De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van woensdag, 4 december 2002.

Analysewoensdag, 4 december 2002

Hoe moet vluchteling zich staandehouden?

De straat is geen oplossing voor het vreemdelingenvraagstuk. Vluchtelingen die om een of andere reden (nog) in Nederland mogen zijn, móeten opvang krijgen, betoogt Inlia-directeur Van Tilborg.

Bijschriftwoensdag, 4 december 2002

Het enige houvast

En nu, wat verwacht ik, Here? Mijn hoop, die is op U.

Cultuurwoensdag, 4 december 2002

Burgumse violiste op concertreis naar China

Burgum - Heel vaak heeft ze nog niet op een internationaal concours gestaan, al studeert ze al jaren in Londen. De zeventienjarige Simone Lamsma uit Burgum behaalde vorige week de zesde plaats op het Long-Thibaud vioolconcours in Parijs.

Economiewoensdag, 4 december 2002

‘Salaris moet in Noorden omlaag’

Groningen – Werknemers in Noord-Nederland verdienen te veel. Om de stijgende werkloosheid hier te bestrijden, is het onvermijdelijk dat de lonen in het Noorden naar beneden gaan. Dat betoogde gisteren de Groningse hoogleraar regionale economie J. Oosterhaven. Het CNV doet zijn bewering af als ,,populistisch geroep”.

Economiewoensdag, 4 december 2002

ABN Amro assurantiën over naar Delta Lloyd

Verkoopt de ABN Amro Bank in Nederland tafelzilver? Dezer dagen is het verzekeringsbedrijf van deze grootbank per 1 januari 2003 ingebracht in een joint venture, waarin Delta Lloyd tegen betaling van 262,5 miljoen euro een belang krijgt van 51 procent. Met andere woorden: ABN Amro heeft afscheid genomen van haar in Zwolle gevestigde verzekeringsbedrijf, dat bestaat uit ABN Amro Levensverzekering NV, ABN Amro Schadeverzekering NV en ABN Amro Verzekeringen BV. Of de ook in Zwolle gevestigde ABN Amro dochters Consultas NV deel uitmaakt van de transactie is mij niet bekend. Overigens zijn de Zwolse verzekeringsbedrijven uiteindelijk verworven door de Britse Aviva Group, moedermaatschappij van Delta Lloyd. Delta Lloyd beschikt hiermee over het door haar gewenste derde belangrijke verkoopkanaal. Het eerste en uiteraard verreweg het grootste is Delta Lloyd zelf en het tweede is Ohra, dat samengegaan is met Nuts en sindsdien opereert onder de naam Delta Lloyd Zorg. Het verzekeringsbedrijf van ABN Amro telt zo’n 1 miljoen schadeverzekeringen en rond 400.000 levensverzekeringen, tezamen goed voor een bruto premie-inkomen van 800 miljoen euro. Het premie-inkomen van Delta Lloyd bedraagt thans 3,4 miljard euro.

Hoofdartikelwoensdag, 4 december 2002

Natuur: emotie, verstand…

De jonge boeren, jagers, hengelaars en eizoekers in Fryslân zijn een verbond aangegaan. Onder het vaandel ‘Fryske Plattelâns Alliânsje’ hebben ze de vroegere Commissaris van de Koningin Hans Wiegel bereid gevonden hen als voorzitter en schutspatroon aan te voeren in de strijd tegen emotionele typen die in Den Haag de dienst uitmaken. Het verstand moet weer de regels gaan bepalen, vinden de geallieerde plattelanders. Tegen het heersend sentimentalisme brengen zij hun eigen ‘rationaliteit’ in stelling. Gebruik je verstand en ga toch lekker vissen vangen, vossen knallen of eieren rapen, zo lijkt plat vertaald hun devies te luiden.

Regiowoensdag, 4 december 2002

Turfroute op diepte gebracht

Gorredijk – De Turfroute wordt nog vóór het vaarseizoen van 2003 uitgebaggerd. Het hele traject van Gorredijk tot Appelscha wordt gegarandeerd bevaarbaar voor boten met een diepgang van maximaal 1,1 meter. Bij gevaarlijke ondiepten en obstakels buiten de vaargeul worden waarschuwingsborden geplaatst.

Regiowoensdag, 4 december 2002

Stad bouwt minder dan de bedoeling was

Leeuwarden – Leeuwarden heeft in de afgelopen zeven jaar veel minder woningen gebouwd dan de bedoeling was. De gemeente Leeuwarden had met de provincie Fryslân afgesproken dat Leeuwarden tussen 1993 en 2009 ruim achtduizend woningen zou realiseren. Daarvan zijn er nog maar 2.506 gebouwd.

Regiowoensdag, 4 december 2002

Geen plek voor ritueel slachten

Leeuwarden - Moslims in Leeuwarden die tijdens het Offerfeest in februari 2003 hun schapen willen laten slachten, dreigen nergens terecht te kunnen. Dat stelt de Leeuwarder PvdA. De moslims weten vaak niet welke formulieren moeten worden ingevuld en welke instanties benaderd moeten worden om volgens de wettelijke regels te kunnen slachten. De PvdA vindt dat de gemeente de islamitische organisaties moet helpen. De partij hoopt zo te voorkomen dat het slachten illegaal zal plaatsvinden.

Regiowoensdag, 4 december 2002

‘Verkoop de fabriek van Nooitgedacht in IJlst in stukjes’

IJlst – Hak de betonnen Nooitgedacht-fabriek in IJlst in stukjes, doe de stukjes in zakjes en verkoop de zakjes aan IJlsters over de hele wereld. Dat idee lanceerde Uulke de Vries uit IJlst gisteravond tijdens een informatieavond.

Regiowoensdag, 4 december 2002

Een eigen plein voor mevrouw Eisma

Koudum – Ze had wel een baantje kunnen krijgen bij de projectontwikkelaars, Mieke Eisma uit Koudum. Bij de presentatie van de herinrichtingsplannen van Koudum in dorpshuis de Klink wist ze gisteravond de wethouder en de bedenker te verrassen.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 december 2002

‘Multiculturalist is geuzennaam’

Leeuwarden – ,,Multiculturalist is voor mij een geuzennaam om een bijdrage te leveren aan het zoeken naar gemeenschappelijke waarden binnen verschillende culturen en van daaruit te werken aan een rechtvaardiger samenleving’’. Dat zei Jan Bosman van het Platform voor Levensbeschouwing in Kleurrijk Fryslân dinsdag bij de Raad van Kerken.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 december 2002

Syrisch-orthodoxen in de verdrukking

Enschede - Hedendaagse ontwikkelingen kunnen oude tegenstellingen tussen moslims en christenen, die van generatie op generatie in spanning met elkaar hebben geleefd, nieuw leven inblazen.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 december 2002

Friese kerken krijgen oproep voor wake

Leeuwarden – Alle kerken en parochies in Fryslân krijgen dezer dagen een oproep om mee te doen aan de nachtwake voor vluchtelingen. Die vindt plaats van 14 op 15 december, op initiatief van een Deventer werkgroep met de naam De Nachtwacht.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 december 2002

‘Vlaams kindeke’ op expo in Grote Kerk

LeeuwardenHet kindeken Jezus in Vlaanderen is de titel van de expositie die in de advents- en kerstperiode in de Grote Kerk van Leeuwarden te zien is. Het gaat om twaalf tekeningen van Toon Tieland (1919) bij het gelijknamige boek van Felix Timmermans (1886-1947).

Geloof & Kerkwoensdag, 4 december 2002

‘Samen op Weg moet eindigen in frontale botsing’

Leeuwarden – De fusie tussen hervormden, gereformeerden en lutheranen (Samen op Weg) ,,kan niet anders dan eindigen in een frontale botsing’’.

Sportwoensdag, 4 december 2002

Joure in de ban van bekerwedstrijd tegen FC Groningen

Joure – Na overwinningen op onder meer Cambuur Leeuwarden en Vitesse 2 treedt zondag eersteklasser Joure vanavond in de tweede ronde van de Amstel Cup aan tegen FC Groningen. David tegen Goliath. ,,Wat de útslach ek wurdt, De Jouwer hat al wűn.’’

Sportwoensdag, 4 december 2002

Rick van der Velde neemt met vijf treffers twijfels weg

Leeuwarden – Pas in de tiende competitiewedstrijd van het seizoen liet de van Grijpskerk overgekomen spits Rik van der Velde het eigen publiek van VEV’67 zien dat hij het scoren zeker nog niet is verleerd.

Sportwoensdag, 4 december 2002

Poepjes aan de leiding op NK dammen

Zoutelande – Iepie Poepjes-Koopman heeft in het Zeeuwse Zoutelande zeer verrassend de leiding genomen op het Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen.

Weerwoensdag, 4 december 2002

Morgen ook zon

Vannacht is er kans op mist en dalen de temperaturen tot 2 graden boven nul. Morgen eerst kans op mist, verder perioden met zon en overdag ongeveer 5 graden. In het weekend wordt het geleidelijk kouder, en gaat het (licht) vriezen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties