De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van donderdag, 4 maart 2004.

Agendadonderdag, 4 maart 2004

Klassiek

Koor Het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia, onder leiding van dirigent Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen, geeft zaterdag om 20.00 uur een concert in de Grote Kerk te Leeuwarden. Uitgevoerd worden Te Deum en Theresienmesse van Joseph Haydn. Het Fries Jeugd Orkest verzorgt de muzikale begeleiding.

Economiedonderdag, 4 maart 2004

‘Bedrijfstoeslag blijft uit bij natuurbeheer’

Een - De bedrijfstoeslagen die Nederlandse akkerbouwers binnen enkele jaren ontvangen in plaats van de inkomensgelden die ze nu krijgen, komen wellicht te vervallen wanneer ze hun bouwplan veranderen ten gunste van natuurbeheer. Daardoor komen de inkomsten van akkerbouwers die (deels) omschakelen richting natuurbeheer meer onder druk te staan.

Economiedonderdag, 4 maart 2004

Transportwereld wil geen langere rusttijd

Leeuwarden – Vrachtwagenchauffeurs willen niet nog langer aan de kant van de weg staan om te rusten. Europees commissaris De Palacio heeft voorgesteld de rusttijd voor beroepschauffeurs te verlengen van elf naar twaalf uur. Werknemers en werkgevers zien niets in dat plan.

Expodonderdag, 4 maart 2004

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk Vertrouwen: expo Pieter Boersma (collages) en Adriana Nichting (keramiek), t/m 17 mrt. * expo Margriet Engelen (objecten) en Harm Kuijers (etsen), 19 mrt. t/m 14 apr.

Hoofdartikeldonderdag, 4 maart 2004

Minder ruzie…

Het is een opmerkelijk duo dat de crisis in Haïti heeft bezworen. Frankrijk en de Verenigde Staten die toch sinds de Irak-oorlog moeilijk door één deur konden, trokken de afgelopen weken eensgezind op. Eerst werkten ze president Aristide het land uit en vervolgens gaven ze leiding aan een vredesmacht. Dat zou een jaar geleden nog ondenkbaar zijn geweest.

Regiodonderdag, 4 maart 2004

Nieuw bestuur voor Stamboek in de maak

Drachten – Oud-bestuurslid van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) en eerste voorzitter van het Fries Paardencentrum (FPC) in Drachten Rob Zethoven uit Darp is druk bezig kandidaten te verzamelen voor een nieuw FPS-bestuur.

Regiodonderdag, 4 maart 2004

‘Nooit vreemden en dan Máxima’

Sneek - ,,Ik krijg bijna nooit vreemden over de vloer en dan komt prinses Máxima plotseling op bezoek. Dat is toch wel heel bijzonder.’’ Een beetje beduusd en geïmponeerd was mevrouw De Boer-De Rook woensdag wel toen ze iemand van het Koninklijk Huis op visite kreeg. Eenmaal op de praatstoel vertelde ze Máxima, die Sneek met een werkbezoek verraste, enthousiast over de hulp die ze krijgt van Thuiszorg Zuidwest-Friesland. En de hulp die de 80-plussers krijgen is nogal divers.

Regiodonderdag, 4 maart 2004

Oppositie laat zich niet ‘muilkorven’ over aquaducten

Leeuwarden – De provinciale oppositiepartijen zijn woensdagavond uit de besloten voorlichtingsbijeenkomst over de financiering van de aquaducten in het Friese Merenproject gestapt. Zij weigeren zich ,,te laten muilkorven door geheimhoudingsplicht”. Statenlid J. Feenstra van coalitiepartij CDA noemt de actie van de oppositie ,,bijna onvolwassen gedrag”.

Regiodonderdag, 4 maart 2004

Slachtemarathon kan nog niet over nieuwe brug bij Herbaijum

Herbaijum – Het lukt de organisatie van de Slachtemarathon niet om de Slachtebrug over de A31 bij Herbaijum voor de komende tocht, die op 12 juni wordt gehouden, klaar te krijgen. Dit betekent dat de 13.000 wandelaars bij Herbaijum om moeten lopen en gebruik moeten maken van het fietstunneltje. De tijd is te kort om allerlei problemen te overwinnen, zo stelt het bestuur van de Stichting Slachtemarathon. Ondanks tal van toezeggingen is er nog een tekort van bijna 200.000 euro. Een tegenvaller voor de organisatie was de eis van Rijkswaterstaat om de brug twee meter hoger te bouwen dan aanvankelijk de bedoeling was. De brug is niet definitief van de baan, aldus het stichtingsbestuur. Het is de bedoeling dat er tijdens de komende Slachtemarathon een beroep op deelnemers en publiek wordt gedaan om de bouw van de brug financieel te ondersteunen. De brug is ontworpen door architect Rein Hofstra uit Grou.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 maart 2004

Zeven Gereformeerde Kerken niet met PKN

Leeuwarden – Zeven bezwaarde Gereformeerde Kerken gaan voorlopig niet mee in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dat aantal noemt ds K.J. Bijleveld, predikant van gereformeerd Garderen.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 maart 2004

De Deur verhuist naar de Schranskerk

Leeuwarden – Evangeliegemeente ‘De Deur’ kerkt sinds woensdag in de Schranskerk in Leeuwarden. De Deur moest in november op last van de brandweer haar pand aan de Voorstreek verlaten. Sindsdien werd er gekerkt in verschillende buurtcentra in de stad. Met ingang van 1 maart heeft de kerkelijke gemeente nu de Schranskerk kunnen huren van vier particulieren die het pand in hun bezit hebben.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 maart 2004

Tieners op excursie naar kerk

Groningen – Tieners laten zien dat kerkgebouwen niet saai en stoffig zijn, maar gebouwen die een eeuwenoud geloofsverhaal vertellen. Het is het doel van een nieuw cdromproject voor tieners (12-15 jaar) in het voortgezet onderwijs.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 maart 2004

Nederland blijft deels gelovig

Dokkum - ,,Ik geloof niet dat Nederland massaal terugkeert naar God. Maar ik denk wel dat een grote stroming wil blijven wandelen met God.’’ Deze woorden sprak Henk Binnendijk woensdag op een open avond in Dokkum. De gepen-sioneerde EO-presentator pleitte er voor de jeugd meer te betrekken in de kerk, ook in de ‘gewone’ kerkdiensten.

Sportdonderdag, 4 maart 2004

De Haan: ‘Gros profvoetballers is stom’

Assen – Foppe de Haan heeft woensdagavond op een sponsoravond van hoofdklasser ACV gezegd dat het gros van de profvoetballers stom is.

Sportdonderdag, 4 maart 2004

Daan Brandenburg Fries kampioen jeugdschaken

Sneek - Daan Brandenburg is gisteren gekroond als Fries jeugdkampioen schaken.

Sportdonderdag, 4 maart 2004

Toekomst wielersport in Fryslân is onzeker

Zwaagwesteinde - Het gaat niet goed met de aanwas van hardfietsers in Fryslân. Wielervereniging Otto Ebbens presenteerde woensdagavond in Zwaagwesteinde de selecties voor het komend seizoen, met daarbij slechts één jeugdlid en twee junioren.

Sportdonderdag, 4 maart 2004

Friezen heersen bij Noordelijke titelstrijd bowls

Drachten – Jeu de boules en bowling, spelletjes die een sport werden en serieus worden gespeeld op kleine schaal. Datzelfde kan worden gezegd van bowls. De sport heeft raakvlakken met de andere twee, maar ook niet meer dan dat.

Sportdonderdag, 4 maart 2004

Van der Burg nog niet zeker van start in Ster van Zwolle

Zwaagwesteinde - Het is onzeker of wielrenner Germ van der Burg zaterdag in de Ster van Zwolle start.

Sportdonderdag, 4 maart 2004

Flyers deelt eerste klap uit

Heerenveen – Formido Flyers is de halve finale van de play-offs om de landstitel uitstekend begonnen. De Heerenveense ijshockeyers wonnen woensdag de eerste wedstrijd in een serie om drie gewonnen partijen thuis van Tilburg Trappers. Coach Dave Hyrsky blijft evenwel voorzichtig en waant zich niet nog niet in de finale. ,,Het kan nog alle kanten op.’’

Weerdonderdag, 4 maart 2004

Bewolkt

Het is vanavond en vannacht overwegend bewolkt met een enkele opklaring en minimumtemperaturen rond het vriespunt. Morgen is het weer bewolkt met later op de dag mogelijk een spat regen. Het is aan de koude kant: rond 4 garden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties