De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 4 juli 2006.

Dossierdinsdag, 4 juli 2006

Klinsi’s sprong


Dossierdinsdag, 4 juli 2006

Vrouwen staan eindelijk niet meer buitenspel


Hoofdartikeldinsdag, 4 juli 2006

De WTO...

Het is voor de meeste Nederlanders een vaag begrip: de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zo nu en dan komt het begrip langs in het nieuws, en in vakbladen, bijvoorbeeld voor de landbouw, wordt er over geschreven. In werkelijkheid is de WTO een van de belangrijkste organisaties in de wereld, in die zin dat de WTO het economisch leven van vele miljoenen mensen mee bepaalt. Vooral in de armere landen is de betekenis merkbaar - uitkomsten van het overleg over de wereldhandel kunnen het verschil maken tussen uitzichtloze armoede en het begin van een economische structuur die mensen hoop voor de toekomst geeft. De betekenis van de WTO is er ook in bijvoorbeeld Europa, maar de marges waarop de WTO van invloed is, zijn van een heel andere orde. Binnen de Europese verhoudingen moeten die marges overigens niet worden onderschat. De WTO spreekt bijvoorbeeld over steun aan de landbouw in de Westerse landen. Afbouw van die subsidie heeft gevolgen: niet alleen in een dorpje in Ghana, maar ook in Wommels.

Regiodinsdag, 4 juli 2006

Met het hele nageslacht eventjes terug in Fryslân

Koudum - 13 Mei 1956. De twintigjarige Wietze Bokma laat Oudemirdum achter zich, en vertrekt naar Canada. Alleen. Nu vijftig jaar later is hij even terug in het heitelân. En alleen is hij allang niet meer. Bokma, die sinds zijn emigratie als Winston door het leven gaat, heeft gewoon zijn hele nageslacht meegenomen. ,,Sânenfjirtig minsken. Ik bin sels wol ris faker werom west, mar noch noait mei ús allen”, vertelt hij trots.

Regiodinsdag, 4 juli 2006

Gemeenteraden kritischer

Leeuwarden - Gemeenteraden worden lastiger voor hun voorzitter. Maar wanneer ze de burgemeester naar huis sturen, heeft die dat meestal toch vooral aan zichzelf te wijten. Burgemeesters die niet kritisch naar hun eigen functioneren kijken en de signalen van anderen daarover niet goed opvangen, zijn een groot gevaar voor zichzelf.

Regiodinsdag, 4 juli 2006

Scoren voor Roemeense huisjes

Kollumerzwaag - De benodigde driehonderd euro voor de reis had hij zomaar bij elkaar. De dertienjarige Corné Regnerus uit Kollumerzwaag vertrekt op 8 augustus voor tien dagen naar Roemenië. Samen met vijftien andere tieners uit zijn kerk, de Jozua Gemeente in Kollumerzwaag, gaat hij in de stad Cluj Napoca huisjes bouwen voor dakloze zigeuners.

Sportdinsdag, 4 juli 2006

Redelijke start Friezinnen op WK Yngling

La Rochelle - De Friezinnen zijn bij het WK Yngling in Rochelle redelijk begonnen. Marije Faber uit Sneek staat er na twee zeilproeven het beste voor met Sandy Mulder en Floortje Hendriksen. Het onervaren drietal staat vijfde na een derde en zevende plek.

Sportdinsdag, 4 juli 2006

Basketballer Logan kiest voor Mexico

Leeuwarden - Basketballer Dallas Logan speelt volgend seizoen in Mexico. De guard, die ook een contractaanbieding van de Leeuwarder eredivisonist Woon!Aris op zak had, koos voor de sterkere competitie in Midden-Amerika en gaat daar spelen voor Algodoneros Torreon in de LNBP, de hoogste divisie in het land.

Sportdinsdag, 4 juli 2006

Wesseling ziet het wel zitten in mentaal sterk Cambuur

Leeuwarden - Een seizoen vol kommer en kwel is (bijna) vergeten. Tijd voor nieuw elan en voor de zoveelste maal de schouders eronder. Cambuur Leeuwardens vakantie is voorbij er moet weer gewerkt worden. Tijd voor de eerste training onder ditmaal tropische omstandigheden. Op de valreep trok de club nog twee nieuwe spelers aan: Shutlan Axwijk (20) kwam van de jeugd FC Groningen en Leon Ramos verwisselde FC Omniworld voor Cambuur. Beide voetballers tekenden een contract van een jaar, van wie Ramos op amateur-basis.

Sportdinsdag, 4 juli 2006

Faber houdt hoofd koel in bizarre ontknoping

Nieuw-Roden - De handen gingen niet omhoog, maar natuurlijk was Ytzen Faber blij. Voor het eerst mocht de 23-jarige hardfietser uit Easterwierrum het zoet van de overwinning smaken, al zat daar gisteravond in Nieuw-Roden wel wat een bijsmaakje aan. Hoe dank ook, Faber won de derde etappe in de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Bert Krans uit de Wilp mocht aan het einde van de derde dag opnieuw de gele leiderstrui aantrekken.

Sportdinsdag, 4 juli 2006

Wopke de Vries pakt Nederlands damtitel

Enkhuizen - Damwelp Wopke de Vries is damkampioen van Nederland geworden in de jeugdcategorie tot en met 10 jaar. De Friese titelhouder van damclub Ons Genoegen uit Drachten scoorde in dit weekeinde in Enkhuizen 15 punten uit 9 ronden. Daarmee bleef hij Jannes Kromhout één punt voor.

Weerdinsdag, 4 juli 2006

Tropisch

Opnieuw krijgen we tropische toestanden met maxima rond 30 graden. Op de eilanden is het ook warm met 28 graden. De wind is zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten. Morgen krijgen we ook tropisch weer, maar de kans op enkele onweersbuien neemt ’s middags toe.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties