De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 5 februari 2014.

Economiewoensdag, 5 februari 2014

Zuivelhoevewinkels brengen het kruideniersgevoel weer terug

Van een winkeltje in een klompenschuur naar een winkelketen met 31 winkels. Zuivelhoeve verovert Nederland met klantvriendelijkheid en goede producten. Fryslân telt inmiddels drie filialen. Door Jan-Peter Soenveld

Hoofdartikelwoensdag, 5 februari 2014

Corruptie vreet aan de Europese democratie

Het eerste onderzoek naar corruptie in de Europese Unie dat begin deze week uitkwam, bevat een beetje goed nieuws en veel slecht nieuws. Om met dat eerste te beginnen: de Nederlandse aanpak van corruptie kan als voorbeeld dienen voor andere landen in de Europese Unie, zo stelt de Europese Commissie. Voor de rest is het rapport somber van toon. Omkoping, het betalen van smeergeld en andere praktijken kosten de Europese economie ongeveer 120 miljard euro per jaar. Het is niet alleen de schade aan de economie en het mislopen van belastinggelden dat zo kwalijk is, maar vooral de ondermijning van de democratie.

Regiowoensdag, 5 februari 2014

Als we niets doen verdwijnt het veen

Natte landbouw met een hoger waterpeil invoeren of bodemdaling in bepaalde gebieden juist accepteren? Belangstellenden kunnen meepraten over de veenweidevisie die de provincie momenteel opstelt. Door Anja Mast.

Regiowoensdag, 5 februari 2014

Mediaplan van Omrop Fryslân oogst kritiek

Leeuwarden | De redacties van de Leeuwarder Courant (LC), het Friesch Dagblad (FD) en Omrop Fryslân zullen in de toekomst veel nauwer met elkaar moeten samenwerken. Ook andere media, zoals de commerciële televisiezender GPTV en de lokale omroepen, kunnen zich bij zo’n nieuw ‘mediacentrum’ aansluiten. Deze oproep van Omrop-directeur Jan Koster levert gemengde reacties op.

Regiowoensdag, 5 februari 2014

Provincie trekt vastgelopen projecten los

Leeuwarden | De provincie Fryslân schiet gemeenten te hulp. Er wordt 24 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten die niet van de grond komen omdat de gemeenten de financiering niet rond krijgen. Voorwaarde is dat de projecten snel moeten worden uitgevoerd: dit jaar en volgend jaar.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 februari 2014

Paus komt wel, of toch niet

Wat een gedoe. De ene bisschop wist tot voor kort (bijna) zeker dat paus Franciscus een dagje naar Nederland zou komen. Een andere bisschop steekt daar een stokje voor. Het was een leuk idee, maar de paus heeft geen tijd. Einde verhaal.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 februari 2014

Nieuwe missionaire opleiding voor predikanten

Utrecht | De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt in september met een nieuwe specialisatie: missionair predikant. Het gaat om een tweejarige postacademische opleiding die gevolgd kan worden binnen de nascholing van de kerk.

Sportwoensdag, 5 februari 2014

Aris naar halve finale na zege op Rotterdam

Leeuwarden | Met twee zeges op Rotterdam binnen een week hebben de basketballers van Aris zich geplaatst voor de halve finales in het bekertoernooi. Waar de Leeuwarders vorige week uit al met 58-80 te sterk waren voor de Zuid-Hollanders wonnen ze gisteravond thuis met 78-69. De ploeg van coach Ed Molthoff keek na twee kwarten nog wel tegen een achterstand aan (34-41), maar kon die in het laatste half uur ombuigen. Zaterdag speelt Aris in de competitie uit tegen Weert.

Sportwoensdag, 5 februari 2014

Teruggekeerde Nijhuis leidt Noordelijke derby

Heerenveen | Bas Nijhuis is komende zondag de scheidsrechter bij de Noordelijke derby tussen FC Groningen en sc Heerenveen. Nijhuis wordt in de Euroborg bijgestaan door de assistent-scheidsrechters Rob van de Ven en Charl Schaap. Vierde official is Siemen Mulder. Nijhuis maakte afgelopen weekeinde zijn rentree op de Nederlandse velden nadat de KNVB hem wegens wangedrag op het winterse trainingskamp van de bond had geschorst. Nijhuis floot Heerenveen niet eerder dit seizoen.

Sportwoensdag, 5 februari 2014

Vos pakt wereldtitel op ander zadel, zonder motor

Millingen aan de Rijn | Marcel van Rossum keerde zondagavond al terug naar huis vanaf het WK veldrijden in Hoogerheide. De mecanicien was het hele weekeinde verantwoordelijk voor de Nederlandse fietsen. ,,Als Lars van der Haar wereldkampioen zou zijn geworden, was ik wellicht pas maandag na het feest vertrokken.”

Sportwoensdag, 5 februari 2014

Van Boxel hoopt weer op een ‘PSV-debuut’

Leeuwarden | ,,Zo’n twintig minuten voor het einde. De wedstrijd tegen Excelsior, 7-0. Ik kwam in het veld voor Johann Vogel. Volgens mij scoorden we daarna nog twee keer, dus ik kon lekker mee feesten.” Cambuur-speler Robert van Boxel staat zijn eredivisiedebuut voor PSV, de tegenstander van vanavond in Leeuwarden, elf jaar na dato nog helder voor de geest. ,,Op dat moment was het een jongensdroom. Helaas bleken het achteraf gezien ook mijn laatste minuten in het eerste van PSV.”

Sportwoensdag, 5 februari 2014

Voor De Roon blijft Twente speciaal

Marten de Roon treft vanavond met Heerenveen de club waartegen hij debuteerde in het profvoetbal. Als 18-jarige Sparta-speler vierde hij in een duel met FC Twente zijn debuut. ,,Daarom blijft dat een bijzondere tegenstander.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties