De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 januari 2010.

Cultuurdinsdag, 5 januari 2010

Publieksprijs voor Jeugdcircus Saranti

Leeuwarden - Het Friese Jeugdcircus Saranti heeft vorige week tijdens het Festival van het Jeugdcircus in Groningen de publieksprijs gewonnen. Dat heeft een woordvoerder van het gezelschap gisteren gemeld.

Cultuurdinsdag, 5 januari 2010

Benefietconcert koraalorkest Hymne

Sneek - Koraalorkest Hymne geeft op 17 januari een benefietconcert in de Martinikerk in Sneek. De opbrengst van het concert gaat naar Edukans. Dat heeft het orkest gisteren laten weten.

Cultuurdinsdag, 5 januari 2010

Bezoekersrecord Historisch Centrum Leeuwarden

Leeuwarden - Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) heeft vorig jaar het recordaantal van 17.746 bezoekers getrokken. Dat zijn er ruim twaalfhonderd meer dan het jaar ervoor. HCL, sinds 2008 gevestigd aan de Groeneweg, heeft daarmee zijn ,,rol als erfgoedcentrum voor de stad Leeuwarden en omgeving meer dan waar kunnen maken”, aldus een woordvoerder.

Cultuurdinsdag, 5 januari 2010

Friese illustrator Jaap de Vries (48) overleden

Leeuwarden - De Friese illustrator en schrijver Jaap de Vries (27 november 1961, Kollum) is vrijdag op 48-jarige leeftijd plotseling overleden. De Vries illustreerde veel voor kindertijdschriften, waaronder Mik-Mak en Okki, en illustreerde kinderboeken van onder anderen Koos Meinderts en de Friese schrijver Dolf Verroen. Ook voor de kinderpagina van NRC Handelsblad was hij actief. In 1999 maakte hij samen met schrijfster Tiny Mulder de Rymposter van de Friese kinderboekenweek.

Economiedinsdag, 5 januari 2010

Meeste bouwvakkers met vorstverlet

Leeuwarden – Bij het begin van het nieuwe jaar liggen de werkzaamheden op de meeste bouwterreinen in het land door de vorst stil. Ook in Fryslân is dat het geval. Bij een deel van de bouwbedrijven heeft het personeel in de eerste week van het jaar nog vakantie. Maar vooral de kou verhindert dat de activiteiten weer worden opgestart. De bouw-cao regelt dat bouwvakkers niet buiten hoeven te werken bij een gevoelstemperatuur van min 6 of lager. Met temperaturen ’s nachts tot min 9 graden Celsius en overdag tot min 5 moeten bouwvakkers oppassen of ze wel aan het werk gaan, stelt de vakbond. Ook kan de bouwplaats door sneeuw of ijzel onbegaanbaar blijken, waarschuwt FNV Bouw.

Hoofdartikeldinsdag, 5 januari 2010

Onderzoek naar griepbeleid...

Nu kritiek hebben op de vaccinatie-strategie van minister Klink is geen goedkoop achterafje. Al tijdens de epidemie is gewezen op de nogal heftige benadering van de Mexicaanse griep door onder anderen de minister. Nu is er alle reden om ook kritisch te zijn over de achtergronden van het beleid van minister Klink. Een belangrijk element daarin is het optreden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Regiodinsdag, 5 januari 2010

Vroege roker blowt ook vaker

Leeuwarden - Jongeren die al vroeg beginnen met roken, beginnen ook vaker met het gebruik van cannabis. Die kans is zelfs twintig keer groter, blijkt uit langlopend onderzoek onder zestienhonderd jongeren in Noord-Nederland. Gedragsproblemen spelen een kleinere rol.

Regiodinsdag, 5 januari 2010

De meesten willen tegenwoordig comfortschaatsen

Buitenpost - Schaatsen vliegen de deur uit. Nu steeds meer ijsbanen opengaan, besluiten veel mensen een paar nieuwe aan te schaffen. Winkels beleven toptijden en schaatsenfabriek Zandstra in Joure draait overuren.

Regiodinsdag, 5 januari 2010

Zelfs ijs op de polders vaak nog gevaarlijk

Leeuwarden - IJsbonden maken zich grote zorgen over mensen die de vaarten en sloten opgaan. Eigenlijk is het ijs nog nergens betrouwbaar. Bovendien is de kwaliteit slecht, waardoor de kans op valpartijen toeneemt. Het ijs zorgt intussen wel voor problemen bij de scheepsvaart.

Regiodinsdag, 5 januari 2010

Burgemeesters Fryslân: zware jaren tegemoet

Joure - De Friese burgemeesters voorzien een paar lastige jaren. Die conclusie kan worden getrokken uit de nieuwjaarstoespraken van de burgemeesters. Veel burgemeesters wijzen erop dat de overheid vanaf 2011 op het Gemeentefonds bezuinigt; om de eigen begroting op orde te houden, moeten de gemeenten ook bezuinigen.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 januari 2010

De ster: een lichtpuntje voor de wijzen

Het was in de laatste week van het voorbije jaar dat ik in de krant las over het verschijnsel van de blauwe maan. Als er voor de dertiende keer in een jaar een volle maan is, noemen we dat een ‘blauwe maan’. Dat laatste was op 31 december het geval. Een zeldzaam gebeuren. Maar ook niet weer heel zeldzaam. Immers, onze tijdsindeling kent maanden van 30 of 31 dagen en eentje van 28. En de maan doet er 29,5 dag over om van vol via nieuw weer vol te worden. Dus statistisch is er een keer per negen of tien jaar een maand met twee volle manen.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 januari 2010

Vijfde onderzoek kerken gericht op stille armoede

Utrecht - Tal van kerkgenootschappen en kerkelijke organisaties van allerlei gezindten gaan vanaf het voorjaar meedoen aan een grootschalig onderzoek naar de financiële hulpverlening door de kerken. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 januari 2010

De beste wensen van Aäron

Het zal voor veel kerkgangers een overbekende tekst zijn: ‘De Heer zegene u en behoede u; de Heer doe zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig; de Heer verheffe zijn aangezicht over u en geve u vrede’. De Franciscaan Gerard Ris schreef er een wetenswaardig, maar wat rommelig boekje over aldus Dini Stavenga-Van der Waals.

Sportdinsdag, 5 januari 2010

Be Quickloop Dokkum afgelast

Dokkum - De Be Quickloop in Dokkum gaat zaterdag niet door. Dat heeft de organisatie van Loopgroep Dokkum gisteren bekend gemaakt. Volgens de organisatie is vanwege de sneeuw en regen van de afgelopen etmalen de kans op blessures te groot. De Running Centercross in Bakkeveen, die in dag later wordt gehouden, gaat vooralsnog wel door.

Sportdinsdag, 5 januari 2010

Emmen stuurt Beda terug naar Fryslân

Emmen - Pedro Henrique Beda is teruggestuurd naar sc Heerenveen. De aanvaller kwam op huurbasis uit voor FC Emmen, maar wegens wangedrag is Beda teruggestuurd.

Sportdinsdag, 5 januari 2010

Fischer verruilt Cambuur voor Emmen

Leeuwarden Sander Fischer verruilt Cambuur voor Emmen. De verdediger speelde bij Leeuwarders op amateurbasis en was vrij om te vertrekken. Cambuur wilde de 22-jarige Fischer in de winterstop een contract aanbieden en betreurt het vertrek. De in Rhoon geboren voetballer kiest voor Emmen omdat hij verwacht daar meer aan spelen toe te komen.

Sportdinsdag, 5 januari 2010

Cambuur oefent tegen Omniworld

Leeuwarden SC Cambuur oefent vrijdag in Leeuwarden tegen FC Omniworld. De locatie is nog niet bekend aangezien er een geschikt veld moet worden gevonden. Het liefst wil Cambuur in het eigen stadion of op het trainingscomplex de Hertgang spelen. Lukt dat niet dat wijkt de club uit naar een van de amateurpartners. Het duel begint om 14.30 uur.

Sportdinsdag, 5 januari 2010

Laagdrempelig vermaak bij boksgala in Berlikum

Leeuwarden - The Dance Factory in Berlikum zal zondag voor de eerste keer in de historie het decor zijn voor een groot boksgala. De Leeuwarder boksvereniging Olympia komt op veler verzoek naar de mensen toe voor laagdrempelig vermaak. Dat is niet minderwaardig bedoeld, want de boksliefhebbers krijgen bij de Berlikumer primeur twaalf partijen voorgeschoteld in een ring, die slecht 45 centimeter boven de grond ‘zweeft’.

Sportdinsdag, 5 januari 2010

Heerenveen verkozen tot de beste Friese sportploeg

Heerenveen - Sportclub Heerenveen is door de inwoners van Fryslân gekozen tot beste sportploeg van de provincie in 2009. Dat is het resultaat van een enquête van Omrop Fryslân. De pompeblêdenformatie heeft de verkiezing vooral te danken aan de bekerwinst in mei en de nieuwe kwalificatie voor Europees voetbal.

Sportdinsdag, 5 januari 2010

Het ultieme clubgevoel van PSV in woord in beeld

In 1988 was ik er bij toen PSV in Stuttgart de Europa Cup I won ten koste van Benfica. Met een colonne van ruim zevenhonderd bussen werd Zuid-Duitsland veroverd en na een echte finale (meer spannend dan fraai) en een bloedstollende strafschoppenreeks barstte het feest los. Want feest vieren, dat kunnen ze in Brabant. Het was een onvergetelijke gebeurtenis voor mij en vele duizenden roodwitte supporters met mij.

Sportdinsdag, 5 januari 2010

Angenent langs de Friese elf steden

Arum - ,,En San, waar gaan we heen?” Henk Angenent was gisteren met zijn vrouw op verkenning langs de Friese elf steden. Deel een was een echte speurtocht voor de ex-marathonschaatser, nu coach. De winnaar van de laatste Elfstedentocht schrok van de beroerde ijskwaliteit. Een nieuwe tocht zit er nog lang niet in.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties