De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 december 2006.

Bijschriftdinsdag, 5 december 2006

Gaven

Lezen: 1 Samuël 18:10-19

Cultuurdinsdag, 5 december 2006

Documentaires over ‘Friese’ jaren Reve

Leeuwarden - Omrop Fryslân gaat drie documentaires uitzenden op Nederland 2 over de Friese jaren van Gerard Reve. De in april overleden schrijver woonde in van 1964 tot 1971 in Greonterp. In die periode kwam onder meer zijn bekende Nader tot U uit en bekeerde hij zich tot het rooms-katholieke geloof.

Hoofdartikeldinsdag, 5 december 2006

Dutchbat en Srebrenica...

Een symbool van erkenning. Dat kregen de militairen van Dutchbat gisteren, na hun functioneren in de internationale troepenmacht in het voormalige Joegoslavië. Ze kregen de onderscheiding voor het werk dat ze naar eer en geweten hebben gedaan én als pleister op de wonde van jarenlange verguizing, omdat het bataljon symbool is geworden van het internationale falen in Srebrenica, in 1995.

Regiodinsdag, 5 december 2006

‘Fryslân is de armste provincie’

Leeuwarden - Fryslân is volgens cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) de armste provincie van Nederland. Het gemiddelde inkomen van de Fries ligt 10 procent onder het gemiddelde. Er zijn echter kanttekeningen te maken: in de cijfers zijn zaken als koopkracht en ruilhandel - waaraan Friezen relatief veel doen - niet meegenomen.

Regiodinsdag, 5 december 2006

Vierhonderd vergezichten voor Fryslân

Leeuwarden - De toekomstdebatten Fryske Fiersichten hebben een kleine vierhonderd ideeën opgeleverd over Fryslân in 2030. Vandaag is de laatste dag dat er nog voorstellen kunnen worden ingediend. De komende maand wordt de eindbalans opgemaakt van de provinciebrede brainstormsessie.

Regiodinsdag, 5 december 2006

Wandelpad kwijt door ‘foutje’

Hempens/Teerns - Bewoners van tweelingdorpen Hempens en Teerns raken een populaire wandelroute kwijt omdat het Leeuwarder college tegen alle regels in, een stuk grond aan de Nauwe Greuns verkocht.

Regiodinsdag, 5 december 2006

‘Blijf de ouders ondanks alles respecteren’

Leeuwarden - Twintig jaar werkt Ria van Asselt inmiddels bij Jeugdzorg. Hoeveel gezinnen heeft ze in die tijd begeleid? Hoe vaak heeft ze een kind uit huis laten plaatsen? Ze weet het eerlijk gezegd niet meer. Maar dat betekent niet dat ze nooit terugdenkt aan al die vaders, moeders en jongens en meisjes bij wie zij zo’n cruciale rol speelde. Is het een goed besluit geweest om die kinderen uit het gezin te halen? ,,Soms is het zo klaar als een klontje. Maar meestal is het een heel ingewikkelde situatie en kun je het niet zo zwartwit zeggen.”

Regiodinsdag, 5 december 2006

Provinciehuis afgekeurd

Leeuwarden - Een meerderheid van de Leeuwarder gemeenteraad wil voorlopig niet instemmen met de nieuwbouwplannen van het provinciehuis in Leeuwarden. Het door architect Soeters ontworpen gebouw is voor veel raadsleden ,,te massief” en te hoog. Zij vrezen dat het pand de historische Tweebaksmarkt zal domineren.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 december 2006

Leegloop kerken niet fiscaal aftrekbaar

Leeuwarden - De terugloop van het aantal kerkgangers mag niet worden afgetrokken van de belasting als ondernemersrisico. Dat heeft de belastingkamer van de rechtbank in Arnhem bepaald. Een groep predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland voerde de leegloop van de kerk als risico op om zo het belastbaar inkomen te verlagen.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 december 2006

‘Auto van de zaak’ voor dominee

Predikanten zijn mensen van de weg en ze maken heel wat kilometers. De kilometers die ze voor ‘de goede zaak’ rijden worden vergoed. Maar een andere auto kopen van die vergoeding, dat is er niet meer bij. Het zou wel wat zijn als dominees een auto van de zaak hadden, zo betoogt ‘Predikant en Samenleving’, het orgaan van de Bond van Nederlandse Predikanten. Er zijn echter maar weinig kerken die hun voorganger iets dergelijks aanbieden. Daarom tipt het bureau van de Bond hoe men tóch van die regeling gebruik kan maken. ,,In veel gezinnen zijn tegenwoordig twee auto’s. Vaak alleen al omdat het gezin of de partner de vervoersmogelijkheden wil of moet benutten. Nu is het mogelijk om één van de twee auto’s alleen te bestemmen voor het werk van de predikant”, schrijft Menne Menninga.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 december 2006

Jeugdkerk in Sneek van start

Sneek - Vrije Baptistengemeente De Bron in Sneek start zondag met de Jeugdkerk Sneek. Doelstelling is het bereiken van niet-christelijke jongeren.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 december 2006

‘Lichtverzen’ te bestellen via internet

Leeuwarden - De meditatiebundel Lichtverzen van ds. Herman F. de Vries is sinds gisteren te bestellen via internet: www.fdextra.nl. Afgelopen zaterdag stond er een uitgebreid interview met ds. De Vries op pagina 2. Daarin werd verwezen naar een bestelbon voor het boek. Die zal een dezer dagen in het Friesch Dagblad staan op de pagina met de speciale kerstaanbiedingen van het Friesch Dagblad.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 december 2006

Bouwplannen Menno Park in ijskast

Witmarsum - De stichting Internationaal Menno Simons Centrum (IMSC) presenteerde vorig jaar juli grootse uitbreidingsplannen voor bij het Menno Monument in Witmarsum. Een rondgang langs doopsgezinden wereldwijd heeft echter geleerd dat zij ook willen meedenken. ,,We gaan voorlopig vooral werken aan de inhoudelijke kant van het IMSC”, vertelt vice-voorzitter Kees Knijnenberg.

Weerdinsdag, 5 december 2006

Onstuimig

Het zijn onstuimige dagen, die ons voorlopig met regen en wind plagen. Naast bewolking en buien hebben we geregeld regen, vanmiddag met stormachtig weer. Morgen verwacht ik droog weer, maar donderdag zitten we al weer in de herfstsfeer, maar wel met 11 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties