De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 6 januari 2012.

Cultuurvrijdag, 6 januari 2012

Zalen Keramiekmuseum Princessehof worden tuinen

Leeuwarden | Keramiekmuseum Princessehof gaat vier museumzalen omtoveren tot tuinen. Dat gebeurt voor de tentoonstelling Groen geluk. Van lusthof tot volkstuin die vanaf 25 maart te zien is, zo heeft het museum gisteren gemeld. De museumtuinen worden gemaakt door een tuinarchitect van het bekende Buro Mien Ruys uit Amsterdam.

Economievrijdag, 6 januari 2012

Lilly’s ijssalons moeten flink groeien in 2012

Gorredijk | De keten van ijssalons Lilly’s moet dit jaar verder groeien met vijf winkels. Dat zeggen eigenaren Eeuwe en Romke de Jong, die aan de franchisenemers ijs en chocolade leveren vanuit De Jong’s ijs in Gorredijk. In 2011 steeg het aantal Lilly’s al van zes naar elf, met ook een vestiging op Bonaire. Binnen een paar jaar wil het familiebedrijf de grootste worden van het land, in een markt waarin eenmanszaken domineren. Lilly’s zit vooral in Groningen en Drenthe. In Fryslân voorlopig alleen in Gorredijk.

Economievrijdag, 6 januari 2012

Eredoctoraat TU Delft voor Jos Pâques

Balk | De TU Delft eert Jos Pâques, grondlegger en eigenaar van het gelijknamige watertechnologiebedrijf in Balk, met een eredoctoraat voor zijn toonaangevende ondernemerschap in de milieubiotechnologie. Die wordt hem uitgereikt tijdens de 170e Diesviering van de universiteit op 10 januari. Pâques (63), geboren Sneker en nu woonachtig in Woudsend, nam het bedrijf van zijn vader over in 1971 en vormde het in de jaren tachtig om van silofabrikant naar watertechnologiebedrijf. De eerste waterbehandelingstechnologie kwam van Wageningen UR.

Economievrijdag, 6 januari 2012

Damstra en Altenburg samen verder

Driesum/Heerenveen | Installatiebedrijf Damstra uit Driesum gaat samenwerken met collega Altenburg uit Heerenveen. Daarmee verdwijnt de naam van de Heerenveense installateur. Binnen één ŕ twee jaar moet een volledige overname tot stand komen. Damstra hoopt zo naast meer werk ook de bekendheid in het Noorden te vergroten. Eigenaar Durk Altenburg, die twee werknemers in dienst heeft, wil van Damstra’s kennis van koeltechniek en warmtepompen gebruikmaken om zo grotere projecten te kunnen doen. Damstra timmert met overnames inmiddels stevig aan de weg.

Hoofdartikelvrijdag, 6 januari 2012

Wateroverlast en de toekomst van Fryslân

De hoge waterstand van de afgelopen dagen heeft de discussie doen oplaaien over de wenselijkheid van een nieuw gemaal bij Lauwersoog waarmee overtollig water in de provincie beter kan worden afgevoerd naar de Waddenzee. Als gevolg van bodemdaling en zeespiegelstijging wordt het steeds moeilijker om met behulp van natuurlijk verval af te wateren.

Regiovrijdag, 6 januari 2012

Een ‘supergemaal’ bij Lauwersoog lost ook niet alles op

Een groot gemaal bij Lauwersoog kan ervoor zorgen dat het Lauwersmeer altijd een laag peil houdt, en dat Fryslân dus te allen tijde het overtollige water kwijt kan. Maar het is de vraag of dat belang zo groot is dat het de miljoeneninvestering rechtvaardigt die ermee gepaard gaat.

Regiovrijdag, 6 januari 2012

De postbode brengt het nieuws: evacueren

In Fryslân hoefde gisteren niemand gedwongen te worden geëvacueerd. Wel kregen de bewoners van het eilandje De Burd en de vakantiegangers op waterpark Yn ’e Lijte in Grou en die op camping Klein Zwitserland aan de Burgumermar bij Sumar het dringende advies hun stek te verlaten.

Regiovrijdag, 6 januari 2012

Weinig hinder door storm

Leeuwarden | Volgens Brandweer Fryslân valt de schade door de storm gisteren mee. Er kwamen in totaal 39 meldingen binnen. Afgelopen nacht deden zich geen incidenten voor, al sluit de brandweer niet uit vandaag nog meldingen binnen te krijgen over vannacht. De brandweer spreekt van relatief kleine incidenten.

Regiovrijdag, 6 januari 2012

Jagers doen oproep om dieren in nood te helpen

Lauwersoog | Dieren in het Nationaal Park Lauwersmeer slaan massaal op de vlucht voor het hoge water, meldde het Staatsbosbeheer gisteren. Het water in het natuurgebied staat een meter hoger dan normaal.

Regiovrijdag, 6 januari 2012

Situatie in Fryslân nog zorgwekkend

Leeuwarden | De toevoer van water in Fryslân is afgelopen nacht stabiel gebleken. Volgens Wetterskip Fryslân blijft de situatie zorgen baren. ,,De wind kan nog problemen veroorzaken”, zegt voorlichter Hanneke Nieuwenhuis van het waterschap. ,,Door de zuidwesterwind werd het water naar het noorden van de provincie geblazen. Nu is de wind gedraaid, maar daardoor komt er meer druk op het midden van de provincie te liggen.” Vanochtend zijn extra inspecteurs de provincie ingestuurd om de kades in dit gebied te controleren.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 januari 2012

Joodse boekrollen ontdekt in grot in Afghanistan

Samangan | In een grot in de Afghaanse provincie Samangan is zaterdag een groot aantal Joodse boekrollen gevonden. De ongeveer 150 middeleeuwse manuscripten kunnen nieuw licht werpen op het leven van de Joodse gemeenschap in Afghanistan.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 januari 2012

Vraagtekens bij breinevangelie van Pim van Lommel

Doorn | Bijna doodervaringen (BDE’s) zijn niet per se religieuze ervaringen. Volgens prof. dr. André Aleman, hoogleraar cognitieve neuropsychologie in Groningen, kunnen veel van deze ervaringen worden opgeroepen door hersenen te prikkelen. Toch is hij helder: „We zijn meer dan ons brein.”

Geloof & Kerkvrijdag, 6 januari 2012

Gelukkig, hét instituut kerk bestaat helemaal niet

Hoe kijken jongeren en ouderen tegen het instituut kerk aan? De Raad van Kerken in Nederland liet de generaties via een briefwisseling met elkaar in gesprek gaan.

Sportvrijdag, 6 januari 2012

Burgemeester schrapt Cambuur - Groningen

Leeuwarden | Het oefenduel tussen SC Cambuur en FC Groningen gaat vanavond niet door. De extreem hoge waterstand in het Noorden vereist momenteel veel aandacht van de politie. Daardoor heeft de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, besloten om de wedstrijd af te gelasten. ,,De prioriteit van de politie-inzet in het noorden dient nu bij de openbare orde en veiligheid rondom deze extreme weersomstandigheden te liggen’’, liet Crone weten.

Sportvrijdag, 6 januari 2012

Jans wist al sinds juni dat hij na dit seizoen zou stoppen bij Heerenveen

Trainer Ron Jans wist in juni vorig jaar al dat hij na afloop van dit seizoen zou stoppen bij sc Heerenveen. De club maakte gisteren bekend dat het contract met de oefenmeester niet wordt verlengd.

Sportvrijdag, 6 januari 2012

Heerenveen wil nieuwe start met andere trainer

Heerenveen | Sinds het opengaan van het transferwindow op 1 januari van dit jaar was het nog betrekkelijk rustig, maar gisteren doorbrak sc Heerenveen de stilte zelf. De club kondigde aan dat het na afloop van het huidige seizoen niet verder gaat met hoofdtrainer Ron Jans en derhalve op zoek moet naar een vervanger. Volgens algemeen directeur Robert Veenstra zal de club geen haast maken met de zoektocht naar een opvolger.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties