De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 4 augustus 2005.

Cultuurdonderdag, 4 augustus 2005

Hijink speelt orgel met klavecimbeltechniek

Christa Hijink, cantororganist van de Bergkerk te Amersfoort, bespeelde woensdagavond het Van Damorgel in de Hervormde Kerk van Langweer. Naast deze muzikale functie heeft ze een zakelijk beroep als organisator van festivals en helpt zij organisten bij het aanboren van sponsorgelden. Daarbij heeft zij ook nog kans gezien zicht breed kerkmuzikaal te scholen, want naast orgel studeerde ze ook nog koordirectie, kerkmuziek en klavecimbel. Dit laatste, de klavecimbelstudie, kwam haar woensdagavond zeer goed van pas bij het spelen van haar programma met oude muziek op het orgel in Langweer.

Cultuurdonderdag, 4 augustus 2005

Een ‘geleerd’ Bachconcert

Het verhaal gaat dat een zekere graaf Hermann Carl von Keyserlingk rond 1740 Johann Sebastian Bach een compositieopdracht verstrekte. Toen het werk af was (een Aria mit 30 Veränderungen ), was het Bachs leerling Johann Theophil Goldberg die het de aan slapeloosheid lijdende graaf bij voorkeur ’s nachts moest voorspelen.

Economiedonderdag, 4 augustus 2005

Oogstverwachting suikerbieten dit jaar bovengemiddeld

Bergen Op Zoom – De oogstverwachting voor suikerbieten ligt dit jaar boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Vergeleken met het gemiddelde komt de suikeropbrengst in dit jaar naar verwachting uit rond de 9,9 ton suiker per hectare. Dat is 4 procent boven het gemiddelde van 9,5 ton per hectare. Dit meldt het kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt in Nederland IRS. De opbrengst is echter 9 procent lager dan die in de jaren 2003 en 2004. Toen was er sprake van een recordopbrengst.

Economiedonderdag, 4 augustus 2005

Supermarktkoepel wil meer koopzondagen

Leidschendam – De landelijke regelgeving om supermarkten maar twaalf zondagen per jaar open te laten zijn moet op de helling. Dat is de intentie van de overkoepelende organisatie van de supermarkten CBL. De organisatie wil de bevoegdheden leggen bij de gemeenten waardoor die zelf kunnen bepalen of de supermarkten vaker open kunnen. Dat kan er toe leiden dat er landelijk meer supermarkten op zondag open gaan.

Hoofdartikeldonderdag, 4 augustus 2005

Winkeltijdenwet…

Binnenkort wordt bekeken hoe de Winkeltijdenwet functioneert. Deze trad bijna tien jaren geleden in werking en betekende een forse uitbreiding van de openingsmogelijkheden, bijvoorbeeld op zondag. De regel werd dat maximaal twaalf zondagen per jaar de winkels open mochten. In zogeheten toeristische gebieden mogen er meer koopzondagen zijn.

Regiodonderdag, 4 augustus 2005

Eerste zege Syperda met Joure

Terherne - Allard Syperda heeft gisteren op het Sneekermeer bij Terherne zijn eerste zege behaald met het Jouster skűtsje. Sinds 2003 staat Syperda aan het roer van de Oeral Thús, nadat hij het helmhout had overgenomen van zijn broer Peter. Daarvoor had Syperda driemaal een overwinning behaald als roerganger op de Gerben van Manen van Heerenveen.

Regiodonderdag, 4 augustus 2005

Kinderopvang Burum wil al uitbreiden

Hoe is het mensen vergaan die vorig jaar iets bijzonders beleefden, hoe zijn plannen uitgepakt en hoe hebben opmerkelijke gebeurtenissen zich ontwikkeld?

Regiodonderdag, 4 augustus 2005

Toch zware vervuiling Heerenveen

Heerenveen – Een perceel op het industriegebied Heerenveen-Zuid blijkt toch ernstig vervuild te zijn. Het stuk grond ten zuiden van de Kuinder is verontreinigd met cyanide en chloride. Dit blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Heerenveen door Ingenieursbureau Oranjewoud heeft laten uitvoeren. Het onderzoek was nodig omdat de gemeente bezig is het perceel te verkopen aan de heer Libbenga die er een garagebedrijf wil beginnen. Hij wilde absolute garanties over de kwaliteit van de grond.

Regiodonderdag, 4 augustus 2005

Succesvolle kraanvogel moeilijk te betrappen

Ravenswoud – Met professionele kijkers op een stander turen ze al meer dan een uur vanuit de uitkijktoren bij Ravenswoud over het Fochteloërveen. Speciaal voor de kraanvogel zijn de zwagers Herman Rothoff en Henk Fransman uit Noord-Limburg overgekomen. Maar ze hebben weinig geluk. ,,Nog niks gezien”, mompelen ze.

Regiodonderdag, 4 augustus 2005

Rijkswaterstaat graaft bredere geul Ameland

Holwerd/Ameland – De vaargeul van Holwerd naar Ameland wordt verbreed. Rijkswaterstaat hoopt daarmee problemen voor de veerdienst te voorkomen. Een baggerschip moet de geul geregeld uitbaggeren om ervoor te zorgen dat de veerboot niet vastloopt. Voor de lange termijn wordt overwogen een nieuwe geul te graven.

Sportdonderdag, 4 augustus 2005

Tietze bevestigt kwaliteiten met nationale titel

Buitenpost – Met het nationaal kampioenschap in de damesklasse werd duidelijk dat de Tietze zich met Jolanda Schreuder en Sybren Minkema uit Frieschepalen ontwikkelt tot een topper onder de Friese tuigpaarden. Eerder had Schreuder succes onder het zadel met de zevenjarige Fries en gisteren stuurde zij Tietze in Buitenpost naar de eerste titel.

Sportdonderdag, 4 augustus 2005

Chris Wassenaar wil geen Armstrong zijn

Franeker – Chris Wassenaar is de man met de grootste handen van het kaatspeloton en had gisteren derhalve ook een grote vinger in de pap bij het succes van het partuur dat zegevierde op de PC. Sterker nog, de 32-jarige Minnertsgaaster zette de 152ste editie volledig naar zijn hand en werd unaniem gekozen tot koning. Maar zoals een groot kampioen betaamd betrok hij zijn maten Rutmer van der Meer en Jacob Wassenaar ruimschoots in het succes.

Sportdonderdag, 4 augustus 2005

Van der Woud: ‘Wy hienen se pakke kind’

Franeker – Dirk-Jan van der Woud nam gisteren afscheid van de PC met een dubbel gevoel. Een derde prijs is niet slecht, maar toch. Ze waren in de halve finale dichtbij een zege tegen de latere winnaars Rutmer van der Meer, Jacob Wassenaar en Chris Wassenaar. Als de finale afgelopen is moet hij er nog even aan terugdenken. ,,Ik moat bliid węze dat ik sa ôfskied nimme kin, mar wy hienen Chris en dy hjoed pakke kind.’’

Sportdonderdag, 4 augustus 2005

Chris Wassenaar maakt favorietenrol eindelijk waar

Franeker – De 152ste PC was in die zin verrassend dat een favoriet partuur haar status eindelijk weer eens waarmaakte. Rutmer van der Meer, Jacob Wassenaar en Chris Wassenaar deden gisteren op het Sjűkelân wat ze dit hele seizoen al doen; winnen. De exceptionele opslag van ‘dy grutte’ sloeg weer eens de hele bakkerij om.

Weerdonderdag, 4 augustus 2005

Morgen regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties