De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 5 december 2012.

Cultuurwoensdag, 5 december 2012

Kerstconcert Joost Wiersma verplaatst

Jistrum | Het kerstconcert dat Fanfare Joost Wiersma uit Jistrum op 15 december geeft, is verplaatst naar De Flambou in Surhuisterveen. Dat heeft een woordvoerder van de muziekvereniging gisteren gemeld. Het concert zou eigenlijk plaatsvinden in zalencentrum De Buitenplaats bij bungalowpark It Wiid in Earnewâld, maar dat centrum is failliet. De fanfare hoorde afgelopen weekeinde dat ze op zoek moest naar een nieuwe concertlocatie. Tijdens het concert op 15 december treedt Joost Wiersma op met solist Arjan Jongsma en een projectkoor onder leiding van Gerben van der Veen.

Cultuurwoensdag, 5 december 2012

Echoland in alternatieve top 40

Leeuwarden | De psychedelische popband Echoland staat deze week op de elfde plaats in de Indie Charts, de alternatieve top 40. Dat heeft producent en drummer van de band Emile van Doorn gemeld. De nog vrij nieuwe Friese band bracht op 18 oktober de single Starve uit. Die is via de tiplijst in de alternatieve hitlijst terechtgekomen en inmiddels opgeklommen naar de hoogste regionen. Door het succes mag de band op 25 januari optreden als voorprogramma van Bombay Show Pig in Podium Asteriks in Leeuwarden.

Economiewoensdag, 5 december 2012

Weer opdracht Saxion voor PTH Groep

Kollumerzwaag | PTH Groep in Kollumerzwaag levert opnieuw voor vier jaar de audiovisuele middelen aan Saxion Hogescholen. Het bedrijf heeft de aanbesteding gewonnen voor de locaties in Enschede, Deventer en Apeldoorn. Daar werken 2300 medewerkers en krijgen 24.000 studenten les. Tussen 2008 en 2012 was PTH Groep ook al leverancier. Het gaat onder meer om touchscreen bedienpanelen, het registreren van de bezettingsgraad van gebouwen, cloud software voor de docenten en de integratie van iPads en Android tablets in de systemen.

Economiewoensdag, 5 december 2012

Minibeurs over de Friese eetcultuur

Leeuwarden | In het Stenden University Hotel in Leeuwarden wordt volgende week vrijdag een minibeurs gehouden met Friese streekproducten. Makers en leveranciers van streekproducten presenteren hun waren en chef-koks van restaurants bereiden Friese hapjes. Het evenement wordt opgezet bij de presentatie van een boek over de Friese eetcultuur. Het eerste exemplaar van het boek Fan Fryske Grűn wordt overhandigd aan de Commissaris van de Koningin.

Economiewoensdag, 5 december 2012

Electric Power Holland krijgt steun provincie

Leeuwarden | Het bedrijf Electric Power Holland krijgt een subsidie van twee ton van de provincie Fryslân. Het bedrijf is nu officieel nog gevestigd in Utrecht. Het bedrijf komt in januari ook naar Leeuwarden. Daar komt de productie van elektrische aandrijflijnen en worden er elektrische voertuigen in elkaar gezet. De voertuigen kunnen naar verwachting vijfhonderd kilometer rijden. Het geld voor het project komt uit het convenant A7-Westergo.

Economiewoensdag, 5 december 2012

Dwangsom voor City Box in Drachten

Drachten | Drachten Storage werkt niet mee aan sluiting van de opslagloods. De deurwaarder heeft daarom de voormalig franchisenemer van City Box, conform een rechterlijk vonnis, een dwangsom van 15.000 euro opgelegd. Dat zegt City Box. Drachten Storage moest per 1 december zijn loods sluiten na een kort geding van City Box. Wegens tekortkomingen in kwaliteit en veiligheid wilde het moederbedrijf niet verder met de Drachtster vestiging en eiste het bedrijfsbeëindiging.

Hoofdartikelwoensdag, 5 december 2012

EU zelfs verdeeld bij ophalen Nobelprijs

Volgende week krijgt de Europese Unie in de Noorse hoofdstad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. De Europese Unie won dit jaar de prijs omdat zij volgens het Nobelcomité al tientallen jaren bijdraagt aan vrede, democratie en mensenrechten in Europa. De prijs is niet alleen een eerbetoon maar ook een waarschuwing. In de huidige eurocrisis dreigen de Europese burgers te vergeten dat de Europese Unie veel goeds heeft gebracht, zo wil het Nobelcomité maar zeggen. Zo kent Europa al meer dan zestig jaar vrede, is oorlog tussen de oude erfvijanden Frankrijk en Duitsland ondenkbaar en zijn met succes voormalige Oost-Europese communistische dictaturen opgenomen in een vrij en welvarend Europa.

Regiowoensdag, 5 december 2012

Alom begrip voor afgelasting van het voetbal

Leeuwarden | Friese voetbalverenigingen reageren positief op het besluit van voetbalbond KNVB om landelijk alle wedstrijden is alle geledingen van het amateurvoetbal af te gelasten. Aanleiding is de dood van Richard Nieuwenhuizen, die zondag in Almere als grensrechter bij een B-juniorenwedstrijd in Almere dusdanig werd mishandeld dat hij een dag later overleed.

Regiowoensdag, 5 december 2012

Winterweer is in aantocht

Leeuwarden | Het eerste winterweer lijkt in aantocht, aldus weerman Piet Paulusma. Vandaag en morgen valt er waarschijnlijk een aantal centimeters sneeuw. Ook zal de wind flink aanwakkeren. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het lokaal zelfs tien graden onder nul.

Regiowoensdag, 5 december 2012

De muskusrat is een taaie en zal altijd wel in Fryslân blijven

Wetterskip Fryslân gaat niet door met de proef van muskusrattenbestrijding waarbij alleen in het voorjaar en het najaar intensief wordt gejaagd. In de periode dat niet wordt gevangen, groeit de populatie namelijk te snel.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 december 2012

Al 2,6 miljoen uitbetaald aan misbruikslachtoffers

Utrecht | Er is tot dusver 2,6 miljoen euro aan schadevergoedingen uitbetaald wegens seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen en parochies. Gemiddeld is per aanvrager bijna 32.000 euro aan compensatie uitgekeerd, zo meldt het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. In vier gevallen werd het maximale bedrag van 100.000 euro uitgekeerd. 33 keer lag het tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 december 2012

Zeven kerkleiders vermoord in Nigeria

Gorinchem | Zeven kerkleiders zijn vorige week in de Noord-Nigeriaanse staat Yobe in koelen bloede vermoord. Moslimextremisten

Geloof & Kerkwoensdag, 5 december 2012

Boris van der Ham en Henny Huisman in Bethel

Drachten | Boris van der Ham, voormalig Tweede Kamerlid voor D66 en sinds kort voorzitter van het Humanistisch Verbond, is komende zondag te gast in de Bethelkerk in Drachten. Tijdens vier thema-avonden - de eerste was in september - besteedt de Bethel aandacht aan het project MEER. Daarbij gaan een christen, iemand die zoekend is en iemand met een totaal andere spirituele beleving met elkaar in gesprek. Eerdere gasten waren onder meer Catherine Keyl, Willibrord Frequin en Klaas Jansma.

Sportwoensdag, 5 december 2012

Ga voetballen en laat de sport niet verzieken door paar raddraaiers

Het gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen en de gevolgen daarvan - onder meer dit weekeinde geen amateurvoetbal - maken veel reacties los. Op de Facebookpagina van de sportredactie van het Friesch Dagblad vroegen wij naar uw mening.

Sportwoensdag, 5 december 2012

Bert Hollander volgt Jan Vlap op bij ONS

SNEEK - Bert Hollander is volgend seizoen hoofdtrainer van ONS Boso Sneek.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties