De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 5 februari 2009.

Cultuurdonderdag, 5 februari 2009

Bioscoop in Heerenveen komt met films in 3D

Heerenveen - Bioscoop De Bios in Heerenveen vertoont vanaf volgende week films in 3D. Dat gebeurt met een apparaat dat is voorzien van de nieuwste, digitale 3D-technologieën. De Bios is de eerste bioscoop in Fryslân die overstapt op deze nieuwe techniek. De Heerenveense bioscoop heeft vier van dergelijke projectoren aangeschaft met elk een waarde van 70.000 euro. Door een speciale bril - die eruit ziet als een gewone zonnebril - op te zetten, ervaren de bezoekers de driedimensionale effecten.

Economiedonderdag, 5 februari 2009

Subsidie Fryslân Fernijt II aan twee waterprojecten

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten van Fryslân stellen twee maal 200.000 euro beschikbaar uit innovatiefonds Fryslân Fernijt II. Dat wordt geďnvesteerd in twee innovatieve waterzuiveringsinstallaties. De ‘FlocoPress’ is een installatie die slib en afvalwater kan zuiveren met behulp van het mineraal zeoliet. Deze installatie zal bij Sonac (Burgum) en bij Derustit (Heerenveen) het afvalwater zuiveren. Met de ‘Ionscan’ wordt een nieuwe technologie, gebaseerd microsensoren, gebruikt om water efficiënt te produceren en de kwaliteit te verbeteren. Het demomodel wordt geplaats in een waterbereidingsstation in Annen (Dr).

Economiedonderdag, 5 februari 2009

Transportsector wil steun van rijk tegen stilstand

Zoetermeer - De transportbranche pleit bij het kabinet voor steun bij het opvangen van de teruggelopen bedrijvigheid. Vandaag werd bekend dat de activiteiten in het laatste kwartaal van vorig jaar sterk zijn teruggelopen.

Hoofdartikeldonderdag, 5 februari 2009

Bindend referendum...

In een week die in Den Haag vooral in het teken stond van de verrassende wending in de discussie over onderzoek naar de Irak-kwestie, kwam er een ander opvallend voorstel. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil in de ministerraad een plan bespreken dat voorziet in het instellen van een correctief referendum.

Regiodonderdag, 5 februari 2009

Zonder protest 130 bomen gekapt in park Drachten

Drachten - In het Drachtster Reidingpark is gisteren begonnen met het kappen van in totaal 130 bomen. Wethouder Ketelaar van Smallingerland zorgde er persoonlijk voor dat de eerste omging.

Regiodonderdag, 5 februari 2009

Stad beste optie voor Stiens

Stiens - Op de lange termijn is Leeuwarden de meest logische partner voor de gemeente Leeuwarderadeel en de andere Middelseegemeenten. Die conclusie trekt Jo Bosma, oud-burgemeester van Lemsterland, in een onderzoek naar de toekomstkansen van Leeuwarderadeel. Met alleen de buurgemeenten Menaldumadeel, het Bildt en Ferwerderadiel is een fusie niet haalbaar: hooguit kan de huidige samenwerking worden voortgezet.

Regiodonderdag, 5 februari 2009

‘Herindeling is gedoemd te mislukken’

Workum - De gemeentelijke herindeling in de Zuidwesthoek zal niet de goedkeuring krijgen van het ministerie van Binnenlandse Zaken Dat stelde hoogleraar bestuurskunde Michiel Herweijer gisteren op een bijeenkomst in Workum.

Regiodonderdag, 5 februari 2009

‘Veelbelovend begin’ verbetering Friese scholen

Leeuwarden - De 105 basisscholen die geld van de provincie Fryslân krijgen om hun onderwijs op te krikken, zijn daarmee goed op weg. Er is sinds vorig schooljaar een veelbelovend begin gemaakt met Boppeslach, zei projectleider Nanne Osinga gisteren tijdens een informerende bijeenkomst voor leden van Provinciale Staten in Leeuwarden. Het doel van dat programma is Fryslân in 2015 bij de drie beste provincies te laten horen, wat betreft de kwaliteit van de basisscholen.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 februari 2009

Ds. Zevenboom (95) zeventig jaar predikant

Heerenveen - Ds. M.J.W. Zevenboom (95) uit Heerenveen is donderdag zeventig jaar predikant. Een bijzonder ambtsjubileum voor predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Namens het PKN-bestuur bood studiesecretaris Sjaak van ’t Kruis de jubilaris vanmorgen daarom persoonlijk een attentie aan.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 februari 2009

Williamson, Wilders en de vrije mening

Er is de laatste dagen al heel wat over Wilders en Williamson en de vrijheid van meningsuiting geschreven, maar ik doe zelf ook nog graag een duit in het zakje.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 februari 2009

Duits onderzoek naar uitlatingen Williamson

Vaticaanstad/Regensburg - De justitie in Regensburg heeft een onderzoek ingesteld naar uitlatingen die Williamson heeft gedaan tijdens een bezoek aan een priesteropleiding in de buurt van de Zuid-Duitse stad. In Duitsland is loochening van de moord op de joden in de oorlog strafbaar, met een maximum van vijf jaar gevangenisstraf.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 februari 2009

Paus: Williamson moet zijn woorden intrekken

Vaticaanstad - De omstreden Britse bisschop Richard Williamson moet zijn uitspraken over de Holocaust ondubbelzinnig intrekken. Hij moet dat publiekelijk doen, als hij ooit nog een functie wil uitoefenen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Dat maakte het Vaticaan gisteren bekend.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 februari 2009

Echte kerkplanters winnen nieuwe mensen

Hilversum - Als het aan het netwerk voor gemeentestichting Europe Advance ligt, telt Europa over een paar jaar honderden nieuwe gemeenten. Het evangelische netwerk is nieuw in de wereld van kerkplanting en wil vooral ,,nieuwe mensen bereiken”. Donderdag begint een conferentie in Hilversum.

Sportdonderdag, 5 februari 2009

Protestactie arbitrage ijshockey

Heerenveen De scheidsrechters bij het ijshockey zullen komend weekeinde protesteren door de wedstrijden in de eredivisie een kwartier later te laten beginnen dan gepland. De referees zijn het zat dat ze tijdens wedstrijden (in alle divisies) regelmatig te maken krijgen met verbaal of zelfs fysiek geweld.

Sportdonderdag, 5 februari 2009

Vincent weer goud waard voor Flyers

Heerenveen Hajé Flyers heeft gisteravond een benauwde zege geboekt op Eindhoven. Pas in overtime werd de wedstrijd door Paul Vincent beslist. Het duel eindigde in 4-3

Sportdonderdag, 5 februari 2009

Rugblessure Beerens valt mee

Heerenveen De rugblessure die Roy Beerens dinsdag opliep na een charge van Vitesse-verdediger Jeroen Drost valt mee. De vleugelaanvaller van sc Heerenveen heeft zich gisteren laten behandelen en kan komend weekeinde in principe meespelen tegen NAC Breda.

Sportdonderdag, 5 februari 2009

Nieuwe trainers Jong sc Heerenveen

Heerenveen Jan de Jonge en Johnny Jansen nemen tot het einde van het seizoen Jong sc Heerenveen onder hun hoede. Het trainersduo neemt de taken over van Hans de Jong.

Sportdonderdag, 5 februari 2009

Snoepje weer voor neus Aris weggetrokken

Leeuwarden - Een slap en inspiratieloos Aris basketbalde gisteravond een verloren wedstrijd tegen Matrixx Magixx. Toch slaagden de Leeuwarders er nog in de wedstrijd spannend te maken. Op het beslissende moment gaf het team van Pete Miller echter (weer) niet thuis.

Sportdonderdag, 5 februari 2009

Periodetitel Fortuna mogelijk naar Cambuur

Leeuwarden Als Fortuna Sittard dinsdag de vierde periodetitel wint, gaat die bij een fusie van Fortuna en Roda JC mogelijk naar SC Cambuur. Bij de club uit Leeuwarden rees deze week de vraag hoe het zat met een eventuele periodetitel van Fortuna als de fusie doorgaat; de KNVB heeft daarop vandaag het antwoord gegeven. Volgens de voetbalbond gaat bij een fusie de vrijgekomen periodetitel van Fortuna naar de hoogst geëindigde ploeg zónder periode in de eindstand van de competitie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties