De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 4 november 2008.

Cultuurdinsdag, 4 november 2008

Van ’t Hek zoekt troost bij stilleven

Het is dit jaar eventjes stuivertje wisselen met Jan Jaap van der Wal als het om de oudejaarsconference gaat. Want ja, als je als Vara twee van deze mastodonten in je stal hebt en je wilt ze niet verliezen, dan is het even schikken. Maar Youp van ’t Hek voelt zich allesbehalve te groot om zich hier niet aan de conformeren en dus is het dit jaar zijn beurt. Titel van zijn zesde oudejaarsconference: Troost.

Cultuurdinsdag, 4 november 2008

Wisselprijs festival in Drachten gaat naar Wijdenes

Drachten - De wisselprijs van de gemeente Smallingerland, die zaterdag gewonnen kon worden door de beste muziekvereniging die meedeed aan het festivalgedeelte van de muziekdag in De Lawei, is naar Ons Genoegen uit Wijdenes gegaan. De fanfare onder leiding van Esther Hoek die in de tweede afdeling uitkomt, kreeg 8,58 punten van de juryleden Cor Roelofsen en Bernhard van der Wal.

Economiedinsdag, 4 november 2008

Volgend jaar 15.000 extra 45-plussers aan de slag

Den Haag - Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) legt de lat hoger bij het aan werk helpen van oudere werklozen. Volgend jaar moet het Actieteam Talent 45+ nog eens 15.000 extra werkloze ouderen aan een baan helpen. Daarvan moet bovendien een op de drie ouder zijn dan 55 jaar. Dat heeft Aboutaleb gisteren bekendgemaakt.

Economiedinsdag, 4 november 2008

Uitstel beslissing fusie zuivelgigant

Brussel De Europese Commissie stelt de beslissing over de voorgenomen fusie tussen de Nederlandse zuivelproducenten Campina en Friesland Foods nog eens drie weken uit. Dat maakte de commissie gisteren bekend. De deadline is nu gesteld op 23 december. Vorige maand werd de beslissingsdatum al verschoven van 24 november naar 1 december. Eurocommissaris Kroes (Mededinging) stelde in juli een onderzoek naar de gevolgen van de fusie in. Volgens haar is er een reëel gevaar dat het samengaan van de twee zuivelgiganten zal leiden tot hogere prijzen voor melk- en kaasproducten. Campina en Friesland Foods kondigden hun fusie eind vorig jaar aan. Samen zouden zij na Danone en Nestlé het grootste zuivelbedrijf ter wereld vormen. Het nieuwe concern zou, onder de naam FrieslandCampina NV, goed zijn voor een jaaromzet van ruim negen miljard euro.

Economiedinsdag, 4 november 2008

Friese opleiding voor specialistische reinigers

Heerenveen - Op initiatief van het bedrijfsleven is gisteren in Heerenveen een mbo-opleiding tot specialistisch schoonmaker begonnen. Het twee jaar durende leerwerktraject op niveau 2 is het eerste in het land. Er doen dertien mensen aan mee. Er is al jaren een groot tekort aan specialistische reinigers voor het reinigen van brand- en roetschade of gevelonderhoud. Om dit tekort tegen te gaan is Axxicom uit Schiedam een samenwerkingsverband aangegaan met vier Friese schoonmaakbedrijven (Vlietstra in Franeker, Menno Sappé in Joure, Atsma in Joure en Van Dijk en De Boer in Sneek) en opleidingsinstituut Savantis. Axxicom werft kandidaten door hen twee keer een jaarcontract op uitzendbasis en een betaalde mbo-opleiding tot specialistisch reiniger in het vooruitzicht te stellen. Opdrachtgevers komen erg moeilijk aan specialistische reinigers. ,,De weinigen die er zijn, werken doorgaans bij een baas en laten zich niet bemiddelen door een uitzendbureau. Op advertenties voor specialistisch reiniger reageerde dan ook nooit iemand”, zegt Edwin Vis van Axxicom Personeelsdiensten.

Hoofdartikeldinsdag, 4 november 2008

Geweld in Congo...

De opmars van opstandelingen heeft in oostelijk Congo voor een enorme vluchtelingenstroom gezorgd. In paniek zoeken tienduizenden Congolezen een veilig heenkomen. Het Congolese regeringsleger heeft zich in wanorde en al plunderend teruggetrokken en keert zich zelfs tegen de eigen bevolking. Internationale hulporganisaties durven niet meer bijstand te verlenen en Monuc, de vredesmacht van de Verenigde Naties, kan niets uitrichten.

Regiodinsdag, 4 november 2008

Extreem natte tijd Ameland

Ameland - Na een extreem droog voorjaar, waarbij in de maanden april tot en met juni in totaal slechts 64 millimeter neerslag viel, beleeft Ameland nu een uitzonderlijk natte periode. Sinds juli ving Willem Kooiker uit Buren al 573 mm op. Door Hinne Bokma.

Regiodinsdag, 4 november 2008

PvdA Drachten dwarsboomt koopzondag

Drachten - Er komt voorlopig geen koopzondag in Smallingerland. De PvdA-fractie in de gemeenteraad hield lang haar kruit droog, maar hakte gisteren de knoop door: deze collegeperiode geen koopzondagen. Hiermee redt de PvdA de coalitie met CDA en ChristenUnie.

Regiodinsdag, 4 november 2008

32.000 Friezen evacueren: ingewikkelde operatie

Leeuwarden - Natuurlijk is het geen sinecure: 32.000 mensen evacueren bij een dreigende watersnoodramp. En als de 12.000 eilanders dan niet in Harlingen terecht kunnen, omdat daar een gezonken schip de sluis blokkeert, en ook een groot deel van de rest van Nederland onder water dreigt te komen, wordt het een wel héél ingewikkelde operatie.

Regiodinsdag, 4 november 2008

Nog geen plan brede scholen in Grou

Grou - Het college van B en W is niet van plan om op te stappen, ook al ligt er nog geen concreet plan voor de bouw van twee brede scholen in Grou en Akkrum. De gemeenteraad lijkt het college wat extra tijd te gunnen. De gebruikers van de nieuwe scholen zijn namelijk een plan aan het maken ,,dat vertrouwen schept”.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 november 2008

Gerestaureerde vermaning trekt ruim 300 bezoekers

Holwerd - De gerestaureerde vermaning in Holwerd trok afgelopen weekeinde meer dan driehonderd bezoekers. Er was onder meer veel belangstelling voor de tijdens de restauratie ontdekte grafstenen en de nieuwe liturgische meubelstukken die gemaakt zijn van een boom uit de tuin bij de kerk, vertelt voorzitter van de kerkenraad Jan Idsardi.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 november 2008

Regering Orissa belooft hulp bij herstel kerken

Bhubaneswar - De regering van de Indiase deelstaat Orissa gaat richtlijnen opstellen voor hulp bij het herstellen van kerken en andere religieuze gebouwen, die tijdens aanslagen in Kandhamal in Orissa beschadigd werden. Dat bericht het Indiase dagblad The Indian Express.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 november 2008

Het werk van onze handen

Een voor een houden ze hun hand op, de zeven deelnemers aan de cursus Op zoek naar zin van de ambulante ouderenpsychiatrie. Met een paar kwasten wordt de verf er op gesmeerd en maken ze een afdruk van hun hand op een vel papier. Veelkleurige landkaarten van het leven. Rimpels en plooien, als rivieren en heuvels. Lange dunne vingers als bruggen of eilanden. De handen vertellen hun verhalen. Ze tonen nog de sporen van het harde boerenwerk, van schrobben en boenen, van oude vergeten ambachten, van strelen en slaan. Het eelt is verdwenen, de wonden werden littekens, de huid is dun, de botten broos. Maar als ze open gaan tonen ze hun geschiedenis van menselijk lief en leed. En na water en zeep, als de thee is ingeschonken, schrijven ze aarzelend hun gedachten in losse woorden bij hun handafdruk. En het is verrassend om te merken hoe mensen hun leven beschrijven als het leven van hun handen. Meer beschouwend, minder moralistisch. Door je handen kijk je naar je leven.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 november 2008

Bezinnen op missionaire Calvijn

Soest - Zeventig gereformeerde en presbyteriaanse kerkleiders uit Europa praten vanaf vandaag in Soest over - hoe kan het ook anders tijdens het Calvijnjaar - Calvijn, evangelisatie en kerkplanting. Rode draad tijdens de conferentie: welke boodschap hebben gereformeerden voor Europa?

Sportdinsdag, 4 november 2008

Elm bijna kampioen met Kalmar FF

Kalmar Kalmar FF en Viktor Elm zijn nagenoeg verzekerd van het Zweedse kampioenschap. De toekomstig speler van sc Heerenveen (januari) hielp zijn ploeg zondag zeer nadrukkelijk op weg naar de eerste titel in de clubhistorie. Kalmar won zondag met 6-0 van IFK Norrköping en Elm produceerde liefst vier doelpunten.

Sportdinsdag, 4 november 2008

Verlies beloftes Heerenveen en Cambuur

Heerenveen/Berlikum De belofteteams van sc Heerenveen en SC Cambuur-Leeuwarden hebben zich gisteravond een dubbele slag Fryslân/Holland gewonnen moeten geven. In de reserve eredivisie ging Heerenveen op het eigen sportpark Skoatterwâld met 1-3 onderuit tegen AZ. In Berlikum verloor Cambuur met dezelfde cijfers van Telstar.

Sportdinsdag, 4 november 2008

Boete voor Henrique en Beda

Heerenveen Sc Heerenveen heeft de Braziliaan Paulo Henrique een boete opgelegd. De negentienjarige spits kreeg die straf omdat hij de avond voor het uitduel tegen Feyenoord, vorige week zondag, werd gesignaleerd in het uitgaansleven.

Sportdinsdag, 4 november 2008

Vriendje worden van de bal in de jeugdopleiding

Voetbal is serious business. ‘Profspelers leren het vak allang niet meer op straat’, constateert journalist/schrijver Jan Siebelink. ‘De jeugdvelden van profclubs zijn bloedserieuze beroepsopleidingen geworden, met ‘leerplannen’ en ‘ideaalprofielen’. Vanaf die complexen vliegen elke zaterdag honderden scouts uit boven de transfervrije markt van pupillen van zes jaar. Makelaars cirkelen boven de verdringingsmarkt van junioren van veertien.’ Een dergelijke bedrijfstak, waaruit veel meer talentvolle jeugdspelers weer voortijdig wegvallen dan daadwerkelijk doorstromen naar de selectie van een profclub, verdient een ‘handboek voor voetballers en voetballiefhebbers’, waarin ‘de weg naar de top’ met alle bijbehorende risico's inzichtelijk wordt gemaakt.

Sportdinsdag, 4 november 2008

Dubbel gevoel bij Jan Ykema, zelfs na nachtje slapen

Leeuwarden - Een dubbel gevoel heeft Jan Ykema overgehouden aan de NK afstanden die van vrijdag tot en met zondag werden gehouden in Thialf. De voormalig topschaatser uit Pingjum is met ingang van dit seizoen assistent-coach van de APPM-formatie. Het NK was zijn ‘rentree’ bij een groot schaatstoernooi, na jaren van besognes in zijn privéleven. De hernieuwde kennismaking met de schaatswereld beviel de Fries goed, maar de sportieve prestaties van de ploeg vielen tegen in Heerenveen.

Sportdinsdag, 4 november 2008

‘Verkiezingen zijn hoe dan ook goed voor Amerika geweest’

Leeuwarden - ,,Het is tijd voor verandering.” Hij hoopt dat Barack Obama de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. De Amerikaanse basketballer Kevin Steenberge, spelend voor het Leeuwarder Aris, postte vorige week zijn stem en zal vanavond de hele avond voor de buis zitten. Samen met zijn land- en ploeggenoten Jayme Miller en Keith Spencer, natuurlijk ook Obama-stemmers.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties