De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 5 juli 2008.

Cultuurzaterdag, 5 juli 2008

Tweede editie ‘Dansen op Locatie’ op vier Friese states

Leeuwarden - Dansen op Locatie krijgt dit jaar een vervolg. De tweede editie van het dansevenement, Dansen op Locatie: In alle Staten genaamd, vindt op 11 en 12 oktober plaats op vier Friese states.

Cultuurzaterdag, 5 juli 2008

Atelier Jan van der Vaart in Princessehof

Leeuwarden - Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft deze week het keramiekatelier van Jan van der Vaart (1931-2000) opengesteld voor publiek. Van der Vaart, hoofddocent keramiek van de Rietveld Academie in Amsterdam, geldt als een van de belangrijkste Nederlandse keramisten van de twintigste eeuw. Hij was de eerste moderne keramist die de zeventiende-eeuwse tulpentoren in ere herstelde.

Cultuurzaterdag, 5 juli 2008

Nominatie Anne Guus Teerhuis Trio voor Jazz Award

Groningen - Het Trio van Anne Guus Teerhuis is genomineerd voor een Dutch Jazz Award. Dat heeft een woordvoerder van het Prins Claus Conservatorium in Groningen gemeld. Het trio bestaat uit (oud-)studenten van het conservatorium Anne Guus Teerhuis (piano), Kristijan Krajncan (drums) en Tobias Nijboer (contrabas). Het drietal neemt op 12 juli deel aan de finale van de Dutch Jazz Competition 2008, tijdens het North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam.

Hoofdartikelzaterdag, 5 juli 2008

Over de ziel...

Onlangs verscheen een boekje met de prachtige titel: Als de ziel haar naam verliest. Het gaat over een van de vroegste Middelnederlandse teksten die bewaard zijn gebleven. De inhoud is religieus, inhoudelijk verwant aan de mystiek van meester Eckhart, een van de bekendste vertegenwoordigers van wat we noemen de Rijnlandse mystiek.

Regiozaterdag, 5 juli 2008

Brandweer gaat minder controleren

Dokkum - De brandweer hoeft bij nieuwbouw vanaf 1 oktober vaak niet meer te controleren op brandveiligheid. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Commandant Henk van der Veen van brandweer Noordoost-Fryslân is niet blij met het besluit om de controles te schrappen. ,,Liever van tevoren controleren dan achteraf branden moeten blussen.”

Regiozaterdag, 5 juli 2008

‘Dalmatiëklokje, dêr koe ik neat mei’

Impatiens Balfourii, Ranunculus ololeucos en Brachypodium sylvaticum. Het klinkt alsof het rechtstreeks uit het boekje van een oude alchemist komt, maar het zijn wetenschappelijke plantennamen. Fryslân heeft er in de afgelopen dertig jaar meer dan 350 plantensoorten bijgekregen, die eerder alleen in warmere regionen voorkwamen. Ytsen Kooistra geeft ze een naam.

Regiozaterdag, 5 juli 2008

‘Fries worden we niet, maar we zijn hier wel thuis’

.

Regiozaterdag, 5 juli 2008

Bieb weer terug in hart van de buurt

Leeuwarden - Sinds de brand in de Leeuwarder wijk Bilgaard moesten bewoners twee jaar lang hun bibliotheek missen. Maar gisteren opende de nieuw gebouwde boekuitleen en blijkt de brand positief benut. Directeur Arjen Nijboer: ,,We zijn vanaf het nulpunt begonnen. Dat gaf vrijheid om na te denken over wat we wilden betekenen voor de wijk.”

Regiozaterdag, 5 juli 2008

Vijf weken rijden van Bant naar Beijing

Oosterzee - De Volvo Duett uit 1968 staat te glimmen voor de boerderij van Regina Riemersma. Nieuwe banden, nieuwe bedrading, en elk onderdeel grondig nagekeken. Geen overbodige luxe, want de Duett vertrekt vandaag vanuit Bant naar Beijing in het gezelschap van 72 andere oude Volvo’s.

Sportzaterdag, 5 juli 2008

Sulejmani niet te houden voor Heerenveen

Heerenveen - Er werd al sinds het einde van de competitie over gespeculeerd en gisteren ging de kogel door de kerk. Miralem Sulejmani verruilt sc Heerenveen voor Ajax. Met de transfer is een bedrag gemoeid van 16,25 miljoen euro. Hij had in Fryslân nog een verbintenis tot 2010.

Sportzaterdag, 5 juli 2008

‘Het wordt deze keer juist wél wat met Cambuur’

Cornjum - Wie kent het niet? Dat gezegde dat het niks was, niks is en nooit wat zal worden met SC Cambuur-Leeuwarden. Maar de tijd van de kentering is gekomen. Daar vertrouwt althans de clubleiding op. De technische staf, de selectie en vele volgers evenzeer. Om over de supporters maar te zwijgen. Er is op alle fronten geloof in een goed seizoen van Cambuur, zoals dat er wel vaker was. Meestal echter alleen in Leeuwarden. Maar gezien de grondig versterkte spelersgroep, met bewezen toppers uit de eerste divisie, wordt Cambuur zelfs landelijk door kenners getipt als ploeg voor de bovenste regionen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties