De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 april 2008.

Cultuurvrijdag, 4 april 2008

.NNO eert componist Cees Bijlstra

Voor een bijna uitverkochte zaal speelde het Noord Nederlands Orkest gisteravond muziek van de Friese componist Cees Bijlstra (1946-2004) en begeleidde het Nynke Laverman in een selectie uit haar veelzijdige liedrepertoire. Met Jacob Slagter als dirigent was het Fryslân boppe.

Hoofdartikelvrijdag, 4 april 2008

Pratende camera’s...

Leeuwarden is van plan ‘sprekende’ camera’s te installeren. Politieagenten in de meldkamer die de beelden van de camera bekijken, kunnen mensen die zich misdragen via een luidspreker meteen aanspreken op hun gedrag. Van de camera zou een preventieve werking uitgaan. Volgens de gemeente beginnen mensen niet aan strafbaar gedrag als ze weten dat alles wat ze doen live wordt gevolgd. Het idee van de sprekende camera komt uit Engeland. Daar zou deze aanpak tot successen hebben geleid in de strijd tegen criminaliteit.

Regiovrijdag, 4 april 2008

Oh ja, er staat ook nog een boom; zó achteloos

Leeuwarden - De bomenridders in Leeuwarden bestaan één jaar. De groep betrokken burgers, die bezwaar maakt tegen het onnodig kappen van bomen, heeft het inmiddels geschopt tot gesprekspartner van de gemeente. Maar het militante imago staat bredere steun van het publiek nog in de weg.

Regiovrijdag, 4 april 2008

Klink: geen geld, wel begrip

Harlingen - Minister Klink van Volksgezondheid heeft gistermiddag geprobeerd om een sfeer van vertrouwen terug te krijgen in de discussie rond de toekomst van de MCL-vestiging in Harlingen. Hij ging een uur lang in gesprek met vertegenwoordigers van de MCL-directie, de cliëntenraad, de staf en de ondernemingsraad.

Regiovrijdag, 4 april 2008

Bunker onder Engelsche Tuin? ‘Gaan vut juh’

Harlingen - De voličre in de Engelsche Tuin, die kennen de meeste Harlingers wel. Maar als Dick Manshande vertelt dat onder het grasveld voor die vogelkooi een joekel van een bunker uit de Tweede Wereldoorlog zit, dan oogst hij alom verbazing. ,,‘Gaan vut juh’, roepen ze dan. Je kent het wel hč?” Bulderende lach.

Regiovrijdag, 4 april 2008

Fryslân weet rijkskorting te beperken

Den Haag - Fryslân wordt minder gekort op het Provinciefonds. De regering bezuinigt deze kabinetsperiode 800 miljoen euro op dat fonds. Fryslân zou elk jaar 17,5 miljoen euro minder krijgen. Van meet af heeft gedeputeerde Galema daartegen geageerd. Gisteren is een andere verdeling afgesproken, waardoor Fryslân maar voor 15,5 miljoen euro wordt gekort.

Regiovrijdag, 4 april 2008

Eurocommissaris: taalkeuze moet vrije keuze zijn

Leeuwarden - Wat kunt u, een Roemeen, inwoner van een nieuwe EU-lidstaat, ons als eurosceptisch land vertellen over het belang van Europa? De vraag bracht eurocommissaris Orban, gisteravond te gast in It Aljemint in Leeuwarden, wat van zijn stuk.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 april 2008

Joodse christenen kritisch op Israëlnota

Amersfoort - Een groep Messiasbelijdende Joden hebben in een open brief aan de synode van de Protestantse Kerk hun kritiek geuit op het rapport over het Israëlisch-Palestijnse conflict dat de synode volgende week bespreekt.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 april 2008

‘Zo breed mogelijke reflectie op zending’

Amersfoort - De Nederlandse Zendingsraad (NZR) wil met haar nieuwe blad TussenRuimte. Tijdschrift voor Interculturele Theologie ,,staan voor de dynamiek van de zending zoals die vandaag gestalte krijgt, en daarop reflecteren.” Het magazine is de opvolger van Wereld en Zending, dat na 36 jaar ophoudt te bestaan.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 april 2008

‘Stop de stammenstrijd’

Peńiscola - ,,Veel zendingswerkers in rooms-katholieke landen doen alsof het evangelie pas voor het eerst samen met hen het land binnen komt wandelen.” Dat zei Trevor Morrow, voorganger van een Presbyteriaanse Kerk in Lucan, een voorstad van Dublin, Ierland, op een conferentie van zendingsorganisatie ECM. ,,De manier waarop meningsverschillen worden uitgevochten tussen protestanten en rooms-katholieken lijkt op stammenstrijd.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties