrijdagavond naar gisterenavond verschoven. Het duel, dat beslissend is voor de vierde periode in de eerste divisie, begint om 20.00 uur. FC Zwolle kan bij winst de periodetitel pakken. Cambuur moet drie dagen na het inhaalduel op bezoek bij koploper VVV-Venlo. Juist om die reden is men bij de club niet blij met de nieuwe speeldatum. Het liefst zou algemeen directeur Alex Pama zien dat de topper tegen VVV verschoven wordt naar de zaterdag, maar dat is praktisch onhaalbaar. RTL wil het duel op vrijdag op tv in samenvatting kunnen uitzenden in het reguliere programma.

Sportwoensdag, 4 februari 2009

Heerenveen bekert op 4 maart tegen NEC

Heerenveen De kwartfinale van de KNVB beker tussen SC Heerenveen en NEC wordt op woensdagavond 4 maart gespeeld. Het duel in het Abe Lenstrastadion begint om 20.45 uur. Heerenveen - NEC is de tweede van vier kwartfinales: een dag eerder wordt al de oostelijke derby FC Twente - De Graafschap afgewerkt. De resterende twee kwartfinales worden op donderdag 5 maart gespeeld: Roda JC - Volendam en AZ - NAC Breda. Het competitieduel tussen NEC en AZ is vanwege het bekerprogramma verschoven van zaterdag 7 naar zondag 8 maart.

Sportwoensdag, 4 februari 2009

Kroatische speler voor Heerenveen

Heerenveen Sportclub Heerenveen heeft maandag vlak voor het sluiten van de transfermarkt toch nog zaken gedaan. De 21-jarige Kroaat Mislav Rados, die ook in het bezit is van een Duits paspoort, krijgt tot de zomer een kans om zich te bewijzen. Rados is een aanvallende middenvelder en speelde in Duitsland voor derdedivisionist SV Ulm. Bij Ulm was hij teamgenoot van Henry Onwuzuruike, de Nigeriaan die in de jaren negentig voor Heerenveen uitkwam. Rados is familie van Danijel Pranjic. De Kroatische international bracht sc Heerenveen op het spoor van de middenvelder. Rados was enkele weken op proef in Fryslân en sluit aan bij de selectie van Jong sc Heerenveen. Rados’ tweelingbroer Grugur is ook actief in het betaalde voetbal. De aanvaller staat onder contract bij het Duitse Hamburger SV.

Sportwoensdag, 4 februari 2009

Heerenveen verkwanselt fraai rapport

Arnhem - Uitgerekend in het theater waarin Heerenveen de afgelopen acht jaar perfecte rapportcijfers kon overleggen, leed de Friese ploeg gisteravond de eerste nederlaag in 2009. Met een fraaie boogbal schoot Feyenoord-huurling Nicky Hofs Vitesse in de slotfase naar de zege.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties