De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van maandag, 5 december 2005.

Bijschriftmaandag, 5 december 2005

Zijn duisternis is licht

Deze woorden vormen het refrein van de psalm.

Cultuurmaandag, 5 december 2005

Persoonlijke reflectie van bijzonder persoon

Van de jonge cabaretiers is Jan Jaap van der Wal de meest opmerkelijke en zowat de enige die het predikaat cabaretier naar inhoud waarmaakt. Hij is een groot talent die nu al in de voetsporen van Wim Kan treedt met een heuse Oudejaarsvoorstelling getiteld Bsur .

Cultuurmaandag, 5 december 2005

Kapelmeesters komen tot leven in Grote Kerk

Geen toerist die Venetië bezoekt zal een bezoek aan de San Marco basiliek overslaan. Niet alleen als bouwwerk is deze kerk een bezienswaardigheid. Ook voor de kerkmuziekhistorie is ze zeer belangrijk geweest. Dit gaat terug tot de tijd die we aanduiden als de Renaissance (1450-1600). Toen is daar een vorm van kerkmuziek ontwikkeld die later in heel Europa werd toegepast.

Dossiermaandag, 5 december 2005

Is één dooie mus niet genoeg?


Dossiermaandag, 5 december 2005

Geen zin


Economiemaandag, 5 december 2005

AVEK

Surhuisterveen - Bij beddenfabrikant AVEK in Surhuisterveen verdwijnen de komende twee jaar vijftien van de 53 banen. Reden is de teruglopende omzet. Volgens bestuurder A. van Dijk van FNV Bondgenoten worden er de komende week nog besprekingen gevoerd over de manier waarop de reorganisatie wordt doorgevoerd en over het sociaal plan. ,,Zoals het nu lijkt is daar zeker geld voor, maar we zijn er nog lang niet uit.’’

Economiemaandag, 5 december 2005

Samenwerking met Azië levert Frasco tientallen banen op

Leeuwarden – Het Leeuwarder bedrijf Frasco verwacht het komende jaar het aantal werknemers uit te kunnen breiden met twintig.

Economiemaandag, 5 december 2005

Informeel overleg over faillissement Enna levert niets op

Dokkum – Het overleg tussen CNV en directeur A. Trost van Enna Aerosols in Dokkum om een dreigend faillissement te keren, heeft eind vorige week niets opgelevert. Het faillissement is aangevraagd door de bonden. ,,De aanvraag blijft staan zolang de lonen over november niet zijn betaald”, meldt CNV-bestuurder J. Kampherbeek. FNV heeft niet deelgenomen aan het overleg. ,,Zodra de lonen zijn betaald, kijken we of verder overleg mogelijk is. Maar wanneer Trost zelf het faillissement nog aanvraagt, kan de uitspraak eerder zijn dan 22 december, zoals nu op de rol staat”, meldt D. de Valk.

Hoofdartikelmaandag, 5 december 2005

Het proces…

Vandaag begint een voor ons land bijzonder proces, dat tegen de Hofstadgroep. De rechtsgang tegen de vier hoofdverdachten en hun vrienden kan wel tweeënhalve maand vergen. De verwachtingen zijn gespannen, zowel bij het Openbaar Ministerie als bij de verdediging van onder meer Samir A., die al vaker voor het hekje heeft gestaan, echter zonder resultaat voor het Openbaar Ministerie.

Regiomaandag, 5 december 2005

‘Weinig kennis van EHBO op basisscholen’

Leeuwarden – Leerkrachten op de basisschool weten te weinig van Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO). Dagelijks belanden zo’n negentig kinderen op de Spoedeisende Hulp na een ongeluk op school. Veel onderwijzers weten niet goed wat ze moeten doen als een kind gewond raakt. Dat constateert EHBO-organisatie het Oranje Kruis.

Regiomaandag, 5 december 2005

Te weinig geld Leeuwarden-West

Leeuwarden – Minder fraai uitvoeren of met een flink hogere bijdrage van gemeente Leeuwarden, provincie of andere geldverstrekkers. Alleen dan kan het bedrijventerrein Leeuwarden-West worden opgeknapt. De bijdrage van de ondernemers op het verpauperde terrein is namelijk lang niet voldoende. ,,Die is zelfs zwaar onder de maat. Slechts 40 procent van de ondernemers en het bedrag dat zij zouden ophoesten, ligt nu op tafel”, aldus een teleurgestelde voorzitter van de Bedrijvenvereniging Leeuwarden West D. de Boer.

Regiomaandag, 5 december 2005

Nog nooit zo vaak gepind voor Sintfeest

Leeuwarden - Nederlanders hebben zaterdag massaal de laatste inkopen gedaan voor Sinterklaas. Volgens een woordvoerder van Interpay zijn 7,1 miljoen transacties gedaan met pin of creditcard, een record. Vorig jaar waren het er ruim honderdduizend minder op de laatste zaterdag voor pakjesavond.

Regiomaandag, 5 december 2005

Soli wint kampioensdivisie NBK

Groningen - ,,Dit is niet te geloven. Dit kan niet waar zijn.’’ Frans Aert Burghraef is in Martiniplaza in Groningen zonet door de muzikanten van Soli uit Leeuwarden op de schouders genomen. Het is zaterdag, middernacht. In zijn handen heeft hij de beker die de nummer één van de kampioensdivisie van het Nederlandse Brassband Kampioenschap (NBK) krijgt. ,,Dit kan niet. Wat is dit mooi. Ik snap het niet’’, stamelt Burghraef van vreugde en verbazing.

Regiomaandag, 5 december 2005

Uitzonderlijk warm en diepe depressie

Leeuwarden - November 2005 gaat de weerboeken in als een bijzondere weermaand. Allereerst de uitzonderlijke warme start met recordhoge temperaturen. Na een rustig intermezzo volgt dan een diepe depressie, waarvan de kern precies boven Fryslân kwam te liggen en zonnig en vrijwel windstil weer afleverde, in plaats van de verwachte storm en sneeuw.

Geloof & Kerkmaandag, 5 december 2005

Twee boeken over totstandkoming PKN

Leeuwarden – Exact twee jaar na het verenigingsbesluit verschijnen volgende week maandag, 12 december, twee boeken over de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Geloof & Kerkmaandag, 5 december 2005

De Salvator zoekt kerk met 1000 zitplaatsen

Leeuwarden - De evangelische gemeente ‘De Salvator’ in Leeuwarden is op zoek naar een nieuw onderkomen. Het huidige kerkgebouw aan de Archipelweg 133 is te klein voor de snel groeiende evangelische gemeente. Volgens voorganger Nicolas van Amerom wordt een accommodatie gezocht met een zaal die plaats biedt aan ,,minstens duizend personen’’.

Geloof & Kerkmaandag, 5 december 2005

Verzoening van broeders

Dalfsen - Arabische christenen, waaronder veel Palestijnen en messiasbelijdende Joden, ontmoetten elkaar de afgelopen vier dagen op een verzoeningsconferentie in Dalfsen. ,,De Israëli vergeven, dat is moeilijk’’, aldus een Palestijnse vrouw. ,,Maar God vergeeft mij elke dag. En als ik merk dat Hij mij kan vergeven, dan kan ik ook anderen vergeven. Ook al is dat soms heel moeilijk.’’

Sportmaandag, 5 december 2005

Heerenveen toont te weinig lef tegen AZ

Alkmaar - Angst is een slechte raadgever. Dat bleek voor het verliezende Heerenveen zaterdagavond tegen AZ. Gertjan Verbeek is zo onder de indruk van de Alkmaarders dat hij zijn ploeg erg verdedigend liet spelen. Achteraf was duidelijk dat een meer respectloze houding tegenover de mannen van Louis van Gaal beter was geweest.

Sportmaandag, 5 december 2005

Een historische middag op het ijs van Thialf

Heerenveen – Het laatste wereldrecord op Heerenveens ijs? De zucht die ijsmeester Beert Boomsma gisteren na de tien kilometer liet horen na die vraag was veelzeggend.

Sportmaandag, 5 december 2005

Verheijen heeft eindelijk z’n wereldrecord

Heerenveen – Twee weken geleden kaapte Sven Kramer in Calgary tijdens de World Cup op de vijf kilometer een wereldrecord weg voor de neus van Carl Verheijen. ‘Dat nooit meer’, dacht de schaatser uit Leusden na het onderlinge treffen.

Sportmaandag, 5 december 2005

Ploegachtervolging als toetje van de Spelen

Heerenveen – Als Sven Kramer zich eind deze maand bij het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf plaats voor de Spelen in Turijn, wacht hem daar vermoedelijke meer dan alleen individuele afstanden.

Sportmaandag, 5 december 2005

VC Sneek neemt revanche

Sneek - De volleyballers van Sneek hadden alle reden voor een feestje. Een week eerder nog lieten zij zich in Groningen overrompelen door Donitas, maar voor eigen publiek namen ze zaterdag revanche en wonnen de finale om de regiobeker met 3-0. Het betekent dat Sneek in de volgende bekerronde in ieder geval twee keer mag ruiken aan de eredivisie.

Weermaandag, 5 december 2005

Af en toe regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties