De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 april 2005.

Bijschriftdinsdag, 5 april 2005

Jezus zingt

De kortste tekst in de Bijbel telt twee woorden.

Dossierdinsdag, 5 april 2005

Wereldwijd succes Limburgse globetrotters

Voetbaltrainers beleven overal ter wereld en op elk niveau hetzelfde. Ze werken zich drie slagen in de rondte en proberen uit alle macht de gunstigste omstandigheden voor succes te creëren, maar zijn, zodra de wedstrijd begonnen is, overgeleverd aan ingevingen van hun spelers en de grilligheid van het lot. Zeilt de bal er net in of ketst hij tegen de paal? Niet iedere trainer kan daar tegen.

Economiedinsdag, 5 april 2005

Enna ruziet met bonden over ontslagen

Dokkum - Spuitbussenfabrikant Enna Aerosols en de vakbonden FNV en CNV vechten wederom een fiks meningsverschil uit, deze keer over een nieuwe ontslagronde. De bonden maakten die plannen vorige week bekend. De bonden spreken over mismanagement bij Enna, de directie van Enna verwijt de bonden een onprofessionele houding.

Hoofdartikeldinsdag, 5 april 2005

De jeugd…

Soms verdwijnt het onderwerp even uit de publiciteit, maar steeds komt het terug: jeugd. In alle delen van ons land vinden dingen plaats waarbij jongeren betrokken zijn, die niet mogen. Specifiek voor jongeren is het optreden in groepsverband. Of het nu in winkelcentra is, op het platteland of in woonwijken, overal zijn groepen en groepjes die anderen lastigvallen of die zich ten opzichte van zichzelf misdragen. Ook zijn er overal in het land ontmoetingsplaatsen (caravans en keten) voor jongeren die in eigen kring dingen doen waarvan ieder weldenkend mens moet zeggen: dat kan niet. Bijvoorbeeld onmatig veel drinken.

Regiodinsdag, 5 april 2005

Redders geëerd met Carnagiemedaille

Kollum - ,,Bliksem, mar dan moatte we deryn’’, riep Sape Rozema uit De Valom, toen een omstander hem niet kon vertellen of er passagiers zaten in het invalidenwagentje dat te water was geraakt. Zonder na te denken liet hij zich in het koude water glijden, gevolgd door Daniël van der Molen en Edwin Jonkman en ging op zoek naar het autootje en eventuele passagiers. Dankzij de drie mannen kunnen Hans Vellenga uit Kollumerzwaag en zijn bijrijdster hun hachelijke avontuur van 19 mei vorig jaar nog na vertellen. De daad werd gisteren op het gemeentehuis van Kollumerland beloond met een onderscheiding van het Carnagie Heldenfonds.

Regiodinsdag, 5 april 2005

De provincie toert rond in super-demo

Leeuwarden - De provincie Fryslân maakt momenteel structureel gebruik van een demonstratiewagen van Autoland Van den Brug in Drachten ter waarde van 111.000 euro. Wagenparkbeheerder Friesland Lease zet deze bijzonder luxe uitgeruste Audi A8 in voor het vervoer van de gedeputeerden, in afwachting van de levering van de vijfde ‘eigen’ dienstauto die GS hebben besteld.

Regiodinsdag, 5 april 2005

On-Nederlandse plevier trekt veel bekijks in Fryslân

Wolvega – Nog nooit eerder deed de killdeerplevier Nederland aan; niemand heeft dat althans ooit gezien. De belangstelling is dan ook massaal nu de vogel in de Rottige Meenthe bij Wolvega is gezien.

Regiodinsdag, 5 april 2005

Toren Bonnehos naar begraafplaats verhuisd

Leeuwarden – Met groot materieel werd het torentje van het Bonifatiuskapel gisteren van z’n oude stek getakeld en naar de rooms-katholieke begraafplaats in Leeuwarden gebracht. ,,Vanaf de N383 naar Harlingen heb je voortaan een prachtig zicht op het torentje’’, vertelt de trotse beheerder W. Reuben.

Regiodinsdag, 5 april 2005

Rijksgeld voor onderzoek kastanjeziekte

Burgum – Minister Veerman (Natuur) trekt 275.000 euro uit voor onderzoek naar de mysterieuze kastanjeziekte. De Friese Iepenwacht, die zich ook bezighoudt met kastanjes, hoopt dat snel met het onderzoek wordt begonnen. In Fryslân, met name in Tytsjerksteradiel en Skarsterlân, zijn al veel kastanjebomen door de ziekte geveld.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 april 2005

Het wachten is op een ‘Latijnse’ paus

Vaticaanstad/Rome – Gedoodverfde kandidaten voor het pausschap worden het nooit, is de boodschap van de bekende spreuk ‘wie als paus het conclaaf ingaat, komt er als kardinaal weer uit’. Desondanks zijn sommige kardinalen kansrijker dan andere.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 april 2005

FCJF voorlopig gered na steun kerken

Leeuwarden - De Federatie Christelijk Jeugdwerk Friesland (FCJF) is voorlopig gered. Dankzij een nabetaling door YMCA en financiële bijdragen van 60 procent van de plaatselijke kerken kan de koepel voor jeugdclubs nu zeker tot in de zomer van 2006 vooruit. ,,Komende tijd hopen we nog meer kerkenraden te overtuigen dat ze ons steunen’’, zegt voorzitter Wieger van der Heide uit Akkrum. ,,Daarnaast gaan we op zoek naar persoonlijke donateurs, die voor tien euro per jaar ‘Vriend van de FCJF’ willen worden.’’

Sportdinsdag, 5 april 2005

Akachar één duel langs de kant

Leeuwarden – Cambuur-aanvaller Jamal Akachar zal vrijdagavond het competitieduel thuis tegen Fortuna Sittard vanaf de tribune moeten toekijken.

Sportdinsdag, 5 april 2005

Heerenveen 2 verliest van Feyenoord

Rotterdam - De beloftenteam van Heerenveen heeft maandagavond de uitwedstrijd tegen koploper Feyenoord 3-1 verloren. Heerenveen was zeker niet de mindere van de Rotterdammers, maar kreeg een lesje in effectiviteit.

Sportdinsdag, 5 april 2005

Cambuur 2 nipt langs BV Veendam

Veendam – Het beloftenteam van Cambuur Leeuwarden heeft maandagavond in en tegen Veendam revanche genomen van de 0-3 nederlaag die de ploeg eerder tegen de Veenkoloniërs leed.

Sportdinsdag, 5 april 2005

De Herauten in finale futsalbeker

Gieten – Het futsalteam van De Herauten uit Burgum, dat uitkomt in de eerste klasse A, heeft zich gisteravond in Gieten voor het eerst in de clubhistorie geplaatst voor de bekerfinale van het district Noord. In de halve finale werd met 3-7 afgerekend met Gieten dat in de eerste klasse C speelt.

Weerdinsdag, 5 april 2005

Wisselvallig

Het is vandaag met 13 ŕ 14 graden een stuk koeler dan gisteren, maar toch schijnt de zon regelmatig. Het waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten tot westen. Morgen is het wisselvallig weer bij 15 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties