De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 4 augustus 2003.

Bijschriftmaandag, 4 augustus 2003

Het leven heiligen

In onze traditie hebben we geleerd om te bidden voor het eten en te danken na het eten.

Cultuurmaandag, 4 augustus 2003

Rigoletto in de tijd van de Flower Power

Zelden zullen zangers in een schouwburg zo vaak uit de kleren moeten als Gilda en hertog Duca in de operafilm Rigoletto. De film naar Verdi’s opera draait momenteel in de rietlanden bij Spanga.

Cultuurmaandag, 4 augustus 2003

Sneker feestje op IJsbaanterrein

Dat er in Fryslân nog steeds prima muziek wordt gemaakt, bleek zaterdag tijdens het Sneekwave Festival 2003 op het IJsbaanterrein in Sneek. Op het programma stonden diverse locale acts, die de circa achthonderd belangstellenden in feeststemming brachten. De landelijk bekende bands Green Lizard en Intwine maakten het feest compleet.

Expomaandag, 4 augustus 2003

Aldeboarn, Doopsgez. Kerk: expo Anutosh Gudrun, acrylwerk met thema Reflecties, t/m 24 aug.

Hoofdartikelmaandag, 4 augustus 2003

Schiphol: kulnormen…

Anderhalf uur rijden van hier hebben elke nacht 260.000 mensen last van het vliegverkeer. Ze zijn op een punt beland waar hun vertrouwen in de Schipholdirectie en in de landspolitiek tot een minimum is gedaald. Twee incidenten deden zich de afgelopen maand voor.

Regiomaandag, 4 augustus 2003

Warmte doet preken met opgestroopte mouwen

Leeuwarden – Het weekeinde was warm, de komende dagen wordt het nog warmer en ook voorspellingen voor de lange termijn laten felle zonnetjes zien op de landkaart. De stralen van de zon slaan genadeloos toe: ze doen predikanten de mouwen opstropen, laten het blad van de boom vallen en het water verdampen. Verschillende instanties bereiden zich voor op tijden van grote droogte.

Regiomaandag, 4 augustus 2003

Burdaarder komt om bij eenzijdig ongeval

Rinsumageest – De 45-jarige Tjeerd Hayma uit Burdaard is gisterochtend overleden bij een eenzijdig auto-ongeval op de Klaarkampsterweg in Rinsumageest. Hij belandde met zijn auto in een sloot.

Regiomaandag, 4 augustus 2003

‘Pake, gefeliciteerd’ - dan mis je het thuisfront erg

Kazan, zaterdag 2 augustus. Al weer een vrije dag, na een week fietsen, in Kazan. Een prachtige stad, 1,1 miljoen inwoners, met een Kremlin (oude ommuurde stad). Voor het eerst een stad met een oude binnenstad. Het Leninplein is net als iedere stad, maar het oude gedeelte heeft toch aanmerkelijk meer. De stad ligt aan de Wolga.

Regiomaandag, 4 augustus 2003

Het laatste stukje van Eise’s puzzel is terecht

Franeker - ,,Dit is het laatste stukje van de puzzel”, zegt conservator/directeur Adrie Warmenhoven van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Trots houdt hij de lei in zijn armen.

Regiomaandag, 4 augustus 2003

‘Meer ruimte voor bouw huurwoningen’

Joure – Woningstichting Haskerland in Joure wil dat gemeenten in hun bestemmingsplannen meer ruimte maken voor het bouwen van huurwoningen. Dit blijkt uit het zojuist verschenen jaarverslag van de woningstichting.

Geloof & Kerkmaandag, 4 augustus 2003

Een extra scheutje van de Geest

Leeuwarden - De Charismatische Werkgemeenschap Nederland (CWN) viert in september haar dertigjarig bestaan. Wat heeft de gemeenschap gebracht en hoe gaat ze zich de komende tijd roeren? De initiatiefnemer en de huidige voorzitter aan het woord.

Geloof & Kerkmaandag, 4 augustus 2003

Pater Titus Brandsma, een spirituele gids

Het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen hield van 23 tot 27 juli een bezinningsreis naar het vroegere concentratiekamp Dachau, de plaats waar de Bolswarder pater Titus Brandsma in 1942 stierf. Auke Steensma (61) uit Burgum was als enige protestant mee met de groep van 26 katholieken. Hij schreef een persoonlijk verslag over de reis.

Sportmaandag, 4 augustus 2003

Cambuur lost grootste zorg op

Oudega - Dick de Boer kan na zaterdag eindelijk rustig slapen. De trainer van Cambuur Leeuwarden kon maar geen leider vinden in de achterhoede, maar sinds de komst van verdediger en routinier Bernard Schuiteman lijkt dat probleem opgelost. Tegen Stormvogels/Telstar in Oudega gaf dat de ploeg meteen al moed.

Sportmaandag, 4 augustus 2003

Harmen op z’n eigen wijze naar kampioenstitel

Rijs - Het concours hippique in Rijs kreeg met als hoogtepunt twee kampioenschappen op het programma, zaterdag twee verrassende winnaars. Bij het Nederlands kampioenschap voor Friese paarden voor de sjees gereden door dames ging de titel naar Hennie Postma uit Koufurderige. Maar eigenlijk reed de negenjarige ruin Harmen gewoon op zijn eigen wijze naar de nationale titel.

Sportmaandag, 4 augustus 2003

Pappen en nathouden bij aarzelende start van de Sneekweek

Kolmeersland - De 68ste Sneekweek kende dit jaar, evenals de editie van twee jaar geleden, een aarzelende start. Het was de eerste twee dagen van het grootste zeilevenement van Europa op binnenwater prachtig mooi weer. Maar niet voor de zeilers die heel veel geduld moesten opbrengen om aan hun trekken te komen. Het was vaak een kwestie van pappen en nathouden en het duurde de eerste twee dagen tot ver in de middag eer de wind de kop opstak en er gestart kon worden.

Sportmaandag, 4 augustus 2003

Herman Sprik debuteert met koningstitel; Johannes Dijkstra zet zegereeks voort

Witmarsum – Een debutant die, nota bene in eigen dorp, debuteert met een koningstitel en een nimmer verwachte PC-koning die andermaal een succesvolle gooi doet naar de zege. Het kon gisteren allemaal op de vrije formatiepartij in Witmarsum waar Johannes Dijkstra, vier dagen na zijn PC-triomf, met zijn nieuwe maten Herman Sprik en Arie den Breejen opnieuw wist te winnen. In de finale klopte trio Dijkstra zondag het partuur van Johan van der Meulen, Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra met 5-3 en 6-0. Debutant Herman Sprik was de grote verrassing van de dag en werd terecht tot koning van de partij uitgeroepen.

Sportmaandag, 4 augustus 2003

Allereerste sprong Haanstra is goud waard

Zwaagwesteinde - Met de wedstrijd van Buitenpost van vrijdag nog in de benen, stonden de fierljeppers de dag erna alweer in Zwaagwesteinde op de schansen. Het nieuwe Fries record van Henk Schievink van de dag ervoor was ook daar het gesprek van de dag. Uitgerekend de man die vrijdag zijn record kwijt raakte, ging zaterdag met de zege aan de haal. Klaas Haanstra pakte met 17.60 meter zijn derde dagtitel van het seizoen.

Weermaandag, 4 augustus 2003

Zeer warm

Vandaag is het zeer warm zomerweer met een maximum temperatuur van 27 graden. De zon schijnt volop en de oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig. Morgen wordt het een graadje warmer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties