De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 5 februari 2010.

Cultuurvrijdag, 5 februari 2010

Nieuw Súdwest Koor trapt af met ‘Jezus Kantate’

Sneek - In Sneek is deze week het Súdwest Koor opgericht, met leden uit de hele zuidwesthoek van de provincie. Hiermee loopt het koor, dat onder leiding staat van de Sneker dirigent Jan Brens, vooruit op de gemeentelijke herindeling in de zuidwesthoek van de provincie. Het nieuwe koor telt veertig leden, afkomstig uit de hele zuidwesthoek, en zal een breed repertoire voor het voetlicht brengen.

Cultuurvrijdag, 5 februari 2010

Stille plekken van Leeuwarden opgenomen voor cd

Leeuwarden - Kunstenaar Milou van Ham heeft met studenten van de Academie voor Popcultuur een cd gemaakt met daarop de stiltes van verschillende locaties in Leeuwarden. De Rotterdamse maakte het album naar aanleiding van het kunstproject YourSpace/MySpace #1 van Stichting VHDG.

Economievrijdag, 5 februari 2010

AB Fryslân positief over 2010 ondanks lichte omzetdaling

Sneek - Bij detacheringsorganisatie AB Fryslân is de omzet over het afgelopen jaar licht gedaald. Na vijftig jaar van groei daalde de omzet in 2009 licht tot 40,1 miljoen euro, tegen 42 miljoen euro in 2008. AB Fryslân vormt samen met AB Noord-Holland AB Noordwest. Deze coöperatie heeft een omzet gerealiseerd van 70,7 miljoen euro. In het jaar daarvoor was de gezamenlijke omzet 73,5 miljoen euro. Voor dit jaar is het detacheringsbedrijf iets optimistischer.

Economievrijdag, 5 februari 2010

Telers van suikerbieten ontvangen een hoge prijs

Nijkerk - Suikerfabriek Royal Cosun heeft tijdens de ledenraadsvergadering een bietenprijs bekendgemaakt van 43 euro per ton bieten uit de campagne 2009/10. Over de campagne 2008 werd voor bieten gemiddeld 39,44 euro per ton uitbetaald.

Economievrijdag, 5 februari 2010

Branche zoekt oplossing bij vorstproblemen bouw

Zoetermeer - Bouwend Nederland is in gesprek met een verzekeraar over de invoering van een verzekering tegen vorstverlet. Dat liet een woordvoerder van de brancheorganisatie voor de bouw weten.

Hoofdartikelvrijdag, 5 februari 2010

De commissie, de bank...

Het was een merkwaardig gesprek dat de commissie-De Wit, die de kredietcrisis onderzoekt, deze week had met Rijkman Groenink, de voormalige topman van ABN Amro. Groenink schetste een beeld van de ondergang van dé bank van Nederland waarbij hij de verantwoordelijkheid legde bij minister Bos van Financiën en De Nederlandsche Bank. Die hadden nooit akkoord mogen gaan met de overname door de buitenlandse banken Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland. Groenink was daar zelf mordicus op tegen, liet hij weten, maar hij kon de Nederlandse autoriteiten niet van zijn gelijk overtuigen. En ja, hij had ook willen aftreden, maar besloot toch aan te blijven, naar analogie van het kapitein dat het schip niet verlaat. Hij liet wijselijk in het midden wat die kapitein nog op dat schip had te doen. Bijkomend voordeel van aanblijven was natuurlijk ook de bonus van in totaal 26 miljoen euro (grotendeels opties en aandelen) die hij opstreek als gevolg van de overname.

Regiovrijdag, 5 februari 2010

Opvanghuis niet langer in anonimiteit

Leeuwarden - Fier Fryslân wil mishandelde vrouwen opvangen in het oude politiekantoor aan de Holstmeerweg in Leeuwarden. Alle blijf-van-mijn-lijfhuizen op geheime plekken worden dan gesloten. In de Veilige Veste, zoals het opvanghuis moet gaan heten, worden de vrouwen niet langer anoniem weggestopt.

Regiovrijdag, 5 februari 2010

Echte boekenliefde: ‘soms is onzin ook mooi’

Leeuwarden - De Grote Kerk in Leeuwarden ligt vol boeken. Boekhandel De Tille doet ze weg en dat doet het hart van menig bibliofiel harder kloppen.

Regiovrijdag, 5 februari 2010

Eerste deel Kúkshiem in Dronryp gaat door

Dronryp - Het eerste deel van het project Kúkshiem in Dronryp - winkels met 34 appartementen erboven - gaat gewoon door. Dat benadrukken Van Wijnen Projectontwikkeling en Wonen Noordwest Friesland naar aanleiding van de commotie rond de bezuinigingen bij WoonFriesland. Die corporatie is alleen bij het tweede deel van Kúkshiem betrokken. ,,Er zijn afspraken gemaakt over de voortgang”, zegt Bruno Zandberg van Van Wijnen. ,,Dat betekent dat ook de sloop van de ouderenwoningen van WoonFriesland aan de Terp doorgaat. De weg over dat terrein van WoonFriesland komt er ook.” Die weg is nodig om goed bij het bouwdeel van Van Wijnen te komen. ,,Niets kan ons meer tegenhouden. We beginnen half maart met de bouw.”

Regiovrijdag, 5 februari 2010

Opvanghuis niet langer in anonimiteit

Leeuwarden - Fier Fryslân wil mishandelde vrouwen opvangen in het oude politiekantoor aan de Holstmeerweg in Leeuwarden. Alle blijf-van-mijn-lijfhuizen op geheime plekken worden dan gesloten. In de Veilige Veste, zoals het opvanghuis moet gaan heten, worden de vrouwen niet langer anoniem weggestopt.

Geloof & Kerkvrijdag, 5 februari 2010

Voorstelling ‘Arminius!’ in Waalse kerk Leeuwarden

Leeuwarden - 2009 was een Calvijnjaar. Het toneelstuk ‘Calvijn op bezoek’ van Ferdinand Borger en Kees Posthumus toerde toen langs kerkelijke gemeenten. 2010 wordt het jaar van Arminius. Althans, dat willen de remonstranten graag. Ze presenteren nu de toneelvoorstelling Arminius! Rekkelijk! Het stuk van een uur wordt maandag gespeeld in de Waalse Kerk in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 5 februari 2010

Einde procedure tegen ds. Klaas Hendrikse

Zierikzee - De protestantse classis Zierikzee heeft woensdag besloten de onderzoeksprocedure tegen ds. Klaas Hendrikse naar aanleiding van diens uitlatingen in het boek Geloven in een God die niet bestaat als afgerond te beschouwen. De classis volgt het advies van de visitatiecommissie dat zijn uitspraken van onvoldoende gewicht zijn om het fundament van de kerk aan te tasten.

Sportvrijdag, 5 februari 2010

Leeuwarden op lijst speelsteden EK 2013

Leeuwarden - Als Nederland het EK voetbal voor vrouwen van 2013 krijgt toegewezen, is Leeuwarden kandidaat-speelstad. Achttien steden hebben zich bij de KNVB gemeld, zo blijkt uit gegevens van de voetbalbond. Begin oktober beslist de Europese voetbalbond UEFA wie het Europees kampioenschap krijgt. Nederland wilde het EK vorig jaar ook al organiseren, maar verloor toen van Finland in de competitie.

Sportvrijdag, 5 februari 2010

Hergen van Hall, spin in het web van de paardensport

Hergen van Hall is morgen een favoriet in het Fries kampioenschap dressuur. Dat kan ook bijna niet anders, want de 29-jarige Menaldumer start met liefst vier paarden die in Sneek een gooi doen naar plaatsing voor de Nederlands kampioenschappen in Ermelo en Wanroij.

Sportvrijdag, 5 februari 2010

Michel Breuer: Er was geen ‘klik’ meer met Jan de Jonge

Heerenveen - Jan de Jonge heeft gistermorgen, daags na het opstappen als interim-trainer, afscheid genomen van de spelersgroep van sc Heerenveen. De 46-jarige oefenmeester besloot zijn ontslag in te dienen nadat de spelers het vertrouwen hadden opgezegd in zijn functioneren. ,,Er was geen klik tussen de trainer en de groep”, vertelde aanvoerder Michel Breuer.

Sportvrijdag, 5 februari 2010

Everse zit tegen Utrecht in de dug-out

Heerenveen - Jan Everse is morgenavond bij het thuisduel van sc Heerenveen tegen FC Utrecht de technisch hoofdverantwoordelijke bij Heerenveen. De club maakte vanochtend bekend dat de oud-coach van Sparta, FC Zwolle en het Finse FC Jokerit Jan de Jonge opvolgt als trainer. De Jonge legde woensdag zijn taak neer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties