De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van woensdag, 6 januari 2010.

Cultuurwoensdag, 6 januari 2010

‘Ik vind het moeilijk dingen los te laten’

De kamer van muziekmaker Jos Blomsma in een woongroep in de Haniahof in Leeuwarden ziet eruit als een studio uit de jaren zeventig. Er staan vintage orgels, versterkers en microfoons. Een trompet ligt op de bank. Maar het voornaamste staat op een verder bijna leeg bureau. Een laptop.

Economiewoensdag, 6 januari 2010

Ton subsidie voor biosensor die bacteriën opspoort

Leeuwarden - De vlees- en visverwerkende bedrijven Van Ruiten uit Leeuwarden, Weidenaar uit Dokkum en Plusfood uit Oosterwolde gaan gebruikmaken van een nieuwe techniek om onder andere salmonella op te sporen. Het gaat om een biosensor die nu nog getest wordt door de hogescholen NHL en Van Hall Larenstein. In het project Minotaurus wordt een biosensor toegepast die in spoelwater ter plaatse bacteriën kan detecteren. De provincie geeft een ton subsidie.

Economiewoensdag, 6 januari 2010

‘Onjuiste waardering van de zuivelfusie’

Leeuwarden - De zuivelfusie tussen Friesland Foods en Campina heeft boeren van het eerste bedrijf niet alleen maar financieel benadeeld. Dat zegt Siem Jan Schenk, landelijk voorzitter van de vakgroep Rundveehouderij van landbouworganisatie LTO, naar aanleiding van een analyse van de fusie in Het Financieele Dagblad.

Economiewoensdag, 6 januari 2010

Noorden moet nu economisch echt gaan samensmelten

Groningen - Er moet echte economische samenwerking komen tussen de drie noordelijke provincies, eventueel met een fusie als gevolg. Dit stelt de Kamer van Koophandel Noord (KvK Noord) in een gisteren gepresenteerde visie. Er moet één economische zone van Leeuwarden tot Assen ontstaan waarin bedrijven een miljoen consumenten kunnen bedienen. Ook kan er toeristisch veel meer uit het Noorden als geheel worden gehaald en moet er meer aandacht komen voor ambachtelijk-technische bedrijven.

Hoofdartikelwoensdag, 6 januari 2010

Nieuw front

‘Irak was de oorlog van gisteren. Afghanistan is die van vandaag. En als we niet toeslaan, wordt Jemen die van morgen.’ Dat zei deze week de Amerikaanse senator Joe Lieberman. Hij had er nog aan kunnen toevoegen dat Somalië en Nigeria later deze week aan de beurt kunnen komen.

Regiowoensdag, 6 januari 2010

Nij Beets heeft grootse plannen bij It Damshûs

Nij Beets - Op vier hectare weilanden grenzend aan veenderijmuseum It Damshûs in Nij Beets moeten onder meer een evenemententerrein en een ijsbaan komen. Met dit plan gaan Plaatselijk Belang en Stichting It Damshûs de boer op, want het geld ervoor moet nog grotendeels op tafel komen.

Regiowoensdag, 6 januari 2010

Parkeergarage voor ambtenaren

Leeuwarden - Parkeren in de nieuw te bouwen ondergrondse parkeergarage achter Post Plaza, om de hoek van de Tweebaksmarkt, wordt tijdens kantooruren alleen mogelijk voor provinciepersoneel en gasten van het hotel en conferentiegebouw. Dat blijkt uit de plannen die de dagelijkse besturen van Leeuwarden en de provincie Fryslân gisteren presenteerden.

Regiowoensdag, 6 januari 2010

Alles vast klaar voor de Tocht

Leeuwarden - Steeds meer burgers, bedrijven en overheden gaan zich bezig houden met de Elfstedentocht.

Regiowoensdag, 6 januari 2010

MCL moet tien miljoen bezuinigen

Leeuwarden - Het Medisch Centrum Leeuwarden moet volgend jaar tien miljoen euro bezuinigen. De besparing is nodig omdat de rijksoverheid de ziekenhuizen vanaf 2011 stevig gaat korten. Dat zei bestuursvoorzitter Wander Blaauw gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 januari 2010

700 gevangenen in Taiwan gedoopt

Tiapei - Kerstmis is voor honderden gevangenen in Taiwan vorige maand een keerpunt in hun leven geworden. In gevangenissen op het schiereiland zijn op eerste kerstdag meer dan zevenhonderd gevangenen gedoopt. Dat meldt de site Taiwan Church News op gezag van cijfers van de gevangenismissie Prison Fellowship Taiwan.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 januari 2010

Congres in Chicago over religie en communicatie

Chicago - Meer dan duizend communicatiedeskundigen uit verschillende landen en diverse gebieden van geloofscommunicatie komen in april in Chicago bij elkaar onder het motto ‘Embracing Change: Communicating Faith in Today’s World’ (Verandering omarmen: het communiceren van geloof in de wereld van vandaag).

Geloof & Kerkwoensdag, 6 januari 2010

Open Doors: in Noord-Korea ergste christenvervolging

Ermelo - Noord-Korea blijft de nummer 1 als het gaat om christenvervolging in de wereld. Dat meldt Open Doors, een organisatie die jaarlijks een Ranglijst Christenvervolging opstelt. Iran en Saoedi-Arabië zijn de nieuwe nummers 2 en 3. Iran ging Saoedi-Arabië op de lijst voorbij vanwege een golf aan arrestaties van christenen.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 januari 2010

Taizé gaat Nederland veroveren

Leeuwarden - Het jaar is nog maar zes dagen oud, maar nu kan al gezegd worden dat 2010 mede het jaar wordt van Taizé. In december wordt namelijk de Europese Taizé-jongerenontmoeting gehouden en dat gebeurt in Rotterdam. De bijeenkomst moet een enorme impuls geven aan de kerken in Nederland.

Sportwoensdag, 6 januari 2010

Schotanus naar ASV Dronten

Sneek - Inne Schotanus staat volgend seizoen aan het roer bij zaterdagtweedeklasser ASV Dronten.

Sportwoensdag, 6 januari 2010

Ter Heide vertrekt ook naar Emmen

Leeuwarden - In navolging van Sander Fischer vertrekt ook Ruud ter Heide naar FC Emmen. SC Cambuur heeft de spits voor de rest van het seizoen verhuurd aan de Drentse club, die onderin de eerste divisie bivakkeert.

Sportwoensdag, 6 januari 2010

FK marathon en koersen afgelast

Haulerwijk - De aanhoudende sneeuwval zorgt ervoor dat tal van sportactiviteiten deze dagen niet doorgang kunnen vinden.

Sportwoensdag, 6 januari 2010

Midwintercup stopt, maar gaat ook een beetje verder

Leeuwarden - Na 23 edities komt er zaterdag een einde aan de Midwintercup, het grootste zaalvoetbaltoernooi van Fryslân. Het district Noord van de KNVB zag zich genoodzaakt de handen van het evenement af te trekken na de teruglopende belangstelling van de afgelopen jaren. Het stokje wordt na zaterdag, wanneer de finales in Franeker afgewerkt worden, overgedragen aan de plaatselijke sporthal De Trije.

Sportwoensdag, 6 januari 2010

Centrumcross terug naar de kerstperiode

Surhuisterveen - De Centrumcross keert terug naar de kerstperiode. Dat heeft Andries Nieuwenshuis, bestuurslid van de Stichting Wielercomité Surhuisterveen, gisteren gezegd. Door dat besluit wordt de Centrumcross in het kalenderjaar 2010 tweemaal verreden. De 16e editie is volgende week woensdag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties