De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 4 april 2005.

Cultuurmaandag, 4 april 2005

Prachtich toanielferskaat by Probe

It amateurteaterfestival fan maaie 1997 levere in nij toanielselskip op: Probe. Mei spilers dy’t rűnom út Fryslân weikomme, sjocht it selskip it as in útdaging om justjes mear as sljochtweihinne-toaniel te bringen. Sneontejűn waard op ’e Gerdyk de premięre brocht fan in lange en in koarte ienakter.

Cultuurmaandag, 4 april 2005

Uniek gezelschap met feeërieke voorstelling

Naarmate de jaren voorbijtrekken en je gezondheid je niet in de steek laat, worden de herinneringen alleen maar rijker en voller. En als je dan ook nog op een verloren middag naar de zolder stapt en oud speelgoed opruimt, kondigen die herinneringen zich luidkeels en onomkeerbaar aan met soms een weemoedig, verdrietig én soms een pijnlijk sentiment.

Cultuurmaandag, 4 april 2005

Jong talent sprankelt bij NNO

De veertienjarige Didel Bish nam gistermiddag plaats achter de vleugel en zette samen met het Noord Nederlands Orkest het tweede deel van Concert voor piano en orkest in D-grote terts van Haydn in. Voor deze talentvolle jonge pianiste een enorme belevenis, maar ook voor de toehoorders in de Leeuwarder Harmonie een mooie muzikale ervaring. Didel is een van de drie jonge musici die eerste werden op onder andere het Prinses Christina Concours en de Jordens Viooldagen. Het drietal mocht gistermiddag als solist optreden tijdens een concert van het Noord Nederlands Orkest.

Dossiermaandag, 4 april 2005

Goal in One


Dossiermaandag, 4 april 2005

Van misdienaar naar hogepriester


Dossiermaandag, 4 april 2005

Ring leidde tot oplossing van mysterie

Holwerd/Veenwouden – Broer Bleinsma (66) uit Veenwouden was vijf jaar toen hij in de vroege ochtend van 26 juni 1943 het zwarte slijk van de Waddenzee tot ver op de dijk bij Holwerd opgespat zag. Enkele uren daarvoor had zich een Engelse bommenwerper vlak voor de dijk in zee geboord. Het toestel was beschoten en daarna brandend over de Noord-Friese kust gevlogen. Een joodse onderduiker bij de buren van Bleinsma die het waagde ’s nachts naar buiten te gaan, zag het toestel die nacht overkomen en hoorde de knal.

Hoofdartikelmaandag, 4 april 2005

De media-paus…

Hij leefde als media-paus en hij is als media-paus gestorven. Miljoenen en miljoenen mensen in grote delen van de wereld hebben het sterven gevolgd van paus Johannes Paulus II. Wellicht hebben nog nooit zo veel mensen op de wereld zo veel belangstelling gehad voor het sterven van een mens.

Regiomaandag, 4 april 2005

Asielzoekerscentrum Appelscha nog

Appelscha – Het asielzoekerscentrum van Appelscha gaat deze zomer dicht. Op 31 augustus zal het centrum de poorten sluiten. Dat heeft het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA)besloten vanwege de teruglopende stroom asielzoekers.

Regiomaandag, 4 april 2005

Veel boten op nieuwe Zwette

Sneek – De pas geopende motorbootroute tussen Leeuwarden en Sneek heeft afgelopen weekeinde veel watersporters getrokken. Vele tientallen motorjachten maakten gebruik van de twee weken geleden geopende route.Baukje de Vries die op de kruising Zwette-Mantgumerfeart woont bij Mantgum, precies halverwege de route, vertelt dat het opvallend druk was afgelopen weekeinde. Niet alleen het grote aantal boten viel haar op, ,,maar de schepen waren ook veel groter dan voorheen’’, zegt De Vries. Veel watersporters sloegen bij Mantgum even af om dit dorp te bezoeken.

Regiomaandag, 4 april 2005

Asbest vrij bij brand Leeuwarder jachthaven

Leeuwarden – Bij een brand in een loods van de Nieuwe Leeuwarder Jachthaven afgelopen nacht is asbest vrijgekomen. Het jachthaventerrein en het aangrenzende industrieterrein zijn drie uur lang afgesloten geweest omdat onduidelijk was in hoeverre de asbest zich had verspreid.

Regiomaandag, 4 april 2005

Optuigen dorpshuizen schiet door’

Leeuwarden – Dorpen moeten voorzichtig zijn met de bouw van dorpshuizen. Dat zegt R. Engbersen van het NIZW. De multifunctionele centra zijn vaak duur en kan in sommige gevallen de ,,de nagel aan de doodskist’’ zijn voor een dorp.

Regiomaandag, 4 april 2005

Vogels broeden veel eerder

Vogels broeden steeds eerder. De vondst van het eerste kievitsei ligt tegenwoordig zo’n twaalf dagen eerder dan rond 1900. Het is een teken dat kieviten (ljippen ) steeds eerder in het voorjaar zijn gaan broeden, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek.

Sportmaandag, 4 april 2005

Gorter zoekt aansluiting met nationale top

Leeuwarden - Seije Gorter wordt in Fryslân al een aantal jaren gezien als een aanstormend judotalent. Zelf weet de 18-jarige sporter uit Twijzelerheide dat het op de mat vaak nog net niet lukt omdat zijn optreden eigenlijk nog wat te statisch is. Om de laatste stap te maken, wordt daar al een aantal jaren hard aan gewerkt.

Sportmaandag, 4 april 2005

‘Misslaan naar de bal’ wordt weer strafbaar

Franeker - Het komende kaatsseizoen zullen de senioren weer moeten oppassen niet op een bal te slaan die waarschijnlijk kwaad gaat. Een dergelijke actie gaat weer punten kosten. Het experiment dat vorig seizoen gestart was en ‘slaan naar een uiteindelijk foute bal’ onbestraft liet, is overwegend als onbevredigend ervaren. Het hoofdbestuur wilde de nieuwe regel nog een seizoen evalueren en ook uitbreiden naar alle categorieën.

Sportmaandag, 4 april 2005

‘We hebben geknokt voor wat we waard waren’

Heerenveen – Zonder dertigers (gemiddelde leeftijd 23,45 jaar) in de ploeg en met zes spelers die pas dit seizoen naar het Friese Haagje kwamen, versloeg Heerenveen zaterdagavond Ajax. ,,We hebben geknokt voor wat we waard waren’’, zei de jongste van het stel, Jeroen Drost (18). ,,Jonge jongens willen wel, dat is het voordeel.’’

Sportmaandag, 4 april 2005

Heerenveen is Ajax de baas in competitie

Heerenveen – In oktober vorig jaar behaalde SC Heerenveen een historische zege tegen Ajax in de Amsterdam Arena. In het Abe-Lenstrastadion werden de Amsterdammers al drie keer verslagen en ook zaterdag waren de Friezen in eigen huis de baas. De formatie van Gertjan Verbeek pakte dit seizoen derhalve zes punten van de gewezen kampioen. Een record.

Weermaandag, 4 april 2005

Koeler

Vanmiddag vanuit het westen bewolking, gevolgd door buien. Vannacht wat regen en morgen een droge dag met flink wat zon. Het wordt morgen met 12 tot 14 graden wel koeler en er staat een matige tot vrij krachtige wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties