De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 4 mei 2011.

Cultuurwoensdag, 4 mei 2011

Presentatie tweede boek van de Friese schilder Verhey

Oldeholtpade - Uitgeverij Aspekt heeft het tweede boek van schilder Anton Verhey uit Oldeholtpade met de titel Taferelen uit de Geschiedenis deze week uitgebracht. In het boek zijn de belangrijkste historieschilderijen van de schilder opgenomen. Het bevat 82 afbeeldingen in kleur. De schilder heeft het boek opgedragen aan zijn vrouw Marry.

Cultuurwoensdag, 4 mei 2011

Jochum van der Woude wint Write Now! in Fryslân

Leeuwarden - De provinciale voorronde van de landelijke schrijverswedstrijd Write Now! is gisteren gewonnen door Jochum van der Woude uit Hurdegaryp. De wedstrijd is bedoeld voor jongeren. De Friese voorronde werd gehouden in Poppodium Romein in Leeuwarden.

Cultuurwoensdag, 4 mei 2011

Fietsroute langs zeven werken barmhartigheid

Deinum - Zeven kerken in de gemeentes Littenseradiel en Menameradiel doen eind deze maand mee aan het project Fietsen langs kerken en kunst. Een achttien kilometer lange fietsroute voert langs de kerken van Deinum, Blessum, Boksum, Leons, Baard, Easterlittens en Winsum. In elke kerk is een van de zeven werken van barmhartigheid te zien van kunstenaar Frans Franciscus. Dat heeft een woordvoerder gisteren gemeld.

Economiewoensdag, 4 mei 2011

Mogelijk actie bij tabakfabriek ITG

Joure - Het personeel van Imperial Tobacco Group (ITG) in Joure dreigt met een staking. 240 werknemers van de shagfabriek hebben zich solidair verklaard met zestig werknemers die worden uitgesloten van een verhoging van het loon. Vakbond CNV Vakmensen heeft het bedrijf daarom een ultimatum gesteld dat vrijdagmiddag afloopt. De bond is in onderhandeling over een driejarige cao met een loonsverhoging van 6 procent. De directie wil echter zestig man niet die 6 procent geven. Als ITG dat salarisplan voor vrijdagmiddag niet heeft teruggedraaid, volgt een staking.

Hoofdartikelwoensdag, 4 mei 2011

Herdenken...

Herdenken zonder kennis van de geschiedenis is een farce: herdenken veronderstelt kennis van de geschiedenis. Want de geschiedenis is een aanleiding en de reden voor het herdenken. Ziehier de reden voor blijvende aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, zolang op 4 mei de doden worden herdacht uit de deze oorlog.

Regiowoensdag, 4 mei 2011

Resten van spoor Stavoren ontdekt

Stavoren - Bij de aanleg van spoor voor de stoomtrein bij Stavoren zijn restanten blootgelegd van het oude emplacement van de havenstad. Het gaat om twee grote draaischijven waarop de locomotieven werden gekeerd en een grote waterkelder van vier meter diep, afgezet met estrikken (geglazuurde tegels) en voorzien van een dikke granieten rand.

Regiowoensdag, 4 mei 2011

Vaker huisverbod na geweld

Leeuwarden - Er is vorig jaar in Fryslân 109 keer een huisverbod opgelegd aan plegers van huiselijk geweld. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal (59) dat in 2009 een contactverbod kreeg. Dat staat in het jaarverslag van Fier Fryslân.

Regiowoensdag, 4 mei 2011

Schoolschrift uit 1943 moet ook van die zolder af

Leeuwarden - Een schoolschrift uit 1943 met de verbeteringen in het rood erbij en een doos vol papieren en krantenknipsels uit oorlogstijd. ,,Ik heb maar een greep gedaan”, zegt Ariena Hofstra. Ze leverde gisteren bij de Actie Niet Weggooien van het Verzetsmuseum in Leeuwarden wat spullen in die haar ouders hebben verzameld. ,,Ik vind het toch belangrijk dat het niet verloren gaat. Een ander gooit het misschien weg, maar het moet een beetje met respect behandeld worden.”

Regiowoensdag, 4 mei 2011

‘Ontkennen krimp in visie wonen is dom’

Stiens - Zeventien inwoners uit Stiens maken zich zorgen over de Woonvisie van de gemeente Leeuwarderadeel. ,,Daarin wordt onder meer voorzien in de bouw van 420 woningen in de komende twintig jaar. Maar wie moeten daarin wonen?”, zegt woordvoerder Klaas Elgersma van de verontruste Stiensers.

Regiowoensdag, 4 mei 2011

Breed pact om aantal ganzen te beperken

Leeuwarden - Door het afschieten van ganzen, en door niet-inheemse ganzen niet meer de beschermde status te geven, moet in het hele land het ganzenprobleem worden aangepakt. Dat stellen acht boeren-, jacht- en natuurorganisaties in Nederland, waaronder It Fryske Gea.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 mei 2011

Gospelartiest Robin Mark 15 mei in Leeuwarder kerk

Leeuwarden - Gospelartiest Robin Mark treedt zondag 15 mei op in Leeuwarden. Hij doet de Salvatorkerk aan in het kader van een tournee door ons land. Robin Mark komt uit Belfast (Noord-Ierland) en is een zanger, songwriter en aanbiddingsleider. Hij heeft verschillende liederen geschreven die in kerken over de hele wereld worden gezongen. Met name het lied Days Of Elijah werd in Nederland bekend nadat het opgenomen werd in de Opwekkingsbundel als De tijd van Elia.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 mei 2011

Speeddateavond levert nog geen nieuwe ouderlingen op

Britsum - In talloze gemeenten wordt op dit moment weer gezocht naar nieuwe kerkenraadsleden. Een nieuwe aanpak biedt geen garantie voor succes, merkte de Gereformeerde Kerk van Britsum, Koarnjum en Jelsum. De gemeente koos vorige maand voor een originele aanpak: 31 mensen die geschikt werden geacht voor het ambt van diaken of ouderling waren uitgenodigd voor een ‘speeddate’ bij de huidige ambtsdragers.

Sportwoensdag, 4 mei 2011

Sjoerd de Vries naar APPM

Groningen - Sjoerd de Vries rijdt komend seizoen voor het schaatsteam APPM. De 22-jarige sprinter uit Uitwellingerga is voormalig wereldkampioen bij de junioren en specialist op de 1000 meter. Eind maart maakte de Vries bekend te zullen stoppen bij Control, waar hij sinds 2009 onder contract stond. Onder leiding van Gerard van Velde hoopt hij de tot dusver uitgebleven internationale doorbraak bij de senioren wel te maken. De Vries is de vijfde sprinter bij APPM, naast Michel Mulder, Jacques de Koning, Hein Otterspeer en Jesper Hospes, die twee weken geleden de overstap maakte.

Sportwoensdag, 4 mei 2011

Afonso Alves scoort er ook in ‘zandbak’ lustig op los

Tussen augustus 2006 en januari 2008 zorgde hij ervoor dat alle geschiedenisboeken over SC Heerenveen herschreven moesten worden. Goal na goal bracht hij op het scorebord. Een mooie toekomst, één bij een grote Europese club, werd hem voorspeld. Maar slechtgevulde tribunes, een imam die vanuit een naburige moskee het kleine clubje aanwezige supporters overstemt en een soms abominabel niveau zijn anno 2011 de - bijna genante - omstandigheden waaronder de inmiddels 30-jarige Afonso Alves zijn centen verdient. In de zandbak van Qatar. Bij Al Rayyan, om precies te zijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties