De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 5 maart 2003.

Agendawoensdag, 5 maart 2003

Uitagenda

De uitagenda voor de week van 6 t/m 13 maart

Bijschriftwoensdag, 5 maart 2003

Christus

Het zal u ook wel eens overkomen. Je komt iemand tegen, hij kijkt je even aan, wil doorlopen, komt terug en zegt: ,,Kan ik u ergens van kennen? Bent u niet...’’

Cultuurwoensdag, 5 maart 2003

Portretten van een bevlogen kunstenaar

Het is een droom van elke jonge kunstenaar: ooit een heuse expositie hebben. Maar dromen komen niet altijd uit en sommigen wachten er hun leven lang vergeefs op. Zo niet Hans Hoekstra (19) uit Surhuisterveen. Vanaf donderdag heeft hij zijn eerste officiële expositie in een gerenommeerde galerie in Zwolle.

Economiewoensdag, 5 maart 2003

Kredietwaardigheid vaak overschat

Hallo, Washington. Hoe lang denken jullie nodig te hebben om ‘onze’ Ahold uit te mergelen?

Economiewoensdag, 5 maart 2003

Kippenfokker Noorden leeft in spanning

Leeuwarden/Kornhorn/Opeinde – De pluimveehouders in het Noorden houden hun hart vast. Ze zijn bang dat het H7-virus net als het mkz-virus in 2000 naar het Noorden komt. Door het vervoersverbod op legkippen, ligt de slachterij van Van der Meer in Dronrijp deze week stil. De productie bij slachterijen in Kornhorn en Haulerwijk is hervat.

Expowoensdag, 5 maart 2003

Exposities

Een overzicht van komende en lopende exposities

Hoofdartikelwoensdag, 5 maart 2003

De Friese bouwwoede..

,,Er wordt te veel gebouwd bij de dorpen. Voor de leefbaarheid van het platteland is uitbreiding al lang niet meer noodzakelijk. Ik maak me grote zorgen over die enorme bouwwoede in Friesland. De woningvoorraad groeit hier veel sneller dan in de rest van Nederland. En ook het aandeel koopwoningen in de Friese nieuwbouw is bovengemiddeld.’’

Regiowoensdag, 5 maart 2003

Tegenslag Drachtstervaart

Drachten – Het Drachtstervaartproject in Drachten kent tot nog toe een financiële tegenvaller van ruim 1,6 miljoen euro. De tegenvaller brengt de uitvoering van het project niet in gevaar, maar veel ruimte voor meer tegenslagen is er niet. Het miljoenenproject heeft inmiddels een vertraging van een jaar opgelopen.

Regiowoensdag, 5 maart 2003

Conflict school Triemen verhardt

Triemen - Het conflict tussen de gemeente Kollumerland en christelijke basisschool De Bining in Triemen/Westergeest over nieuwbouw en renovatie verhardt. Burgemeester en Wethouders organiseren vrijdag een informatiebijeenkomst voor de ouders van de leerlingen om helderheid te geven over de affaire.

Regiowoensdag, 5 maart 2003

‘Bern hawwe it oer it aaisykjen en hynders’

Damwoude – Scholen in Fryslân zijn niet bang voor hevige discussies tussen leerlingen wanneer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een aanval op Irak gaan uitvoeren.

Regiowoensdag, 5 maart 2003

‘Eén rampenplan voor wad’

Leeuwarden – Fryslân is slecht voorbereid op een milieuramp in het waddengebied. Verantwoordelijkheden bij de bestrijding van grote calamiteiten op de Waddenzee zijn niet goed geregeld. Daarom moet er snel een soort van rampenplan komen dat het gehele waddengebied, water en land, omvat. Want gammele tankers varen rakelings langs het wad.

Regiowoensdag, 5 maart 2003

Zuidhorn betreurt vertrek burgemeester

Zuidhorn – Burgemeester Klaassen van Zuidhorn wordt met ingang van 15 april griffier van de Eerste Kamer. Begin april neemt hij afscheid als eerste burger in Zuidhorn.

Regiowoensdag, 5 maart 2003

Rijksgeld moet sluiten Vliehors compenseren

Vlieland – De gemeenteraad van Vlieland wil geld van het rijk ter compensatie van de gevolgen van de sluiting van de Cavalerie Schiet Kamp de Vliehors op het eiland. De sluiting kost veertig banen. Een kwart van de Vlielander bevolking ondervindt direct of indirect de gevolgen van het verdwijnen, omdat ze financieel afhankelijk is van het schietkamp.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 maart 2003

Aswoensdag is de dag van het vredesgebed

Rome - Paus Johannes Paulus II heeft de Italiaanse kardinaal Pio Laghi (80) als speciale afgezant naar Washington gestuurd om president Bush alsnog te bewegen af te zien van een oorlog met en in Irak. Laghi hoopt woensdag al, op Aswoensdag, president Bush te kunnen ontmoeten. Uitgerekend op de dag die de paus wereldwijd heeft uitgeroepen tot een dag van boetedoening, vasten en gebed om een oorlog alsnog te voorkomen.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 maart 2003

Synode: wij reageren niet op enquêtes

Leeuwarden – Het dagelijks bestuur van de Samen-op-Wegkerken trekt zich niets aan van enquêtes die plaatselijke kerken houden over het Samen-op-Wegproces. Dat meldt het bestuur (moderamen) van de fuserende Hervormde, Gereformeerde en Lutherse Kerken.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 maart 2003

Paulus deed al aan visitatie

Nadenken over kerkvisitatie doe ik niet dagelijks. Toch zijn er momenten om de boeken in te duiken omdat er vragen op je afkomen: hoe zit het ook alweer? Op de provinciale informatieavond op 11 februari in Leeuwarden werden er vragen gesteld over de nieuwe vorm van toezien door een regionaal college voor beheerszaken. Zelf riep ik de ongeveer vierhonderd aanwezigen op er studie van te maken hoe de kerkvisitatie op dit punt in het verleden functioneerde.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 maart 2003

Friese synodepreses: toezicht op geld nodig

Leeuwarden – Bovenplaatselijk toezicht op de financiële boekhouding van plaatselijke Gereformeerde Kerken is nodig en bovendien helemaal niet nieuw. Dat schrijft de voorzitter van de Provinciale Synode van de SoW-kerken in Fryslân, ds O. Doorn, woensdag in het Friesch Dagblad .

Sportwoensdag, 5 maart 2003

Jacob van der Meer (Balk): ‘Vanaf nu elke week een finale’

Leeuwarden – Jacob van de Meer was afgelopen weekeinde twee keer succesvol voor derdeklasser Balk. Toch was die productie niet voldoende voor de overwinning tegen hekkensluiter Nagele dat het uitduel met 3-4 won.

Sportwoensdag, 5 maart 2003

Tieme Klompe helemaal klaar voor het grote werk

Heerenveen – Tieme Klompe maakt vanavond zijn rentree in de hoofdmacht van SC Heerenveen in het Amstel Cupduel tegen PSV. De 26-jarige verdediger vervangt in Eindhoven de grieperige Johan Hansma in het hart van de defensie.

Sportwoensdag, 5 maart 2003

Heerenveen legt Deens talent vast

Heerenveen – Sportclub Heerenveen is erin geslaagd één van de grootste Scandinavische talenten vast te leggen. Het is 16-jarige Deense jeugdinternational Bo Storm van AGF Århus.

Sportwoensdag, 5 maart 2003

GA Eagles loopt verder weg van Cambuur

Veendam – In de strijd om een plaats in de nacompetitie is Go Ahead Eagles gisteravond verder uitgelopen op Cambuur Leeuwarden. Aan de Langeleegte wonnen de Deventenaren met 1-2 van Veendam.

Sportwoensdag, 5 maart 2003

Durmusoglu één duel aan de kant

Leeuwarden – Kenan Durmusoglu moeten vrijdagavond het duel tussen Cambuur Leeuwarden en Dordrecht vanaf de kant toezien.

Sportwoensdag, 5 maart 2003

Niet Bootsma, maar Tuinstra op WK

Tzummarum – Het Koninklijke Nederlandse Motorsport Verbond heeft Tjitte Bootsma uit Tzummarum gepasseerd voor het WK ijsracen komend weekeinde in Assen.

Weerwoensdag, 5 maart 2003

Vochtige lucht

Vanmiddag is het grijs en soms wat nevelig bij 10 graden. De zuidenwind is zwak, later matig en in het kustgebied soms vrij krachtig. Vannacht is het zacht met 7 graden en soms een beetje motregen. Morgen vallen er in de ochtend enkele buien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties