De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 5 juni 2003.

Bijschriftdonderdag, 5 juni 2003

Vriendschap

Jezus zegt tegen zijn discipelen: ‘Jullie zijn mijn vrienden, …’

Cultuurdonderdag, 5 juni 2003

Nieuw platform voor jonge Friese schrijvers

Leeuwarden – Jonge Friese schrijvers hebben er een nieuw platform bij. Het ‘Fryskskriuwerspoadium’ dat de naam Doar draagt, is deze week begonnen op internet.

Cultuurdonderdag, 5 juni 2003

Extra uitvoering muziekvoorstelling ‘The Drunken Sailor’

Laaksum – De muziekvoorstelling The Drunken Sailor in de haven van Laaksum krijgt een extra voorstelling op 19 juni. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 5 juni 2003

Soap yn it bosk fan Sparjeburd

De Hemrik – Hâlde jo fan soap, moaie en geile froulju, in protte rűzje, macho mannen, in grappige mongoal, in soad skuttingtaal en bastard flokwurden en in ferhaal dat wol aardich is, mar úteinlik nearne op slacht, dan is it iepenloftspul Opsterlân wat foar jo. Woansdeitejűn gie yn it sműke en suver waarme teater yn Sparjeburd it stik In Pompstasjon yn premičre.

Economiedonderdag, 5 juni 2003

Aardappelziekte Phytophthora rukt op

Emmen – De zeer besmettelijke aardappelziekte Phytophthora rukt snel op in het noorden van het land. In de provincies Drenthe en Groningen zijn er al tientallen haarden van de gevreesde ziekte geconstateerd. Het gaat daarbij vooral om percelen in de veenkoloniën.

Economiedonderdag, 5 juni 2003

Paques Balk gaat gas en water biologisch zuiveren

Balk - Paques en Veolia Water Systems, onderdeel van Veolia Environnement, hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor het biologisch zuiveren van water en gas in delen van Europa.

Economiedonderdag, 5 juni 2003

‘De NOM is geen zeehondencrčche’

Westervelde – De economie van Fryslân, Groningen en Drenthe is over het dieptepunt heen en lijkt zich voorzichtig te herstellen. Steeds meer ondernemers in het Noorden willen geld lenen voor nieuwe investeringen.

Hoofdartikeldonderdag, 5 juni 2003

Afrika niet geholpen…

De G8-top in Evian-les-Bains heeft Afrika niet gebracht waar het op hoopte. Gastheer Frankrijk had de agenda van de bijeenkomst van de zeven rijkste landen plus Rusland weliswaar sterk Afrikaans gekleurd, maar de G8 zijn er niet in geslaagd alle mooie beloften waar te maken.

Regiodonderdag, 5 juni 2003

Milieucontrole in Fryslân ver onder de maat

Leeuwarden – De controle op de naleving van milieuregels is in veel Friese gemeenten zeer slecht geregeld. Vooral in de kleine gemeenten worden milieuambtenaren slecht aangestuurd. Bovendien is degene die de milieuvergunningen verleent, vaak ook verantwoordelijk voor de controles. Die vereniging van functies mag niet meer.

Regiodonderdag, 5 juni 2003

Als eerste binnen en als laatste weer weg

Dokkum – Zo af en toe was er wel eens een bruidspaar dat het boeket bloemen op de keukentafel had laten liggen. Het viel bode Pieter van der Galiën van Dongeradeel steevast meteen op; een bruidje zonder boeket da’s zo’n kaal gezicht. Van der Galiën zorgde er altijd voor dat de huwelijksplechtigheid kon worden uitgesteld tot het boeket bloemen aanwezig was. ,,Want dat heart der by, hear’’, vindt de bode. Vandaag neemt hij na 38 jaar en acht maanden afscheid van zijn werk.

Regiodonderdag, 5 juni 2003

Bibliobus moet verdwijnen

Wolvega – De bibliobus gaat uit Weststellingwerf verdwijnen. De maatregel maakt deel uit van de bezuinigingsoperatie waar de gemeente voor staat. In totaal moet 500.000 euro worden ‘omgebogen’ om geld vrij te maken voor urgentere zaken.

Regiodonderdag, 5 juni 2003

Treinverkeer plat na crash met bovenleiding

Wolvega – Het treinverkeer tussen Heerenveen en Wolvega heeft gisteren urenlang stilgelegen. Het ongemak werd veroorzaakt doordat een vrachtwagen bij de spoorwegovergang in Wolvega tegen een bovenleiding was aangereden. Het voertuig kwam door de aanrijding vast te zitten. De chauffeur had de giek van zijn laad- en loskraan omhoog laten staan toen hij ging rijden.

Regiodonderdag, 5 juni 2003

Conflict over snelle weg door Stellingwerven

Oldeholtpade – Verkeersgedeputeerde Baas (VVD) heeft een hardnekkig conflict met het gemeentebestuur van Weststellingwerf over snelheidsverhoging op de provinciale weg N351 tussen Wolvega en Oosterwolde, en de daarvoor noodzakelijke reconstructie van kruisingen. De provincie en de gemeente Ooststellingwerf willen die weg in de loop van jaren inrichten voor een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur; Weststellingwerf wil de geldende limiet van 80 kilometer per uur en de daarbij behorende weginrichting handhaven.

Regiodonderdag, 5 juni 2003

Zeilers op wad gered van verdrinkingsdood

Terschelling - De bemanning van de Terschellinger reddingboot Frans Hogewind heeft gisteravond met een bliksemsnelle actie op de Waddenzee twee zeilers van de verdrinkingsdood gered. Het echtpaar, woonplaats onbekend, is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juni 2003

Dominees gaan de straat op

Leeuwarden – Een predikant hoort te weten wat er leeft in de samenleving. Het contact beperkt zich echter vaak tot de eigen gemeenteleden. Het predikantenplatform Op Goed Gerucht gaat op haar eerstvolgende studiedag, 20 juni, daarom de straat op in de Utrechtse binnenstad.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juni 2003

Van Gruisen-orgel van hervormd Hallum klaar

Hallum – Na een restauratie van een half jaar wordt vrijdag officieel een van de grotere dorpskerkorgels van Fryslân opgeleverd: het Albertus van Gruisen-orgel in de hervormde kerk te Hallum.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juni 2003

‘Reuzenfles’ van Kerkinactie op 18 juni in Joure

Leeuwarden – De reuzenfles die wordt gebruikt in het kader van de landelijke Kerkinactie-campagne ‘Een ramp raakt ons allemaal’ doet 18 juni Joure aan.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juni 2003

Drachtster Grote Kerk vier maanden open op zaterdag

Drachten – De Grote Kerk aan De Drift in Drachten is vanaf zaterdag vier maanden open voor bezichtiging op de zaterdagmiddag.

Sportdonderdag, 5 juni 2003

Dravers zijn na 75 jaar weer terug in Leek

Leek - Voor het eerst sinds 1928 waren de paarden woensdagavond terug op de drafbaan in Leek. Als het aan de organiserende stichting Drafsport Leek ligt, is daarmee een traditie in ere hersteld en staat deze koers volgend jaar weer op de woensdag voor Pinksteren op de kalender van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR).

Sportdonderdag, 5 juni 2003

Berlikum en Franeker treffen elkaar op bond in eerste omloop

Leeuwarden – Berlikum en Franeker, twee kanshebbers voor de bondstitel, treffen elkaar pinkstermaandag al in de eerste omloop. Dat is woensdag bij de loting van de belangrijkste kaatspartij van het jaar voor afdelingen duidelijk geworden. Berlikum kaatst met Auke van der Graaf, Bauke van der Graaf en Marten Feenstra. Franeker komt in het strijdperk met Michel van der Veen, Tjitte Bonnema en Peter de Boer.

Sportdonderdag, 5 juni 2003

Eerste amateurzege voor Bart Beima

Annen – Wielrennen Bart Beima uit Hurdegaryp heeft woensdagavond in de Acht van Annen zijn eerste overwinning bij de amateurs behaald. De 21-jarige renner dankte zijn zege mede aan zijn jongere broertje Marcel (18), waarmee hij in finale naar de koploper in de wedstrijd Jos Harms uit Oude Pekela sprong. Vervolgens sprongen de Friese gebroeders om en om weg, waardoor Harms wel moest capituleren. Uiteindelijk was de demarrage van Bart de Groninger te machtig. Voor de moeite mocht Harms nog wel tweede worden. Achter Marcel Beima (derde) maakte Eelke van der Wal uit Holwerd het Friese succes compleet door als vierde te eindigen.

Weerdonderdag, 5 juni 2003

Minder warm

Vanmiddag blijft het droog en geleidelijk komt er meer zon. Vannacht komen er opklaringen koelt het af tot 11 graden. Morgen is het minder warm met temperaturen tussen 20 en 23 graden. Het blijft droog en het wordt vrij zonnig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties