De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 5 november 2003.

Agendawoensdag, 5 november 2003

Uitagenda van 6 – 12 november 2003

Bijschriftwoensdag, 5 november 2003

Dankdag

Vandaag is het voor veel christenen een bijzondere dag: ze komen in de kerk bij elkaar om de Here God te danken voor gewas en arbeid.

Cultuurwoensdag, 5 november 2003

Breed aanbod op jubilerend filmfestival

De vijfentwintigste editie van het Noordelijk Film Festival wordt bijzonder. Woensdagavond opent het festival zijn deuren. Tot en met zondag zijn in de vier zalen van de stadsschouwburg de Harmonie en in de zaal van het Filmhuis Leeuwarden meer dan zeventig films te zien. Jongeren zullen in ieder geval tevreden zijn, want de organisatie heeft speciaal voor hen van alles in petto. Ook komen er vijfduizend basisschoolleerlingen uit de hele provincie naar het festival. Toch hangen er donkere wolken boven dit bijzondere evenement dat uitgegroeid is tot het grootste regionale filmfestival van Nederland. Het is nog maar de vraag of het festival kan voortbestaan.

Cultuurwoensdag, 5 november 2003

Reboelje ging haar eigen weg

Leeuwarden - De Friestalige formatie Reboelje houdt het na meer dan zestien jaar voor gezien. Dat heeft de band dinsdag naar buiten gebracht. Een toelichting geeft de formatie rond zanger Marius de Boer pas later.

Economiewoensdag, 5 november 2003

‘Modernisering van Friese economie is noodzakelijk’

Leeuwarden - Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen pleiten voor een snelle modernisering van het Friese bedrijfsleven. Dat moet in ieder geval voor de uitbreiding van de Europese Unie. ,,Wanneer vooral de productiviteit niet snel verbetert, verdwijnt veel van de huidige arbeid naar Oost-Europa”, aldus onderzoekers Lourens Broersma en Jouke van Dijk.

Economiewoensdag, 5 november 2003

Geld voor verbetering van Friese economie

Leeuwarden – De provincie Fryslân en de Kamer van Koophandel Friesland zetten zich gezamenlijk in voor verbetering van de Friese economie. De provincie komt met een subsidieregeling en de KvK zet een programma op om de innovatie te verbeteren. Dat is nodig om de lage Friese arbeidsproductiviteit te verbeteren.

Economiewoensdag, 5 november 2003

Philips-vestiging in Drachten niet getroffen door besparingen

Eindhoven - De aangekondigde besparingen die Philips de komende jaren wil doorvoeren hebben geen gevolgen voor de vestiging in Drachten. Dit meldt een woordvoerder van de onderneming. De herstructurering van de divisie consumentenelektronica kost Philips 250 miljoen euro tot eind 2005. Philips gaat het bedrijfsonderdeel reorganiseren om vanaf 2005 jaarlijks 400 miljoen euro te kunnen besparen.

Expowoensdag, 5 november 2003

Ameland, 60 kunstenaars exposeren op 28 locaties (kerken, musea, galeries, gemeentehuis, bedrijven etc). t/m 30 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 5 november 2003

Een gevaarlijk FNV-experiment

Het Najaarsakkoord is gered door de uitslag van het referendum onder de FNV-leden. Daarmee zijn voor enkele jaren de grondtrekken voor het sociaal-economische beleid bepaald. Alle betrokkenen: kabinet, werkgevers en werknemers zijn blij met de uitkomst. In zeker opzicht terecht, maar er zijn kanttekeningen te plaatsen. Bijvoorbeeld het merkwaardige feit dat slechts 16.000 ja-stemmende FNV-ers het akkoord hebben gered. Dat aantal zorgde voor de meerderheid in de uitslag van de peiling. In totaal stemden 218.000 leden. Dat is nog geen 18 procent van de 1,2 miljoen FNV-ers. Van de stemmers was 56 procent voor en 41 procent tegen.

Regiowoensdag, 5 november 2003

Vakantiehuis op Schier sluit deuren definitief

Schiermonnikoog – De veertien personeelsleden van vakantiehuis St. Egbert op Schiermonnikoog staan vanaf 15 november op straat. Zij zijn ontslagen, omdat de eigenaar van het complex, de Duitse welzijnsstichting Caritas, er niet in is geslaagd een overnamepartner te vinden die St. Egbert op dezelfde, niet-commerciële wijze, wil voortzetten. Caritas wil al bijna een jaar van het vakantiehuis af, omdat de organisatie zich wil toeleggen op haar kerntaak, het verzorgen van vakantiereizen voor kinderen, gehandicapten en sociaal zwakkeren. Het aanhouden van eigen gebouwen is daarbij strategisch gezien niet handig, stelt directeur H. Wolfvan Caritas in Stuttgart.

Regiowoensdag, 5 november 2003

Brug in de haven van Urk

Urk - De gemeente Urk is van plan om tussen twee doodlopende pieren in de haven een voetgangersbrug aan te leggen. Het gaat om de pier bij het strand en de pier in het verlengde van de oude visafslag. De wordt meteen de scheiding tussen de recreatie- en beroepshaven.

Regiowoensdag, 5 november 2003

Zingende kroegbaas uit Sneek wint horecaprijs

Sneek – Hij had slechts honderd gulden toen hij zijn café aan de Prins Hendrikkade in Sneek begon. Nu, elf jaar later, heeft Thierry Kamminga zes personeelsleden in dienst en trekt het café bezoekers uit het hele land. Gisteren won Kamminga de Horeca Nederland Award, een prijs voor de ‘meest markante horecaondernemer’.

Regiowoensdag, 5 november 2003

‘Ik mis de tevreden tijden van toen’

Grou – Het schemert. In de donkere kamer zit Martzen Hijlarides-Pijl. Buiten schuiven de lichten van een vrachtschip voorbij. Een medewerkster van Nij Friesmahiem ontsteekt de lichten in de kamer en de honderdjarige rijst op van haar stoel. Ze straalt. Ze grijpt naar de leuning van haar met een gehaakte antimakassar bedekte stoel en werkt zich zelf richting het bezoek. ,,Mijn bovenstuk werkt prima. Alleen de benen doen het niet meer”, zegt ze verontschuldigend. Een val, vorig jaar december, maakte abrupt een einde aan haar mobiliteit.

Regiowoensdag, 5 november 2003

Leeuwarden beperkt ambitie bouwplannen

Leeuwarden – De gemeente Leeuwarden gaat minder woningen bouwen dan de bedoeling was. ,, We moeten realistisch blijven’’, aldus wethouder Sluiter. Ook verschuift het accent: er komen relatief meer middeldure woningen.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 november 2003

Bijeenkomst van Friese bezwaarden en synodebestuur

Boornbergum – In de gereformeerde kerk in Boornbergum vindt volgende week woensdag een openbare bijeenkomst plaats waarbij het landelijk synodebestuur in gesprek gaat met de groep Friese bezwaarde Gereformeerde Kerken.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 november 2003

‘Komme ta in folslein minske yn de eigen taal’

Skearnegoutum - Dit jier is it 25 jier lyn dat de Nije Fryske Bibel ferskynde. In moaie oanlieding foar it Nederlands Bijbel-genootschap (NBG) om dat sneon 8 novimber feestlik te betinken. Ien fan de sprekkers is Coby de Boer-Bergstra út Skearnegoutum, dy’t fjirtjin jier lang tsjerklik wurker wie yn Britswert en Wiuwert. Op de byienkomst sil De Boer yngean op de betsjutting fan de Fryske Bibel foar it Fryske tsjerkefolk.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 november 2003

Zijn IMF en Wereldbank echt veranderd?

Vorige week dinsdag en woensdag vond de tweede ont-moeting plaats tussen de Wereldraad van Kerken en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank (WB). Het eerste gesprek werd gehouden in februari van dit jaar. Er zullen waarschijnlijk in 2004 nog twee gesprekken volgen.

Sportwoensdag, 5 november 2003

‘De Vries eerste keus? Dat denk ik ook, ja’

Harkema – Als één van de laatste ploegen in de Gouden Gids Divisie heeft Cambuur Leeuwarden vrijdag geen competitieverplichtingen. Dit komt op een goed moment, gezien het groot aantal niet-fitte spelers bij de Leeuwarders.

Sportwoensdag, 5 november 2003

Bij Wouter Hornstra draait het allemaal om productiviteit

Leeuwarden – Tot nu toe was hij zesmaal trefzeker en daarmee staat hij op de helft van het aantal doelpunten dat hij dit seizoen minimaal wil gaan scoren. Wouter Hornstra is spits bij derdeklasser Balk. De 23-jarige aanvaller scoorde zaterdag tweemaal in de overtuigende 6-1 zege op IJVC.

Sportwoensdag, 5 november 2003

Heerenveen op 17 december voor beker

Heerenveen - Sportclub Heerenveen speelt het bekerduel tegen NEC in de achtste finales van de Amstel Cup op woensdag 17 december.

Sportwoensdag, 5 november 2003

Remise voor Friese driebanders

Delft - Het driebandenteam van FC Verkeersschool Van Dijk heeft dinsdagavond in Delft gelijk gespeeld tegen Sporthuis Ruisch.

Weerwoensdag, 5 november 2003

Zonnig

Het is vannacht vrijwel helder en het kwik zakt naar 3 à 4 graden. Morgen is het zonnig, nadat er mogelijk eerst enkele mistbanken voorkomen. De temperaturen komen te liggen rond 12 graden, bij een zwakke tot matige wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties