De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 4 september 2010.

Economiezaterdag, 4 september 2010

Aardappeloogst komt toch op gang

Leeuwarden - Friese akkerbouwers zijn voorzichtig begonnen met de oogst van aardappelen. Dit jaar komt de oogst later op gang doordat het gewas dit jaar niet snel is gegroeid. Door het koude voorjaar en een lange periode van droogte was het lang wachten op voldoende knollen van voldoende grootte.

Economiezaterdag, 4 september 2010

Jonge boer heeft meer kennis nodig

Feanwâlden - Veel jonge boeren die een gerichte mbo-opleiding hebben genoten, hoef je niks meer te vertellen over het telen van aardappelen, het omgaan met koeien of het onderhouden van het materiaal. ,,Het zijn ‘doeners’ die echter gaandeweg ontdekken dat er bedrijfsmatig toch meer van hen wordt verlangd”, zegt woordvoerster Alice Posthuma van Werkplaats Noordoost Friesland. ,,Dat is vooral het geval wanneer ze hun bedrijf meer toekomst willen bieden. Zij lopen bijvoorbeeld tegen een gebrek aan kennis aan bij het overnemen van het bedrijf.”

Hoofdartikelzaterdag, 4 september 2010

De mislukte onderhandelingen...

Het mislukken van de pogingen om tot een VVD-CDA-kabinet te komen met gedoogsteun van de PVV, is verrassend. Noch VVD, noch CDA hadden gedacht dat Wilders zich in deze fase zou terugtrekken. Zijn besluit is teleurstellend voor Rutte (VVD) en Verhagen (CDA). Beiden hebben veel geďnvesteerd in het laten slagen van de pogingen. Dat geldt voor Verhagen op een bijzondere wijze. De afgelopen dagen heeft hij - met hulp van onder anderen minister Donner - alles op alles gezet om de CDA-fractie op één lijn te krijgen. En dat is hem gelukt, ook al was het gesloten front van het CDA een gelegenheidsfront. Iedereen ziet een duidelijke scheiding in denken binnen het CDA en hoe hard de partijleiding en anderen ook roepen dat de fractie eenheid moet uitstralen, wie kan daarin geloven?

Regiozaterdag, 4 september 2010

Op een supboard doen leeftijden er niet langer toe

Franeker - Een moeder staand op een surfplank vaart gemoedelijk peddelend over de Kromme Gracht in Franeker. Tussen de benen haar in zwemvesten gehulde dochters, in volle bewondering. Ze maken een proefvaartje tijdens de SUP 11-City Tour.

Regiozaterdag, 4 september 2010

Van dijken 18 procent te zwak

Leeuwarden - Niet alle Waddenzee- en IJsselmeerdijken in Fryslân voldoen aan de veiligheidsnormen. Uit de laatste inspectie blijkt dat 18,2 procent van de 170 kilometer aan dijk niet aan alle vastgestelde eisen voldoet. Op een paar plaatsen moet vóór 2015 iets gebeuren.

Regiozaterdag, 4 september 2010

Duizend keer luisterend oor in Toon Hermanshuis

Merlijn TorensmaLeeuwarden - Duizend bezoekers hebben het afgelopen jaar een luisterend oor gevonden bij het Toon Hermanshuis Fryslân. De stichting die een plek biedt aan mensen die te maken hebben met kanker denkt dat veel mensen hun weg nog moeten vinden naar het huis. Daarom is gisteren een nieuwe campagne begonnen. Nynke Laverman, ambassadeur voor het huis, schreef er speciaal een liedje voor.

Regiozaterdag, 4 september 2010

Variabel peil is Wetterskip te kostbaar

Leeuwarden - Het invoeren van een zomer- en winterpeil op de Friese boezem is te duur. Die conclusie trekt Wetterskip Fryslân naar aanleiding van een onderzoek waarin de maatschappelijke kosten en baten van zo’n variabel peil op het boezemwater tegen elkaar zijn afgewogen.

Geloof & Kerkzaterdag, 4 september 2010

Deejay en dancegroep op startzondag

Franeker - September is traditioneel de maand van de ‘startzondagdagen’ in veel Friese kerken. Franeker is morgen een van de eerste. De gemeente heeft duidelijk een nieuwe weg ingeslagen en pakt royaal uit.

Geloof & Kerkzaterdag, 4 september 2010

Bidders in felle hesjes over de Leeuwarder Nieuwestad

Leeuwarden - Onder het motto ‘Bidden werkt’ gaat een aantal mensen uit verschillende kerken en gemeenten uit Leeuwarden vanmiddag de straat op om voor mensen te bidden. Op hun felgekleurde hesjes staat: ‘Bidden werkt, mogen wij met je bidden?’

Sportzaterdag, 4 september 2010

Saakstra kandidaat-voorzitter Kaatsbond

Dronryp - Sipke Saakstra (53) heeft zich kandidaat gesteld voor de functie van voorzitter van de kaatsbond (KNKB). De uit Dronryp afkomstige Saakstra, oud-hoofdklasser en in het dagelijks leven locatiedirecteur van Piter Jelles De Foorakker in Sint Annaparochie, is tot op heden de enige kandidaat en zal op 25 november tijdens de algemene ledenvergadering van de bond worden voorgedragen. Er was aanvankelijk voldoende belangstelling voor de functie, maar die mensen trokken zich om uiteenlopende redenen terug. Daarna volgde een herziening van het takenpakket van de voorzitter, waarna Saakstra zich kandidaat stelde. De selectiecommissie en het hoofdbestuur zijn ingenomen met de voordracht van Saakstra, die sinds 2006 actief als hoofdbestuurslid en verantwoordelijk is voor technische zaken en is vice-voorzitter van de KNKB. Hij maakte zich sterk voor het behoud van de kaatssport en door onder andere de kaatsacademie en het kaatsen in teams.

Sportzaterdag, 4 september 2010

Amateurvoetbal kent dit seizoen aantal noviteiten

Leeuwarden - Twee weken geleden was het al de beurt aan de topklassen om af te trappen en vandaag volgt de rest van het amateurvoetbal. Met de invoering van het nieuwe piramidemodel van de KNVB zijn er met ingang van het seizoen 2010-2011 ook een aantal wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot promotie/degradatie en de nacompetitie.

Sportzaterdag, 4 september 2010

Eerherstel voor ‘verbouwd’ Cambuur

Almere - Na het slechte spel en de schlemielige nederlaag vorige week tegen AGOVV had Cambuur wat recht te zetten. Almere City, na de 12-1 nederlaag tegen Sparta het lelijke eendje in de eerste divisie, bleek gisteren de ideale opponent. Met een sterk gewijzigd elftal werd het een mooi avondje.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties