De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 4 december 2003.

Bijschriftdonderdag, 4 december 2003

Tijd en gelegenheid

Alles heeft z’n bestemde tijd. Misschien wist u het niet, maar deze uitdrukking komt uit de Bijbel.

Cultuurdonderdag, 4 december 2003

Kapitaal Moraal als nieuwe Mesjogge

Als je van alle mensen die in de afgelopen jaren bij de voorstellingen van André Manuel halverwege - of meestal nog eerder - de zaal zijn uitgelopen, een euro zou krijgen, zou je er zo langzamerhand een knappe middenklasser van kunnen aanschaffen.

Cultuurdonderdag, 4 december 2003

Bildtse Kultuurpriis voor Arjen Dijkstra

Sint Annaparochie – De Bildtse Kultuurpriis 2003 is toegekend aan Arjen Dijkstra uit Sint Annaparochie. Dat heeft de Kulturele Raad ’t Bildt woensdag bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 4 december 2003

Kunstsubsidie voor Voorheen de Gemeente

Leeuwarden – Voorheen de Gemeente te Leeuwarden krijgt 78.994 euro van de Mondriaan Stichting voor de programmering van 2004. Dat heeft de stichting woensdag bekendgemaakt. Met het bedrag krijgt het nieuwe initiatief het volledige aangevraagde subsidiebedrag. Kunsthuis Syb in Beesterzwaag krijgt de aangevraagde 52.000 euro.

Economiedonderdag, 4 december 2003

Mandarijnen tegen de supermarktoorlog

Leeuwarden - De 600 DA-drogisterijen verkopen deze week mandarijntjes. Volgens J. Prinsen van de gelijknamige winkel in Leeuwarden is dat een signaal naar de supermarkt-prijzenstunters. ,,Wat zij kunnen, kunnen wij ook.’’ Het fruit gaat voor 89 cent per netje weg. De keten ontkent tegelijkertijd last te hebben van de prijzenslag.

Economiedonderdag, 4 december 2003

Heinekenpand voor driekwart verhuurd

Grou - SHP Planontwikkeling heeft op papier reeds driekwart van de hal en de helft van de kantoren van het Heinekenpand aan de Oedsmawei verhuurd. ,,Op dit stuit binne wy dwaande mei it meitsjen fan tekeningen foar de yndeling’’, aldus SHP-directeur Folkert de Haan. Hij gaat er vanuit dat de gemeente Boarnsterhim, tijdens de verbouwing van het gemeentekantoor, ook in het pand komt.

Economiedonderdag, 4 december 2003

Boeren moeten meer hun krachten bundelen

Zeist - Om te overleven moet de agrarische sector meer zijn krachten bundelen. Dat was woensdag 3 december de boodschap tijdens het Agrarisch Dagblad-congres Markt, Marges en Macht. Tijdens dit congres hielden diverse bestuurders van organisaties in de voedselketen een inleiding.

Hoofdartikeldonderdag, 4 december 2003

Iran, de kernbom…

Washington maakt zich zorgen over de Iraanse kernbom. Volgens Amerika wil Teheran een nucleair massavernietigingswapen ontwikkelen. Iran ontkent. Het zou alleen een kerncentrale willen hebben om in de stroomvoorziening te kunnen voorzien. En niet, zoals de Amerikanen zeggen, om uranium voor een kernbom op te wekken. Maar, zegt Washington, wat moet een land als Iran dat zoveel oliereserves heeft met kernenergie?

Regiodonderdag, 4 december 2003

De Roos, graag een ‘burgermoeder’

Balk - Burgemeester De Roos-Van Rooden van Gaasterlân-Sleat wil graag een ‘burgermoeder’ zijn. Ze wil dichtbij het volk staan, met open ogen en oren, want ,,besturen doe je met hart en ziel’’, zei ze gisteren tijdens haar installatie in de gemeente. De Roos reageerde op een artikel in de Balkster Courant , waarin afgelopen zomer het woord voor het eerst genoemd werd. ,,Sommige collega’s vinden zichzelf meer een directeur en minder een vader of moeder. Ik heb er persoonlijk geen enkele moeite mee’’, aldus de nieuwbakken burgemeester.

Regiodonderdag, 4 december 2003

Etherpiraat blij met steun voor ‘vrij zenden’

Den Haag/Leeuwarden - Friese etherpiraten zijn blij met de steun die ze krijgen van de Tweede Kamer. Diverse fracties vinden dat de piraten de kans moeten krijgen lokaal uit te zenden en willen dat minister Brinkhorst van Economische Zaken hen meer ruimte biedt. De bewindsman ziet niets in gedogen.

Regiodonderdag, 4 december 2003

Rem op luchthaven Eelde

Eelde - Vliegveld Eelde mag zijn start- en landingsbanen niet verlengen. Dat heeft de Raad van State gisteren bekendgemaakt. De Raad vernietigt hiermee een eerder besluit van de staatssecretarissen van Verkeer & Waterstaat en VROM. Het voornemen van het vliegveld was om de banen te verlengen van 1800 naar 2500 meter.

Regiodonderdag, 4 december 2003

Wijkbewoners kraken plan

Franeker - Boos en emotioneel hebben de bewoners van de Professorenbuurt in Franeker gisteren uitgehaald naar de sloop- en renovatieplannen voor hun wijk. Vooral het gebrek aan oplossingen voor degenen die moeten verhuizen, steekt.

Regiodonderdag, 4 december 2003

Dales burgemeester Leeuwarden

Leeuwarden – De Amsterdamse VVD-wethouder Geert Dales (51) wordt per 1 april volgend jaar de nieuwe burgemeester van Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 december 2003

CGB: neem op 12 december geen besluit

Leeuwarden – Het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) binnen de Gereformeerde Kerken in Nederland adviseert de synode om op 12 december geen besluit te nemen over de fusie met de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 december 2003

Kerkinactie terug naar basis

Leeuwarden – De Samen-op-Wegkerken willen de band herstellen tussen plaatselijke kerken en diaconale- en zendingwerkers in het buitenland. Plaatselijke gemeenten krijgen de mogelijkheid om rechtstreeks contact te onderhouden met de uitgezonden medewerkers en de lokale medewerkers van partnerorganisaties. Kerkinactie wil het aantal uitgezonden medewerkers verdubbelen van 25 nu tot vijftig in 2006.

Sportdonderdag, 4 december 2003

Mulier-trainer Johnny Ligthart: ,,Voetbal op dit niveau moet ook niet té strak’’

Harlingen - Wat Johnny Ligthart vooral opvalt in het hedendaagse amateurvoetbal is dat de uitspelende clubs vaak de punten pakken. ,,Daar verdiep ik me wat in en dan valt je dat op. Ook Mulier heeft thuis maar één puntje en de overige in de uitwedstrijden behaald.’’

Sportdonderdag, 4 december 2003

Broers Zonderland uit Lemmer naar turninterland

Beekbergen - De KNGU stuurt vier turners, waaronder de gebroeders Herre en Epke Zonderland uit Lemmer, naar Liestal om zaterdag in deze Zwitserse plaats mee te doen aan een landenwedstrijd.

Sportdonderdag, 4 december 2003

Drie Burgumer fierljeppers naar Wereldspelen

Burgum – De fierljeppers Bart Helmholt, Henk Schievink en Piet Scherjon zullen van 30 juli tot 8 augustus deelnemen aan de Wereldspelen voor traditionele sporten in Canada.

Sportdonderdag, 4 december 2003

Publiek begrijpt het volgens Foppe niet helemaal

Heerenveen - Met als decor het hoog oprijzende nieuwe gedeelte van de oosttribune stak SC Heerenveen woensdagavond na vijf wedstrijden zonder overwinning eindelijk weer eens drie punten in de zak. Dat die zege gepaard ging met afschrikwekkend slecht voetbal was even niet belangrijk; voor een ploeg uit vorm tellen alleen de punten.

Weerdonderdag, 4 december 2003

Bewolkt

Het is vanavond en vannacht bewolkt en de temperatuur zakt tot 4 à 5 graden. Het blijft ook morgen bewolkt en misschien valt er plaatselijk wat motregen. Het wordt rond de 9 graden, bij een zwakke tot matige westenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties