De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 4 juli 2005.

Cultuurmaandag, 4 juli 2005

Yn de betsjoening

Tongersdeitejűn hie de premiere fan it earste iepenloftspul fan de Harkema plak fine sillen, mar de waargoaden hiene it oars yn’t sin,: it reinde dat it eaze. Alle spilers al yn de grime, mar it beslút moast falle: it gie oer. Dat is wat by iepenloftspullen heart: it spul mei it waar.

Cultuurmaandag, 4 juli 2005

Drama fan Jan Hut

Doel fan Ferdivedaasje Jobbegea is om meiinoar wat gruts te bringen. Dat is slagge mei it iepenloftspul Hurd om Hut. Der hawwe 220 minsken oan meiwurke.

Cultuurmaandag, 4 juli 2005

Verfrissend spel Gustav Leonard

De nestor van de authentieke uitvoeringen van renaissance tot en met de muziek uit de klassieke periode Gustav Leonard gaf zaterdagavond een concert op het prachtige Schnitgerorgel van de Jacobikerk te Uithuizen. Dit orgel werd in 1701 door de bekende Duitse orgelbouwer Arp Schnitger gebouwd, later door verschillende orgelbouwers zoals Hinsz, Lohman en van Oeckelen uitgebreid of veranderd en in 2001 door Bernard Edskes volledig gerestaureerd. Het orgel geniet grote internationale bekendheid als één van de best bewaarde Schnitgerorgels, er zijn dan ook door tal van gerenommeerde organisten opnames van dit instrument gemaakt.

Dossiermaandag, 4 juli 2005

De ronde van Frankrijk, om te bewaren


Dossiermaandag, 4 juli 2005

Schrale troost


Economiemaandag, 4 juli 2005

In Fryslân grootste stijging van aantal faillissementen

Amsterdam - In de eerste helft van 2005 zijn in Fryslân 136 faillissementen uitgesproken. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging van 28 procent. Fryslân is daarmee de provincie met de grootste relatieve stijging. In de provincie Groningen ging het om een stijging van 18 procent van 155 naar 183. Dit meldde financieel bureau Graydon vanochtend.

Hoofdartikelmaandag, 4 juli 2005

De kritiek van Van Aartsen…

Van Aartsen, de fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, is op oorlogspad. Zijn meest recente daad is het uiten van kritiek op burgemeester Cohen van Amsterdam. Volgens Van Aartsen heeft Cohen het helemaal niet goed gedaan met de beveiliging van minister Verdonk, tijdens haar aanwezigheid bij de herdenking van de slavernij. Ze kon het woord nauwelijks voeren en besloot de kranslegging bij het monument niet te doen.

Regiomaandag, 4 juli 2005

Nederlands beademt het Frysk intensiever

Leeuwarden – It Frysk wordt steeds meer beademd door de Nederlandse taal. Dat concludeert Hindrik Sijens na een uitgebreid onderzoek naar ‘Neologismen yn it Frysk’. Zijn onderzoek staat opgetekend in It Beaken , het tijdschrift van de Fryske Akademy.

Regiomaandag, 4 juli 2005

Personeel corporatie is akkoord met plan

Grou – De kou is uit de lucht bij de Corporatie Holding Friesland (CHF). De bonden hebben kunnen bereiken dat medewerkers die ondergebracht worden bij de nieuwe bv Vorum, bij eventueel faillissement van de bv terug kunnen keren naar de CHF. De corporatie gaat nog bekijken of ze de dertig medewerkers daadwerkelijk zullen detacheren naar Vorum of binnen de eigen muren houden.

Regiomaandag, 4 juli 2005

Drachtster skűtsjes verrassen bij Lemmer

Lemmer – De twee Drachtsters skűtsjes bepaalden afgelopen zaterdag verrassend genoeg de jubileumwedstrijd van de Sintrale Kommisje Sklűtsjesilen (SKS) in de baai van Lemmer. Even zag het er naar uit dat de debuterende skűtsjeschipper, Albert Visser van de Twee Gebroeders, de wedstrijd ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de SKS zou winnen. Op de meet werd hij evenwel verslagen door plaatsgenoot Jitse Grondsma van d’Halve Maen.

Regiomaandag, 4 juli 2005

Eilanden moeten samenwerken om ‘onbekende toerist’ aan te spreken

Ameland – De waddeneilanden moeten samen proberen om Europeanen die ‘nog nooit van het gebied gehoord hebben’ als toerist te lokken. Daarbij moet vooral worden gedacht aan mensen uit Scandinavië en de voormalige oostbloklanden. Dat zegt directeur P. Smit van de VVV Ameland, die ook voorzitter is van de Waddenfederatie van VVV’s. ,,Zeker nu het toerisme vanuit het traditionele verzorgingsgebied wat onder druk staat, moeten we proberen de vijver wat groter te maken”, zegt Smit.

Regiomaandag, 4 juli 2005

Nooit iemand gezien die controleert’

Gerichte controles en hoge boetes die konden oplopen tot 4500 euro per sigarettenautomaat. Dat werd horecaondernemers in het vooruitzicht gesteld door de Voedsel en Warenautoriteit VWA. Op 1 juni vorig jaar moesten alle sigarettenautomaten zijn voorzien van een ontgrendelingssysteem en moesten te automaten in het zicht hangen.

Regiomaandag, 4 juli 2005

Geboortecijfer in korte tijd

Leeuwarden – Fryslân heeft te maken met een onverwacht snelle daling van het aantal geboorten. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 14 procent minder kinderen geboren dan in diezelfde periode in 2004.

Weermaandag, 4 juli 2005

Veel regen 

Er valt vanmiddag veel regen tijdens passage van een actieve storing met zware onweersbuien. Vanavond en vannacht komen er opklaring voor, met af en toe een bui en minimumtemperaturen rond 12 graden. Morgen hebben we te maken met enkele buien, soms met onweer bij 19 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties