De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 5 juli 2007.

Economiedonderdag, 5 juli 2007

Regen brengt boeren in problemen

Leeuwarden- Boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen hebben een flinke strop door de aanhoudende regen van de afgelopen weken. Om nesten en vogels te sparen maaiden deze agrariërs tot en met juni niet, maar sinds de vogels zijn uitgevlogen en de boeren willen maaien, valt de regen met bakken uit de hemel.

Economiedonderdag, 5 juli 2007

‘Dertigers komen terug naar Fryslân’

Leeuwarden - Dertigers met kleine kinderen die tijdens hun studietijd weggingen uit Fryslân, komen steeds vaker in het zuiden van de provincie wonen. Dat zegt Koos Sinnige, voorzitter van makelaarsvereniging NVM Fryslân naar aanleiding van de cijfers over huizenprijzen. De huizenprijzen in plaatsen als Joure en Heerenveen zijn dan ook gestegen met vijftien procent tot een gemiddelde van 268.000 euro.

Economiedonderdag, 5 juli 2007

We halen de collecties zelf op uit het Zuiden’

Berlikum - Bijna iedere maandag moeten de ondernemers Bianca Renzema (34) en Tjitske Miedema (38) op pad om de collectie kinderkleding en kadootjes aan te vullen. Ruim een maand na de opening lopen de zaken bij hun zaak Keunst & Kids in Berlikum zo goed dat ze al verschillende keren het assortiment hebben moeten aanvullen. ,,Het is heel intensief, maar we hebben daar bewust voor gekozen om het zelf te halen. Dan weet je exact wat je binnenkrijgt en valt er vaak ook nog wel wat te onderhandelen over de prijs”, vertelt Renzema. Met een grote stationwagen is al diverse keren de gang naar de groothandels en bedrijven in kinderkleding gemaakt. Vooral naar het zuiden van het land. ,,Want daar zitten de grote organisaties.”

Economiedonderdag, 5 juli 2007

Aanpak van landbouw in Dongeradeel

Dokkum - De gebiedscommissie Dongeradeel kan gronden gaan werven om de landbouwstructuur in de gemeente te verbeteren. Gedeputeerde Staten hebben de commissie bevoegdheden gegeven om het ruilproces van landbouwgrond te realiseren. In Dongeradeel is de landbouw in bepaalde gebieden oververtegenwoordigd en in andere gebieden ondervertegenwoordigd. In totaal is er voor drie jaar 1.280.000 euro provinciaal geld beschikbaar voor de tijdelijke financiering van grond, die later weer wordt doorverkocht. De gebiedscommissie heeft twintig aanvragen voor onder andere kavelruil binnen.

Hoofdartikeldonderdag, 5 juli 2007

Armoede...

De extreme armoede in Afrika ten zuiden van de Sahara is de afgelopen zes jaar met 5 procent gedaald. Dat bleek deze week uit een rapport van de Verenigde Naties. Op dit moment leeft ruim 40 procent van de bewoners van dit deel van Afrika in grote armoede. In 1990 was dit nog bijna 47 procent. De meeste vooruitgang werd geboekt sinds 2000. Dat heeft vooral te maken met de bescheiden economische groei die vanaf dat jaar in midden en zuidelijk Afrika plaatsvindt.

Regiodonderdag, 5 juli 2007

Littenseradiel mag rustig op vakantie

Wommels - Goed overleg binnen het college, een gesprek tussen burgemeester Liemburg en de fractie van de VVD, bemoedigende woorden van CDA-fractievoorzitter G. Hiemstra en wellicht een gesprek tussen de burgemeester en de fractie van PvdA. Littenseradiel kan rustig op vakantie. Gisteravond verliep de gemeenteraadsvergadering in een goede sfeer, na afloop werd een borreltje met elkaar gedronken.

Regiodonderdag, 5 juli 2007

Ruzie rond koffiebrander

Bolsward - Omwonenden van de Drie Mollen in Bolsward eisen een schadevergoeding van de gemeente. Zij ervaren sinds de uitbreiding van de koffiebranderij, zo’n anderhalf jaar geleden, geur- en geluidsoverlast. Dat zegt hun jurist, L. Schipholt van Rechtsbijstand Zwolle. Hoe hoog die schadevergoeding moet zijn, is nog niet bekend.

Regiodonderdag, 5 juli 2007

Dakenregeling moet Fryslân mooi houden

Leeuwarden - De subsidieregeling voor de restauratie van daken van boerderijen wordt flink verruimd. Ook zullen bedrijventerreinen in het landschap worden ingepast. En er wordt een denktank over ruimtelijke kwaliteit geďnstalleerd. Het zijn een paar maatregelen die vanaf dit jaar genomen zullen worden in het kader van de uitvoeringsagenda van het streekplan, dat de provincie Fryslân vorig jaar heeft vastgesteld.

Regiodonderdag, 5 juli 2007

Veel stellen gaan trouwen op 07-07-2007

Leeuwarden - Op 7 juli wordt er in Fryslân bovengemiddeld gefeest: er worden zaterdag veel meer huwelijken voltrokken dan op een normale dag het geval is. De datum 07-07-07 blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op bruidsparen in spe. En voor 08-08-08 liggen de eerste reserveringen ook al vast. De datum 20-07-2007 is minder in trek.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juli 2007

Wake Up Call: landelijke start voor PKN-jeugd

Utrecht - Jongeren in de Protestantse Kerk in Nederland krijgen hun eigen landelijke ‘Startzondag’. Op 30 september is in Hoogeveen de eerste editie van het festival Wake Up Call. JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk, rekent op zo’n zevenhonderd tieners.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juli 2007

Kracht vinden in kwetsbaarheid

De kwetsbaarheid van het bestaan, vraagt bij de mens om het aanboren van nieuwe bronnen. Marinus van den Berg in een tweeluik over ouder worden, eenzaamheid en acceptatie van het bestaan. Vandaag deel 1.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 juli 2007

Helft Kamper studenten predikant

Leeuwarden - Van de studenten die de laatste vijftien jaar een theologie-opleiding gevolgd hebben aan de Theologische Universiteit Kampen is 51 procent predikant geworden. Van de overige 49 procent zijn velen werkzaam in een kerkelijke context, zoals in bijvoorbeeld ziekenhuizen of het justitiepastoraat. Slechts 2 procent van de afgestudeerden is werkloos. ,,Daarmee is de aansluiting van de ThUK op de arbeidsmarkt beter dan van WO-studenten in het algemeen”, meldt het jaarverslag over 2006.

Sportdonderdag, 5 juli 2007

Van der Bos aanwinst in ‘it grutte spul’

Harlingen - Tussen alle gevestigde namen op de eerste Hotze Schuilpartij in Harlingen stond de achttienjarige Gert-Anne van der Bos uit Holwerd gisteren brutaal op te slaan. Het resultaat was navenant: samen met Chris Wassenaar en Jan Willem van Beem pakte de jeugdige opslager zijn eerste zege in ‘it grutte spul’.

Sportdonderdag, 5 juli 2007

Natte start voor koersen van Emmeloord

Emmeloord - ,,Meestal schijnt de zon als wij koersen. Het zit ditmaal niet mee’’, meldde voorzitter Dré de Bruyn gisteren tijdens de openingsmeeting van zijn koersbaan in Emmeloord. Hij hield de moed erin en dat deden de deelnemers die de loodzware baan te lijf moesten ook. Zo werd gisteren uiteindelijk de tiende en laatste koers gehaald.

Weerdonderdag, 5 juli 2007

Regen

We krijgen vandaag geregeld buien, maar de zon schijnt ook af en toe. De temperaturen komen te liggen rond 19 graden. Morgen wordt het ongeveer 18 graden, bij een vrij krachtige tot aan zee harde zuidwest tot westenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties