De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 4 november 2002.

Achtergrondmaandag, 4 november 2002

‘Daadkracht bij VVD best gewaarborgd’

Utrecht - ,,De daadkracht die nodig is kan, net als in 1986, het beste met de VVD worden voortgezet.’’ Dat zei CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende zaterdag tijdens het congres van zijn partij in Utrecht. Hij gaf aan graag een tweede kans als premier te willen.

Achtergrondmaandag, 4 november 2002

CDA kiest voor regeren met VVD

Utrecht - CDA-leider Jan Peter Balkenende wil na de verkiezingen in januari verder regeren met de VVD. De inhoudelijke overeenstemming op veel terreinen met de liberalen biedt daarvoor een goede basis, zo zei de demissionaire premier zaterdag tijdens het partijcongres in het Beatrixtheater in Utrecht.

Achtergrondmaandag, 4 november 2002

Akke Brandenburg gekozen in landelijk bestuur van het CDA

Utrecht – Oud-gedeputeerde Akke Brandenburg-Vogelzang (69) uit Mirns is zaterdag op het partijcongres in Utrecht gekozen tot lid van het landelijk partijbestuur van het CDA.

Analysemaandag, 4 november 2002

Democratie is een opdracht

Nederland gaat weer naar de stembus. Alhoewel? Hoevelen zullen gedesillusioneerd thuisblijven na het echec waartoe de monsteroverwinning van nieuwkomer LPF bij de verkiezingen in mei heeft geleid? Toch is ons stelsel het minst belabberde wat mogelijk is, stelt politicoloog Van Kersbergen.

Bijschriftmaandag, 4 november 2002

Wel en wee

Het valt mij op dat in de pastorale stukjes in kerkbladen en kerkbodes het bijna altijd over zieken gaat.

Cultuurmaandag, 4 november 2002

Muzikale avond bij Hosannah

De jeugdige slagwerkers van de Christelijke Brassband Hosannah openden onder leiding van Henri de Boer het concert dat deze vereniging zaterdag in De Harmonie te Leeuwarden gaf. Met het nummer Zamora en Concerto d’amore lieten de jeugdige muzikanten van het C-orkest horen dat ze al aardig wat in hun mars hebben. De homogeniteit en de klankzuiverheid waren plezierig om te beluisteren.

Cultuurmaandag, 4 november 2002

Wisselkrans KNFM weer niet naar een Fries orkest

Drachten – In Drachten werd zaterdag een concertfestival van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen gehouden.

Economiemaandag, 4 november 2002

Onverwacht hoge opkomst Startersdag

Leeuwarden – De zaterdag gehouden landelijke Startersdag van de Kamers van Koophandel (KvK) heeft ruim 15.000 belangstellenden getrokken. Dat zijn er veel meer dan de 8000 die de organisatie had verwacht, zo laat een woordvoerder weten.

Economiemaandag, 4 november 2002

Super Kooistra heeft in Fryslân

Bolsward - Net als in 2001 hebben Milieudefensie en Greenpeace het aantal eko-producten in supermarkten geteld. De Volumemarkt Dunnink in De Wijk scoorde met 302 ecologische producten het hoogste in Nederland.

Hoofdartikelmaandag, 4 november 2002

Geen saaie aanloop

Niemand kan zeggen dat de politiek in ons land saai is. De afgelopen dagen zijn er weer allerlei dingen gebeurd die aangeven dat op z’n minst de levendigheid terug is. En dat leden zich laten horen. Bijvoorbeeld op het CDA-congres. Daar kwamen veel leden onder meer om nieuwe bestuursleden te verwelkomen en om de partij duidelijk te maken niet al te zeer naar rechts op te schuiven. En dus niet bij voorbaat te kiezen voor een coalitie met de VVD.

Regiomaandag, 4 november 2002

Winkelier voor achtste keer slachtoffer kraak

Surhuisterveen – Vrijdagavond had André Boezerooy al een slecht voorgevoel. Even overwoog hij de fotocamera’s in zijn winkel aan De Dellen in Surhuisterveen uit de toonkasten te halen en op te bergen. Maar ach, misschien overdreef hij. Het zou onbegonnen werk zijn, elke avond voorzorgmaatregelen te nemen.

Regiomaandag, 4 november 2002

Noorden telt de minste drankrijders

Gorredijk – In Fryslân en Groningen zitten relatief weinig automobilisten met drank op achter het stuur. Dat bleek tijdens een grote alcoholcontrole die dit weekeinde werd gehouden op tal van plaatsen in Nederland en overig Europa.

Regiomaandag, 4 november 2002

Duitse Wandora is de duurste

Hemrik – Alleen de beste Friese paarden werden afgelopen zaterdag geveild op de Euro-Excellent veiling in Hemrik. De paarden op de veiling hebben minimaal drie voorouders met een sterpremie. Van de 125 paarden die waren opgegeven voor de veiling, voldeden slechts 52 dieren aan de strenge eisen van veilingmeester Sjoerd Jaarsma en keuringmeester Hendrik Draaijer.

Regiomaandag, 4 november 2002

De Zwemmer snel opgeknapt

Burgum - Het water De Zwemmer tussen Burgum en Dokkumer Nieuwe Zijlen wordt versneld aangepakt. De provincie dreigt rijkssubsidies mis te lopen wanneer niet direct wordt begonnen met de aanpak van de vaarweg. De versnelling van het werk vergt wel een investering van 1,5 miljoen euro van de provincie.

Regiomaandag, 4 november 2002

‘Het is als trouwen met de handschoen’

Sneek – Het is als trouwen met de handschoen: er is wel een bruiloft en het is geldig ook, maar het feestgedruis wil maar niet losbarsten. Of dat je, na een hertelling van de punten, een briefje krijgt toegestuurd met de mededeling dat je toch bent geslaagd.

Regiomaandag, 4 november 2002

Eendrachtig zwoegen in de natuur

Beetsterzwaag – ,,Een groot succes’’, zo noemt Jan Piet de Boer van Landschapsbeheer de natuurwerkdag die zaterdag op elf locaties in Fryslân werd gehouden. Vorig jaar kwamen zo’n tachtig mensen opdagen. ,,Toen was het slechter georganiseerd en een stuk kouder’’’, aldus De Boer.

Geloof & Kerkmaandag, 4 november 2002

‘De gemeente heeft taak bij opvoeding’

Drachten – ‘Een kind opvoeden is het moeilijkste wat er is’. Het is de bekende kreet die ouders die problemen met de opvoeding hebben vaak te horen krijgen. De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten vindt dat het niet bij woorden moet blijven. Ze houdt daarom opvoedingsseminars om ouders toe te rusten.

Geloof & Kerkmaandag, 4 november 2002

Modellen voor plaatselijk SoW op internet

Leeuwarden – Er komen modellen en toelichtingen voor de vereniging van (wijk)gemeenten tot protestantse (wijk)gemeenten. De dienstenorganisatie van de Samen-op-Wegkerken hoopt de SoW-modellen in de zomer van volgend jaar op haar internetsite www.sowkerken.nl aan te kunnen bieden.

Geloof & Kerkmaandag, 4 november 2002

Inventief kerk-zijn voor de wijk Zuiderburen

Dinsdag wordt in het Landelijk Dienstencentrum van de Samen-op-Wegkerken te Utrecht voor de tweede keer een werkdag gehouden voor pastores, predikanten en kerkelijk werkers, die betrokken zijn bij de kerkelijke presentie in grote nieuwbouwwijken, de zogenoemde Vinex-locaties. Ds Reinder Reitsma van de SoW-gemeente Goutum c.a. vertelt hoe men zich daar richt op de Leeuwarder wijk Zuiderburen.

Sportmaandag, 4 november 2002

Spaar Select in het voordeel in snelle pakken

Utrecht – De condities waaronder de Nederlandse schaats(st)ers tegen elkaar rijden, zijn niet langer gelijk. Schaatsers van Spaar Select zijn in het voordeel. Zij rijden als enige ploeg in het destijds door Nike voor de Spelen ontwikkelde aërodynamische pak Swift Skin. De andere ploegen moeten zich behelpen met minder snelle pakken.

Sportmaandag, 4 november 2002

Heerenveen haakt met winst aan

Heerenveen – Een uur goed voetbal leverde SC Heerenveen zaterdagavond in het Abe-Lenstrastadion de tweede seizoenzege op. Het laatste half uur kwam de thuisclub door nonchalance toch nog in de problemen, al bleek het geplaagde De Graafschap niet in staat daar van te profiteren.

Sportmaandag, 4 november 2002

Unicum Harkemase Boys

Harkema - Het gezang van de supporters van de Dijk tijdens de wedstrijd was voor de spelers en begeleiders van Harkemase Boys een teken dat er na afloop van de wedstrijd tegen SC Genemuiden gefeest kon worden. ,,Periode, periode’’, scandeerde de aanhang, die getuige was van een historische dag voor de Friese club.

Sportmaandag, 4 november 2002

Dronrijp draait warm voor kampioenschap

Dronrijp - DOS Dronrijp is binnenkort gastheer voor de Nederlandse kampioenschappen springen clubteams. Zaterdag draai de de organisatie en de springploeg alvast warm, op de noordelijke plaatsingswedstrijden, die in eigen huis gehouden werden.

Sportmaandag, 4 november 2002

‘Sport houdt gehandicapten op de been’

Leeuwarden - Het is een paradox, als tafeltennisser Jan Kootstra zegt dat sport gehandicapten op de been houdt. Immers, bijna de helft van de deelnemers aan het traditionele tafeltennistoernooi van Leeuwarder DOV (Door Ontspanning Valide) zat zaterdag in een rolstoel en zal dat waarschijnlijk ook voor de rest van het leven moeten accepteren.

Sportmaandag, 4 november 2002

Nijland verbaast vooral zichzelf

Nijland - Niet te geloven en te belachelijk voor woorden, vindt Douwe Posthuma het dat zijn ploeg Nijland de koppositie - zij het op doelsaldo - inneemt in de tweede klasse K. ,,Kampioen wurde is foar ús net realistysk. Dat is mear foar ploegen as BCV en Friese Boys.’’

Sportmaandag, 4 november 2002

Sneek pakt eerste zege met vechtvolleybal

Amstelveen – De volleybalsters van Essent Sneek zorgden in Amstelveen voor een daverende verrassing door AMVJ in een vijfsetter te verslaan. Met een fraai staaltje vechtvolleybal knokte de formatie van trainer-coach Tjitske Ringnalda en assistent Jantien Berg zich in de beslissende tiebreak uit geslagen positie terug.

Sportmaandag, 4 november 2002

Weer domper voor Rintje Ritsma

Utrecht – Elk nadeel heeft zijn voordeel. Rintje Ritsma moet zich noodgedwongen optrekken aan het veel gebruikte cliché van Johan Cruyff. De Lemster greep naast de felbegeerde tickets voor de wereldbekerwedstrijden.

Sportmaandag, 4 november 2002

Flyers hapt naar lucht na dubbele nederlaag

Amsterdam – Coach Andy Tenbult miste bij zijn spelers dit weekeinde de absolute wil om te winnen. En als Flyers die killersmentaliteit ontbeert, komt het kwaliteitstekort van de Heerenveense ijshockeyers ten opzichte van de andere ploegen aan de oppervlakte.

Sportmaandag, 4 november 2002

Van der Veen levert leiderspak alweer in

Groningen – Bertjan van der Veen moest het oranje leiderspak na één schaatsmarathon al weer uittrekken. De Jouster moest zaterdagavond in Groningen in de derde wedstrijd in de competitie de pure sprinters voor laten gaan en tevreden zijn met de vijfde plaats.

Weermaandag, 4 november 2002

Lichte vorst

Vanavond en vannacht af en toe regen, minimumtemperaturen rond 4 graden. Morgen droog en af en toe zon, bij een temperatuur van 6 graden en matige wind uit het oosten. In de nacht naar woensdag lichte vorst met minima van -1 of lokaal -2 graden .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties