De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 5 september 2016.

Cultuurmaandag, 5 september 2016

Grutte Pier wrakselet op in wiet Frysk l‚n

In ķtwreide histoaryske stķdzje gie der oan foarŰf troch regisseur Durk Bruinsma. Sa kaam it skript ta st‚n. No wie it dan safier dat dy wurden Żnder ferantwurdelikens fan de PeerGroup in libbene lading krije soenen . OfrŻne freed koe it premjÍrepublyk syn gedachten gean litte oer it twadde diel fan in trilogy oangeande de ferneamde Fryske strider, Grutte Pier. Op it plak dÍr‚t er destiids libbe; oan it begjin fan de 16e ieuw: de Winkelsterleane yn Kimswert.

Cultuurmaandag, 5 september 2016

Filmprijs voor Ferwertse

Groningen - De korte documentaire Moving landscapes van regisseur Froukje van Wengerden uit Ferwert is zaterdagavond winnaar geworden van de Gouden Suikerbiet. Zij won daarmee een suikerbiet en een geldprijs van vijfhonderd euro.

Hoofdartikelmaandag, 5 september 2016

Erdogan heeft ook in ons land macht

Er gebeuren vreemde dingen in ons land. Turkse Nederlanders die het gedachtegoed van de in ballingschap levende leider GŁlen aanhangen, voelen zich geÔntimideerd en bedreigd door aanhangers van de Turkse leider Erdogan. De laatste communiceren via sociale media ronduit dreigende taal jegens Turkse Nederlanders die worden geacht GŁlen-aanhangers te zijn. Premier Rutte heeft het herhaalde malen gezegd: hij wil niet dat Turkse binnenlandse conflicten worden getransporteerd naar Nederland. Maar Ruttes woorden hebben geen magische werking: er is wel degelijk sprake van intimidatie van GŁlen-aanhangers en van mensen van wie wordt gedacht dat ze dat zijn.

Regiomaandag, 5 september 2016

Onweer dwarsboomt loop op Afsluitdijk

Kornwerderzand - Het hardloopevenement Afsluitdijk Open op de Afsluitdijk is zaterdagavond vanwege verwachte slechte weersomstandigheden afgelast. De kans is klein dat de 7500 deelnemers hun inschrijfgeld terugkrijgen.

Regiomaandag, 5 september 2016

Fries taalbeleid moet serieuzer aangepakt

Leeuwarden - Het Friese taaladviesorgaan DINGtiid vindt dat Friese gemeenten en de provincie te weinig werk maken van een Fries taalbeleid. Dat schrijft de organisatie in een brief aan Provinciale Staten.

Regiomaandag, 5 september 2016

Lekker chillen en kletsen in het Nest op azc Burgum

Burgum - Kosar Rakimi, Melika Kotfi en Hilda Idubo bewegen synchroon op de maat voor de spiegel in het Nest op het asielzoekerscentrum in Burgum. De dansjes en bewegingen worden voor een laatste keer gerepeteerd, voordat ze zometeen op het podium staan tijdens de feestelijkheden voor de opening van het Nest.

Regiomaandag, 5 september 2016

Holwerd aan Zee heeft een eigen atlas

Holwerd - Holwerd aan Zee, het project met een doorbraak in de zeedijk een toeristische impuls aan Holwerd te geven, bestaat alleen nog op de tekentafel, maar studenten van InHolland Hogeschool uit Delft hebben al een atlas gemaakt van het projectgebied.

Geloof & Kerkmaandag, 5 september 2016

Inzet PThU: constructieve theologie en brede samenwerking

Utrecht - ,,Wij willen allround protestantse theologie bedrijven. Protestantse kerken en andere organisaties voorzien van uitstekend geschoolde, vakbekwame theologen, en wij willen aan de samenleving duidelijk maken dat theologische vragen en antwoorden van wezenlijk belang zijn." In deze termen zette Mechteld Jansen, rector van de universiteit die predikanten opleidt voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de agenda van de universiteit neer in haar rede bij de opening van het academisch jaar. Zoals inmiddels traditie, werd deze plechtigheid gehouden in de Janskerk, in het centrum van Utrecht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties