De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van maandag, 5 september 2011.

Cultuurmaandag, 5 september 2011

Geslaagde derde editie The Great Wide Open

Vlieland - De derde editie van Into The Great Wide Open afgelopen weekend op Vlieland kan als zeer geslaagd de boeken ingaan. Dat meldt de organisatie van het festival. Ruim vijfduizend muziekliefhebbers genoten van ruim honderd acts, waaronder dEUS, Bettie Serveert en De Jeugd van Tegenwoordig. Met een goede sfeer en bijna perfect weer viel alles op z‘n plek dit weekend, aldus programmeur Sytse Wils. Kaarten voor het festival waren in december binnen een kwartier uitverkocht.

Hoofdartikelmaandag, 5 september 2011

Meer internet geeft meer kans op misbruik

Het nieuws over de inbraak in een bedrijf dat de veiligheid van sites van onder meer de overheid moet garanderen, is schokkend. Het gevoel van veiligheid dat burgers, overheidsdiensten, organisaties, bedrijven en zelfs veiligheidsdiensten hadden bij het gebruik van internet, is behoorlijk aangetast. Tegelijkertijd kan het niet zó schokkend zijn: de afgelopen maanden zijn er op diverse plaatsen in de wereld inbraken gepleegd in het internetverkeer. Afgelopen weekeinde slaagde een groepje Turkse hackers er in om bij Britse nieuwssites in te breken; betaaldiensten kregen afgelopen zomer ongewenst bezoek en vrijwel de hele wereld was/is in de ban van de gevolgen van de inbraak in Amerikaanse internetdiensten: WikiLeaks.

Regiomaandag, 5 september 2011

Weekje later op vakantie vanwege openingsfeest Bloemketerp

Zwembad Bloemketerp in Franeker is sinds zaterdag weer open voor publiek. Het bestuur doet de komende jaren een beroep op vrijwilligers om de kosten van het onderhoud te drukken.

Regiomaandag, 5 september 2011

Vele duizenden mensen op het Admiraliteitsfeest

Majelle Hoek

Regiomaandag, 5 september 2011

Gewonden cross weer thuis

Twijzelerheide - De twee mannen en een vrouw die afgelopen zaterdag gewond raakten bij de motorcross in Twijzelerheide zijn inmiddels weer thuis. Twee van hen kwamen er met schaafwonden en blauwe plekken vanaf. De derde moet een week met zijn elleboog in het gips lopen. De grasbaancross, waarvoor nog één serie moest worden gereden, werd afgelast. Het Oldtimerfestival verliep verder zonder incidenten.

Regiomaandag, 5 september 2011

Noodklokken tegen winning zout onder land

Slappeterp - 26 kerken in Noordwest-Fryslân luiden aankomende zaterdag een kwartier lang de noodklokken. De actie is onderdeel van de protestmanifestaties van burgers in het gebied, georganiseerd door de Werkgroep Zout.

Geloof & Kerkmaandag, 5 september 2011

Missionaire glossy voor Nederland

Gouda - Plaatselijke kerken krijgen een actieve rol in de verspreiding van honderdduizenden glossy’s met de kern van het evangelie, volgend jaar op 1 september. Doel van het grootscheepse evangelisatieproject waaraan tal van christelijke organisaties meewerken, is om heel Nederland te bereiken.

Geloof & Kerkmaandag, 5 september 2011

OM wil contact na getuigenis moorden Heel

Maastricht - Het Openbaar Ministerie in Maastricht wil een gesprek met oud-hoofdverpleegkundige Nico van Hout van Huize Sint Joseph in Heel. Die zei gisteren in KRO Brandpunt van een broeder te hebben gehoord dat in de Limburgse inrichting in de jaren vijftig twintig kinderen van het leven zijn beroofd. Hij deed zijn verhaal in een reportage. Het OM doet op dit moment feitenonderzoek naar het hoge aantal sterfgevallen in een katholiek jongensinternaat in Heel in de periode 1952-1954.

Geloof & Kerkmaandag, 5 september 2011

Pastoor Van Ulden deed veel meer dan zijn plicht

Sneek - Vier katholieke parochies (Sneek, Blauwhuis, Heeg en Roodhuis) namen dit weekend afscheid van de vertrekkende pastoor L.M. van Ulden ofm. Het werd een vrolijk en groots feest.

Sportmaandag, 5 september 2011

Trio Van der Bos in Pingjum klasse apart

Pingjum - Het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger heeft er drie weken op moeten wachten, maar gisteren was het dan raak. In de vrijeformatiewedstrijd van Pingjum boekte het trio gistermiddag de dertiende seizoenzege en evenaarde daarmee het aantal van vorig seizoen. Met een hoofdrol voor de opslager uit Holwerd, die in de finale het verschil maakte en werd uitgeroepen tot koning.

Sportmaandag, 5 september 2011

Okkema rijdt met Tsjalle op halve kracht naar titel

Drogeham - Kampioen worden is moeilijk, maar de titel prolongeren is nog moeilijker. Het lukte Age Okkema in Drogeham. Vorig jaar werd hij met Tsjalle 454 als debutant Nederlands kampioen bij de Friese dekhengsten. De vijfjarige nakomeling van Mintse was zaterdag opnieuw de beste. En dat terwijl de hengst nog maar op halve kracht liep, wilde de trotse rijder en eigenaar uit Siegerswoude doen geloven.

Sportmaandag, 5 september 2011

IJlst blijft een kweekvijver voor fierljeptalenten

Na twee geslaagde edities van het NK voor de jongste jeugd, lijkt fierljepafdeling IJlst nu al een ijzersterke traditie op gang gebracht te hebben. Zaterdag waren de nieuwe Bart Helmholts van deze wereld te bewonderen op de kleine schansen. Of de nieuwe Jaco de Groot, dat kan natuurlijk ook.

Sportmaandag, 5 september 2011

Harkemase Boys verliest weer, maar houdt hoop

Veenendaal - Harkemase Boys is er nog altijd niet in geslaagd de eerste overwinning van het seizoen te boeken. Na vier duels in de topklasse staat de teller op één punt. Zaterdag gingen de Friezen in Veenendaal opnieuw onderuit. De nieuwe koploper GVVV was met 4-2 te sterk. Trainer Wieb Rodenhuis raakte niet in paniek: ,,We hebben meer strijd nodig en een grote spiegel, maar komen hier bovenop.”

Sportmaandag, 5 september 2011

Voetballers van FVC moeten wijken voor Miss-verkiezing

Dalen - Er gaat in een seizoen geen weekeinde voorbij of ergens in het amateurvoetbal is wel een wedstrijd - en soms wel meerdere - die op een ander tijdstip wordt gespeeld dan normaliter het geval is. Zondageersteklasser FVC kreeg er al bij de start van de competitie mee te maken. De ploeg uit Leeuwarden kwam niet gisteren, maar zaterdag in actie. En dat om een wel heel bijzondere reden.

Sportmaandag, 5 september 2011

Nieuwe naam brengt Snekers geen winst

De nieuwe naam is binnen, de eerste zege nog niet. Sneek Wit Zwart gaat tegenwoordig door het leven als SWZ Boso Sneek. En in die hoedanigheid begon de enige Friese zondaghoofdklasser gisteren thuis met 1-1 tegen DIO Groningen.

Sportmaandag, 5 september 2011

Koudumers zijn weer baas in ‘Zwaluwland’

Leeuwarder Zwaluwen heeft zaterdag in de eerste klasse E voor de derde keer in een jaar het hoofd moeten buigen voor Oeverzwaluwen. De gasten uit Koudum wonnen in Leeuwarden met 0-3 en blijven daardoor baas in ‘Zwaluwland’.

Sportmaandag, 5 september 2011

‘Als Oranje volgend jaar een prijs pakt, dan is ze de beste ooit’

Dubbele cijfers in Eindhoven vrijdag. Het Nederlands elftal schreef tegen San Marino geschiedenis door met 11-0 te winnen, de grootste Nederlandse zege in een interland ooit. Nu de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk ook nog eerste staat op de FIFA-wereldranglijst, kunnen we dan stellen dat dit Nederlands elftal het beste ooit is?

Sportmaandag, 5 september 2011

SPORTCOLUMN: Handel is handel

Hoera, het transferwindow is weer gesloten. Na maanden van geruchten en getouwtrek komt de voetbalwereld eindelijk weer wat tot rust. Ik kan me indenken dat heel wat clubs een zucht van verlichting slaakten bij het ingaan van de datum van 1 september. Eindelijk duidelijkheid wat betreft de samenstelling van de selectie. En daarmee rust binnen de organisatie. Tenminste, voor zolang het duurt.

Sportmaandag, 5 september 2011

SPORTQUIZ: Over afkortingen en dierlijke namen

Het afgelopen weekeinde is de voetbalcompetitie bij de amateurs weer van start gegaan. Na drie opwarmrondes in de districtsbekercompetitie is het echte werk eindelijk weer begonnen. Van hoog tot laag is de strijd om de prijzen weer losgebarsten. In deze ronde van de kennisquiz komt derhalve het amateurvoetbal aan bod.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties