De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 april 2003.

Bijschriftvrijdag, 4 april 2003

Hosianna

Ik herinner me dat tijdens mijn jongenjaren een nieuwe burgemeester in Steenwijk kwam. Zijn intocht was weken van tevoren aangekondigd.

Economievrijdag, 4 april 2003

Lange traditie in het tekenen van scholen

Joure – Vandaag viert Van Overbeek Tromp Architectuur, een van de oudst nog bestaande architectenbureaus in het Noorden, haar vijftigjarig bestaan. Het bureau werd in 1953 opgericht door Hilbert de Groot en maakte eind jaren zeventig onder andere naam door het ontwerpen van boerderijen voor de Flevopolders. De laatste jaren boekt Van Overbeek Tromp vooral succes met hun concept de ‘brede school’.

Hoofdartikelvrijdag, 4 april 2003

Een monsterbezuiniging

Op het allerlaatste moment hebben CDA en PvdA dan toch nog een principeakkoord bereikt over de financiële basis voor een nieuw kabinet. Van alle kanten waren zij daartoe gemaand. De steeds slechter wordende economische toestand van ons land schreeuwde om een nieuw kabinet. Ook de President van de Nederlandse Bank deed een niet onbeduidende duit in het zakje: de kosten van de zorg dreigen fors uit de hand te lopen. Toen was dus wel echt het ‘Uur U’, het moment van de beslissing aangebroken.

Regiovrijdag, 4 april 2003

Gastgezinnen tekort voor kindvluchteling

Drachten – Te weinig Friese gezinnen nemen een vluchtelingenkind in huis. Voogdij-instelling Nidos is naarstig op zoek naar pleeggezinnen die een jonge vluchteling in huis willen nemen.

Regiovrijdag, 4 april 2003

Menaldumadeel boos over snelrijdende bus

Engelum – Chauffeurs van Noordned kunnen een boze brief van de gemeenteraad van Menaldumadeel verwachten. Volgens de raad houden de chauffeurs zich niet aan de maximumsnelheid in Engelum. Ze rijden twintig kilometer te hard. Die snelheid veroorzaakt flinke trillingen bij het rijden over de drempels in de dorpskom. Bij sommige bewoners veroorzaken de trillingen scheuren in de muren.

Regiovrijdag, 4 april 2003

Overlast verhuist door aanpak ‘probleemwijk’

Sneek - De overlast en criminaliteit in de Sneker wijken Noorderhoek en de Noordoosthoek nemen toe, sinds de wijk Tuindorp wordt geherstructureerd. Gemeente en politie moeten daarom hun veiligheidsbeleid ook op deze wijken gaan richten.

Regiovrijdag, 4 april 2003

Leeuwarden krijgt een ‘opbaarcentrum’

Leeuwarden – Leeuwarden krijgt een opbaarcentrum. In de wijk Bilgaard wordt een centrum gebouwd waar nabestaanden hun overledenen kunnen opbaren en samen kunnen komen om te rouwen. Het centrum is bedoeld als alternatief voor het thuis opbaren, in gevallen waar daar thuis geen ruimte voor is.

Regiovrijdag, 4 april 2003

Mega-onderzoek hartfalen

Groningen/Leeuwarden - In het Academisch Ziekenhuis in Groningen (AZG) is gisteren begonnen met het grootste onderzoek ter wereld naar zorg bij hartfalen. Aan het onderzoek doen zestien ziekenhuizen in Nederland mee, waaronder het MCL in Leeuwarden.

Regiovrijdag, 4 april 2003

Forse groei van protesten tegen verkeersboetes

Leeuwarden - Het aantal bezwaarschriften tegen boetes voor verkeersovertredingen is vorig jaar explosief gestegen. Vorig jaar werden 10.672 zogeheten ‘Mulder-beroepen’ ingediend, in 2001 waren dat er nog 6.801. Het arrondissementsparket Leeuwarden zag ook het aantal misdrijfzaken en overtredingen fors groeien.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 april 2003

De tweespalt in de godskennis bij Calvijn

De theoloog Frans Breukelman werkte meer dan vijfentwintig jaar aan een boek over Calvijn. Het verscheen echter nooit. Rinse Reeling Brouwer verrichte een titanenklus en stelde uit Breukelmans nagelaten papieren het beoogde boek alsnog samen. Over het belang ervan wordt vanmiddag een symposium gehouden aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (ThUK) te Kampen.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 april 2003

‘Gereformeerden van bovenaf geregeerd’

Leeuwarden - ,,Er is geen kerkgemeenschap waar in de twintigste eeuw zó van bovenaf is geregeerd als in de Gereformeerde Kerken.’’ Dat schrijft ds B.J Aalbers in het nieuwste nummer van het Ouderlingenblad van de Samen-op-Wegkerken.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 april 2003

Registratie ‘homozegen’ niet verplicht

Wageningen - Een Samen-op-Weggemeente is niet verplicht de zegen van een ‘homohuwelijk’ in haar administratie te vermelden. Dat heeft de synode van de SoW-kerken donderdag in Wageningen besloten. De regeling is bedoeld voor gemeenten die moeite hebben met de kerkelijke zegen over een relatie van twee mensen van hetzelfde geslacht.

Weervrijdag, 4 april 2003

Bewolking

Vanavond en vannacht is het bewolkt en er kan wat regen vallen. Het wordt niet erg koud met minima rond 3 ŕ 4 graden. Morgen blijft het droog met veel bewolking en misschien nog even zon. Het wordt rond 9 graden, bij een stevige wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties