De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 4 maart 2009.

Cultuurwoensdag, 4 maart 2009

Zappop in Drachten wordt No Bowling

Drachten - Muziekfestival Zappop krijgt een andere naam. De Lawei in Drachten, waar het festival plaatsvindt, heeft besloten het evenement onder de naam No Bowling verder te laten gaan, zo meldt het theater in een persbericht.

Cultuurwoensdag, 4 maart 2009

Vrijdag hoort voortaan echt bij festival Wâldrock

Burgum - De pre-party op de vrijdagavond van muziekfestival Wâldrock komt te vervallen. De avond die bedoeld was als voorproefje op het eigenlijke festival, wordt bij het evenement betrokken door ook dan grote namen te programmeren. Dat heeft de organisatie van Wâldrock bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 4 maart 2009

Geen popmuziek meer bij Foreign Media Group

Leeuwarden - Foreign Media Group uit Leeuwarden stopt met het uitgeven van popmuziek. Dat is gisteren bekendgemaakt. De popmuziektak van het bedrijf wordt overgenomen door het nieuwe T2 Entertainment van Arjen Terpstra. Het nieuwe bedrijf vestigt zich volgende week in Grou. Terpstra blijft betrokken bij Foreign Media Group, het bedrijf dat hij zelf oprichtte. Door de overname van de popmuziektak komen vijf arbeidsplaatsen te vervallen.

Cultuurwoensdag, 4 maart 2009

Europese regio’s werken samen voor Liet Ynternasjonaal

Leeuwarden - Stichting Liet ’91 gaat de verantwoordelijkheid voor Liet Ynternasjonaal delen met partnerorganisaties in Schotland, Zweden en Italië. Dat heeft de stichting vandaag bekendgemaakt. Gisteren werd hierover een akkoord gesloten in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Cultuurwoensdag, 4 maart 2009

Friese dirigent Piet Visser naar EBK met Litouwen

Nij Altoenae - Dirigent Piet Visser uit Nij Altoenae gaat begin mei naar het Europees Brassband Kampioenschap (EBK) in het Belgische Oostende met een brassband uit Litouwen. Het is voor het eerst dat een Litouwse brassband deelneemt aan het EBK. De Litouwse band treedt op in de zogenaamde B-groep. Hierin zitten landen waar de brassbandcultuur nog in opkomst is, zoals Duitsland, Italië en Ierland.

Cultuurwoensdag, 4 maart 2009

Ruim 600.000 euro subsidie voor Friese kunst en cultuur

Leeuwarden - De provincie Fryslân stelt ruim 600.000 euro beschikbaar voor projecten die de Friese taal en cultuur levend houden. Dat hebben Gedeputeerde Staten gisteren besloten. Schrijvers, vertalers, schilders, theatermakers en koren kunnen een aanvraag doen voor subsidie uit het budget Taal en Kultuer, dat onderdeel uitmaakt van het nieuwe cultuurbeleid Finsters iepen.

Economiewoensdag, 4 maart 2009

Gezondheidspas voor biggenexport Duitsland

Zoetermeer - Het Productschap Vee, Vlees en eieren (PVV) heeft een gezondheids paspoort voor biggen geďntroduceerd voor de export naar Duitsland. Duitse vleesvarkenshouders krijgen met deze ‘biggenpas’ beter inzicht in de gezondheidsstatus van het toeleverende biggenbedrijf en van de behandelingen die de geleverde varkens hebben ondergaan.

Economiewoensdag, 4 maart 2009

IMF: crisis overspoelt armste landen

Washington/Parijs - De internationale economische recessie brengt ook de armste landen ter wereld in grote problemen en vormt daardoor een sterke bedreiging in de strijd tegen armoede. Dat zei topman Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren.

Economiewoensdag, 4 maart 2009

Reorganisatie Philips Drachten kost 116 banen

Leeuwarden - Bij de vorig jaar aangekondigde reorganisatie van Philips in Drachten verdwijnen 116 fulltime banen. De ondernemingsraad van de Drachtster vestiging heeft gisteren het reorganisatieplan goedgekeurd.

Hoofdartikelwoensdag, 4 maart 2009

Eenheid in Europa...

Waar moet het in deze barre tijden heen met de Europese Unie? Hebben we straks nog een euro? En valt de EU, die tot voor kort nog zo’n warme Europese familie vormde, uiteen in kibbelende landen? Wie het weet, mag het zeggen. Maar dat de in goede tijden geroemde samenwerking en harmonie binnen de Europese Unie niet ongeschonden uit deze crisis komt, is wel zeker.

Regiowoensdag, 4 maart 2009

Mathilde (15) in gesprek met straatjeugd in Malawi

Drachten/Franeker - Emiel (19) en Mathilde (15) bezochten verschillende onderwijsprojecten in Malawi.

Regiowoensdag, 4 maart 2009

Wind blijft geloven in Drachtstervaart-project

Drachten - Wanneer het werk rond de Drachtstervaart in Drachten precies verder gaat, kan niemand met zekerheid zeggen. Maar dát het project uiteindelijk doorgaat staat voor ontwikkelaar Hendrik Wind vast.

Regiowoensdag, 4 maart 2009

Spurttrein ontspoort bij rangeren in Leeuwarden

Leeuwarden - Een Spurttrein van vervoersbedrijf Arriva is gisteravond bij het rangeren uit de rails gelopen. Dat gebeurde bij een wissel nabij het station van Leeuwarden. De trein van twee compartimenten had vanochtend ingezet moeten worden in de ochtendspits op de lijn Leeuwarden-Sneek.

Regiowoensdag, 4 maart 2009

Toon contour landschap met mega-molens

Leeuwarden - Mega-windmolens met een masthoogte van tachtig tot 120 meter hoeven geen landschapsverziekers te zijn. Zet ze bijvoorbeeld langs de monding van de vroegere Middelsee, de Afsluitdijk, of verspreid op grote afstand van elkaar.

Regiowoensdag, 4 maart 2009

Natuur slim genoeg om precies op tijd te ontluiken

Buitenpost - Het voorjaar zit in de lucht. Vinken (skelfinken) en lijsters (klysters) laten zich veelvuldig horen, het is weer een leven in bos en tuin. Ook de flora begint zich alweer aan te dienen. Bolgewassen laten al voorzichtig kun knoppen zien, en hier en daar zelfs al bloemen.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 maart 2009

Bart Broekman nieuwe directeur Willow Creek

Drachten - Bart Broekman uit Drachten wordt per 1 april de nieuwe directeur van Willow Creek Nederland. Dat heeft de stichting gisteren bekendgemaakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 maart 2009

Samen oplopen is geen optie

Groningen - Protestanten en katholieken die samen het brood breken? Als het aan dr. Arjan Plaisier en prof. dr. Eduard Kimman ligt, komt het in de toekomst zover. Maar als het erop aankomt is er aan katholieke zijde van een echt gezamenlijk optrekken geen sprake.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 maart 2009

Samen oplopen is geen optie

Groningen - Protestanten en katholieken die samen het brood breken? Als het aan dr. Arjan Plaisier en prof. dr. Eduard Kimman ligt, komt het in de toekomst zover. Maar als het erop aankomt is er aan katholieke zijde van een echt gezamenlijk optrekken geen sprake.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 maart 2009

Diaken moet extra letten op getroffenen crisis

Utrecht - Kerk in Actie vraagt de diaconieën van de Protestantse Kerk in Nederland speciaal aandacht te geven aan mensen die de gevolgen van de wereldwijde economische crisis ondervinden. Dat staat in een brief die Kerk in Actie heeft verzonden aan alle plaatselijke kerken.

Sportwoensdag, 4 maart 2009

Leeuwarden speelstad EK korfbal

Leeuwarden Het Nederlands korfbalverbond (KNKV) heeft Leeuwarden gekozen als noordelijke speelstad voor het Europees kampioenschap van 2010. De Friese hoofdstad is blij met de aanwijzing, want Leeuwarden wil zich meer profileren in balsporten. Het Nederlands team is waarschijnlijk een van de vier landen die in het Kalverdijkje gaat spelen. De organisatie is in handen van de vier Leeuwarder korfbalclubs. De andere plaatsen waar een voorronde wordt afgewerkt zijn Almelo, Den Haag en Tilburg. De halve finales en de eindstrijd zijn in sportpaleis Ahoy in Rotterdam. Aan het titeltoernooi doen voor het eerst zestien landen mee. Oranje won alle drie voorgaande toernooien, in Lissabon, Terrassa en Boedapest.

Sportwoensdag, 4 maart 2009

‘Enfant terrible’ is helemaal niet zo’n vreselijk kind

Heerenveen - Terwijl de meeste spelers van sc Heerenveen al lang en breed naar huis zijn, is Paulo Henrique nog bezig op het trainingsgveld van Skoatterwâld. Samen met landgenoot Lazaro trekt de negentienjarige Braziliaan nog even een uurtje uit om vrije trappen op het lege doel af te vuren. Daaruit blijkt de bevlogenheid van de teenager, die de laatste weken op het veld goed bezig is, maar daarbuiten bepaald niet van onbesproken gedrag is.

Sportwoensdag, 4 maart 2009

Sollied weet hoe je beker kunt winnen

Heerenveen - Als er één persoon bij sc Heerenveen is die weet hoe je een beker moet winnen, dan is het wel trainer Trond Sollied. De 49-jarige Noorse oefenmeester won in zijn loopbaan vier keer de beker en hoopt vanavond met zijn ploeg ten koste van NEC door te dringen tot de halve finale van het KNVB bekertoernooi.

Sportwoensdag, 4 maart 2009

Cambuur en Menzo bereiken akkoord contractverlenging

Leeuwarden - Cambuur en trainer Stanley Menzo zijn eruit. De trainer van de Friese eerste divisionist bereikten gisteravond een akkoord met de club over een contractverlenging van een jaar. ,,Ik ben blij dat we eruit zijn. Hij is de juiste trainer voor ons”, zei Cambuur-directeur Alex Pama vanochtend. Menzo zal het contract eind van de week ondertekenen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties