De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 5 januari 2007.

Economievrijdag, 5 januari 2007

Enna blijft groeien na doorstart

Dokkum - Enna Aerosols draait weer helemaal naar behoren. De productie stijgt snel, evenals het aantal medewerkers. En het einde is nog niet in zicht, zegt algemeen directeur H. Wondaal van Enna. De spuitbussenfabrikant ging een jaar geleden failliet, na een hoog opgelopen ruzie tussen directie en vakbonden over een noodzakelijke reorganisatie.

Economievrijdag, 5 januari 2007

Inkomen Nederlandse boeren stijgt meest

Den Haag - Het bruto inkomen van Nederlandse boeren is in 2006 veel sneller gestegen dan in de rest van Europa. De toegevoegde waarde per medewerker steeg in Nederland in 2006 met bijna 18 procent, terwijl die groei gemiddeld in Europa 2,6 procent bedroeg. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat.

Economievrijdag, 5 januari 2007

Werving extra chauffeurs gaat van start

Alphen aan den Rijn - Het beroepsgoederenvervoer gaat van start met de werving van nieuwe chauffeurs. Op dit moment zijn er al vijfduizend vacatures en dat wordt alleen maar meer, meldt het kenniscentrum VTL Transport en Logistiek. De Taskforce Extra Chauffeurs wil onder meer jongeren, vrouwen en allochtonen interesseren voor het vak.

Hoofdartikelvrijdag, 5 januari 2007

Rustige oudjaarsnacht?

Is oudjaarsnacht nu wel of niet rustig verlopen? De meningen daarover lopen uiteen. De ene politiebaas zegt: ja, het was betrekkelijk rustig, terwijl een nuchtere burger juist vindt dat het helemaal niet rustig was. De politie van Rotterdam sprak van een rustige nacht, omdat er maar tachtig arrestaties werden verricht. Dat is rustig, in vergelijking met de ruim honderd van vorig jaar. De politie in Den Haag had het ook rustig; slechts honderdvijftig aanhoudingen, onder meer wegens brandstichting. Andere jaren waren er meer aanhoudingen.

Regiovrijdag, 5 januari 2007

Nieuwe VVV-koepel in de maak

Leeuwarden - De komende maanden wordt in Frysln geprobeerd een nieuwe VVV-organisatie van de grond te krijgen. Alle VVVs in de provincie zouden zich dan aansluiten bij de Stichting Friese VVVs. Daarmee zou een tijdperk van versnipperde toeristische promotie ten einde zijn. Voor 1 mei valt de beslissing.

Regiovrijdag, 5 januari 2007

Kampioenen alsnog naar NK Fanfare

It Heidenskip - Fanfares Studio uit It Heidenskip en Oranje uit Grootegast mogen toch hun titel verdedigen op het Nationaal Kampioenschap op 3 maart in Arnhem. Twee weken geleden kregen de christelijke fanfares van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM) te horen dat alleen de kampioen in de eerste divisie welkom was. Studio en Oranje zijn titelhouders in respectievelijk de tweede en derde divisie.

Regiovrijdag, 5 januari 2007

Telt Leeuwarden straks nog mee?

Leeuwarden - Met zijn oproep aan Friese gemeenten om Leeuwarden te waarderen als Haadstd sloot Dales aan bij een van de belangrijkste landelijke discussies over de toekomst van Nederlandse steden. De uitkomst moet bepalen wie straks nog meetelt als stad en wie niet.

Regiovrijdag, 5 januari 2007

Man verdacht van verkrachting meisjes

Witmarsum - Een 41-jarige man uit Witmarsum wordt door het Openbaar Ministerie aangeklaagd voor verkrachting en ontucht van jonge meisjes. De man wordt verdacht van verkrachting van twee meisjes die toen zeven en acht jaar oud waren en van ontucht van twee meisjes van inmiddels vijf en zes jaar. Bij een van die meisjes zou de ontucht begonnen zijn in 2002 toen ze twee jaar oud was. Het misbruik van alle meisjes zou volgens justitie zijn doorgegaan tot afgelopen september, vlak voor zijn aanhouding.

Regiovrijdag, 5 januari 2007

Lyklema hekelt toestaan zwaar vuurwerk

Buitenpost - Burgemeester Lyklema van Achtkarspelen heeft in zijn nieuwjaarstoespraak forse kritiek geuit op het toestaan van zwaarder vuurwerk. ,,Het is mij een raadsel dat de Nederlandse overheid de regels voor de zwaarte van het vuurwerk aanzienlijk heeft versoepeld. De materile schade is deze jaarwisseling aantoonbaar groter geweest. De precieze omvang van de schade in de gemeente is nog niet bekend, maar duidelijk is dat bijvoorbeeld rioleringsputten ondergronds beduidend meer schade hebben opgelopen. ,,Ook qua geluid is het voor mensen en dieren een grotere belasting. Lyklema wil dat het vuurwerk via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weer onderwerp van discussie wordt. ,,Het idee van de regering is: als we het toestaan, is het niet meer illegaal. Zo weet ik er nog wel een paar. Dit is ongelooflijk.

Regiovrijdag, 5 januari 2007

Heldoorn: n centrumstad

Gorredijk - Burgemeester Dales van Leeuwarden moet goed weten wat hij roept en vooral tegen wie, vindt burgemeester Heldoorn van Opsterland. ,,Geart, sykje net de ferkearde fijn achter de ferkearde beam, zo zei hij gisteren in zijn nieuwjaarsspeech in Gorredijk. Heldoorn doelde daarmee op de oproep van Dales aan de Friese gemeenten meer samen te werken, opdat Leeuwarden een sterkere regionale positie krijgt.

Regiovrijdag, 5 januari 2007

Nieuwbouw Provinsjehs dichterbij

Leeuwarden - Het 42 meter hoge middenblok van het nieuw te bouwen Provinsjehs aan de Tweebaksmarkt is stedebouwkundig prima ingepast in de omgeving. Dat vindt een grote meerderheid van de welstandscommissie Hs en Hiem. Groen licht voor nieuw- en verbouw van het provinciehuis is daarmee een stap dichterbij gekomen.

Sportvrijdag, 5 januari 2007

Klein van stuk, maar groots zijn zn daden

Franeker - Hij is klein van stuk, maar groots zijn zn daden. Wereldkampioen muurkaatsen William Polanco (31) uit Brooklyn, New York, steekt zn tegenstanders lachend in zn zak. Van de PC heeft hij nog nooit gehoord, maar dat die gekke Hollanders hier hun eigen spel hebben is hem bekend. Alleen die muur, die mist hij in het Friese spel.

Sportvrijdag, 5 januari 2007

Baukje Bron is er tien jaar later wr niet bij

Hindeloopen - Henk Kroes wilde gisteren in Hindeloopen bij een renie van de hoofdrolspelers in de laatst gehouden Elfstedentocht wel bekennen dat hij zich op 4 januari 1997 hoogst ongelukkig voelde dat er bij de huldiging niet eens een krans was voor de eerste vrouw die finishte op de Bonkevaart. Kroes noemt het nu nog steeds een geluk dat winnaar Henk Angenent de grote erekrans wel wilde delen met Klasina Seinstra uit Sint Johannesga. De voorzitter zei gisteren dat hij zich de verwijten destijds zo heeft aangetrokken, dat er nu bij de eerst volgende te houden Elfstedentocht een aparte wedstrijd is voor vrouwen.

Sportvrijdag, 5 januari 2007

Spanning is voelbaar bij renie Elfstedentocht

Hindeloopen - Niets wijst erop dat er nog deze winter een Elfstedentocht komt. Maar als de hoofdrolspelers van de laatst gehouden wedstrijd zich in het Schaatsmuseum in Hindeloopen verzamelen, is de spanning voelbaar. Misschien omdat het voor veel van de hoofdrolspelers van toen begint te dringen, vooral bij Henk Kroes. De Boazumer wil graag na de twee tochten (1985 en 1986) als ijsmeester en het voorzitterschap tijdens de tocht in 1997, in zijn laatste jaar in het bestuur van de Vereniging De Friesche Elfsteden nog n keer zeggen: ,,It giet oan.

Sportvrijdag, 5 januari 2007

Stroetinga, Zijlstra en Van der Wal weer in WB-baanselectie

Rotterdam - Baanwielrenners Wim Stroetinga, Sipke Zijlstra en Eelke van der Wal zijn opnieuw opgenomen in de nationale selectie die volgende week afreist naar Los Angeles voor wereldbekerwedstrijden in de Amerikaanse stad. Naast de drie Friezen uit respectievelijk Oldeberkoop, Burgum en Holwerd, gaat ook de nog van een blessure herstellende Robert Slippens mee.

Sportvrijdag, 5 januari 2007

Cambuur vol goede moed op trainingskamp

Hoenderloo - Met drie nieuwkomers (Koen Brack, Marinus Dijkhuizen en Bennie van Noord) en vol goede moed is Cambuur deze week in Hoenderloo met een trainingskamp de voorbereiding op de tweede seizoenshelft begonnen. Jayson Trommel en Rick Hooijboer hebben volgende week contractbesprekingen, maar het kamp-Trommel is niet blij.

Weervrijdag, 5 januari 2007

Regenachtig

Het wordt een regenachtig en zacht weekend. We krijgen vooral vanavond en morgenavond regen. Het kwik ligt vanmiddag rond 9 en morgenmiddag rond 8 graden. De wind uit het zuidwesten tot westen is matig tot (vrij) krachtig aan zee. Zie verder pagina 8


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties